Hopp til hovedinnholdet

Herpes – munnherpes og kjønnsherpes

Herpes
TO TYPER: Herpes som gir utbrudd i munnen, kalles gjerne for munnherpes. Utbrudd i underlivet kalles for kjønnsherpes eller genital herpes.

Herpes er vanligere enn du tror. Rundt 80 % av befolkningen i Norge kan være smittet med et herpesvirus. Mange er smittet uten at de noen gang får utbrudd med sår.

Offentlig og kvalitetssikret
Herpes
TO TYPER: Herpes som gir utbrudd i munnen, kalles gjerne for munnherpes. Utbrudd i underlivet kalles for kjønnsherpes eller genital herpes.

Noen får bare ett eller noen få utbrudd, mens andre kan få mange utbrudd i løpet av livet. Et utbrudd kan være beskjedent med en enkelt liten blemme eller det kan være stort og gi store plager og smerter den tiden det varer.

To ulike varianter

Det finnes i to ulike typer herpesvirus – herpes simplex virus (HSV) 1 og herpes simplex virus (HSV) 2.

Herpes som gir utbrudd i munnen, kalles gjerne for munnherpes.

Utbrudd i underlivet kalles for kjønnsherpes eller genital herpes.

Begge virustypene kan opptre begge steder. Når du først er smittet med et herpesvirus, vil du ha det i kroppen resten av livet.

HSV 1

HSV 1 er mest vanlig, og opptrer primært rundt og i munnen, og kalles da ofte forkjølelsessår. Munnherpes kan blant annet smitte via bestikk og drikkeflasker, og dette er hovedårsaken til at du kan bli smittet av HSV 1 allerede som barn – når du spiser eller drikker av samme utstyr som en forelder som har utbrudd.

HSV 1 regnes i utgangspunktet ikke som en seksuelt overførbar infeksjon, men kan smitte til kjønnsorganet og gi utbrudd der, for eksempel via oralsex. En vanlig måten HSV 1 smitter på, er via kyssing når man har utbrudd/blemmer.

HSV 2

HSV 2 kan også være årsaken til munnherpes, men er det viruset som oftest forårsaker kjønnsherpes.

HSV 2 smitter seksuelt ved direkte kontakt mellom hud eller slimhinner og virus. HSV 2 anses som et litt mer hissig virus enn HSV 1, og gir ofte hyppigere og kraftigere utbrudd enn det HSV 1 gjør.

Hvordan smitter herpes?

Siden viruset vil være i kroppen resten av livet, vil en person som er smittet, kunne smitte andre resten av livet. Størst sjanse for å smitte andre, er ved utbrudd.

Men herpesviruset også kan smitte videre rett før et utbrudd, fra det tidspunktet du begynner å kjenne kriblingen/prikking i huden.

Etter et utbrudd, og sårene har grodd helt, regner man med at smittefaren er svært liten.

Viruset smitter via kontakt med sårvæsken fra sårene, og hud og til slimhinner. Viruset smitter også via spytt, da sårvæske med virus kan finnes i spyttet.

Herpes smitter ved kyssing, samleie, oralsex/munnsex og analsex.

HSV kan også hos den enkelte smitte fra kjønnsorganer til munn eller anus.

Hvordan beskytte seg mot smitte?

Du regnes som smittsom fra det tidspunktet du begynner å kjenne kløe og prikking i huden og frem til sårene har grodd, og den beste beskyttelsen er å unngå kyssing, samleie og munnsex i hele denne perioden.

Et utbrudd kan være så lite og diskret at det ikke merkes. Du kan altså smittes av en partner som ikke vet at han eller hun har herpes.

Kondom reduserer sjansen for smitte, men hvis herpessår befinner seg befinner seg på områder som ikke kondomet dekker, kan smitte skje tross bruk av kondom. Det betyr at kondom minsker faren for å bli smittet, men er ingen 100 % garanti for å unngå smitte. Det anbefales derfor å avstå fra sex under synlige og merkbare utbrudd.

Et typisk herpesutbrudd

Et utbrudd starter som oftest med en kriblende følelse eller prikking i huden, som etter noen dager endrer seg til blemmer som raskt sprekker og blir til smertefulle og væskende sår. Etter noen dager får sårene skorpe. Når skorpen faller av vil huden være normal og uten arr. Det tar gjerne 4 – 6 uker fra de første symptomene kommer til huden er hel igjen ved førstegangsutbrudd.

Særlig første gang du har utbrudd, kan du også få plager som feber, hodepine, nedsatt allmenntilstand og generell sykdomsfølelse. Store utbrudd med sår i underlivet kan medføre problemer med å tisse eller ha avføring.

Utbruddet kan komme fem til sju dager etter at du ble smittet, men det kan også komme først mange år etter at du ble smittet.

Det første utbruddet er oftest det kraftigste, og mange får kun dette ene utbruddet. Andre derimot kan oppleve nye utbrudd flere ganger, men vanligvis blir de kortere og gir mindre plager med tiden.

Behandling

Det finnes dessverre ingen medisiner som kan fjerne herpesviruset helt, men det finnes medisiner som kan dempe smertene fra sårene, og andre medisiner som kan forebygge nye utbrudd eller gjøre utbruddene kortere.

Får du et eller flere smertefulle sår i munnen, underliv eller ved endetarmsåpningen bør du bestille time hos legen din så raskt som mulig, for å få det sjekket. Legen vil sannsynligvis rask kunne avgjøre om det er herpes du har eller ikke, og du kan få startet behandling som kan gjøre utbruddet kortere, med en gang.

Om legen er usikker, kan det tas en prøve fra såret, og svaret vil komme etter noen dager. Kontakt fastlegen din eller lege ved ungdomshelsestasjonen for oppfølging.

Noen kan få hyppige utbrudd, og da kan det være aktuelt å bruke medisiner forebyggende over lang tid, eventuelt i flere år, eller du kan ha tabletter liggende slik at du får startet behandlingen så raskt som mulig.

Råd om hva du kan gjøre selv

Det er dessverre ikke noe du kan gjøre selv for å hindre utbrudd, men under utbrudd er det noe du kan gjøre for å forsøke å bedre situasjonen.

Ved sår i underlivet kan det være lurt å unngå trange bukser og sove uten truse slik at sårene får mest mulig luft.

Det kan være godt å ta grønnsåpebad ved utbrudd. Benytt medisinsk grønnsåpe som du får kjøpt på apoteket. Vann med grønnsåpe renser sår og hud uten å tørke ut huden.

Grønnsåpebad

Kvinner: Bland to teskjeer flytende grønnsåpe i en balje/fat med lunkent vann og sitt med underlivet i grønnsåpevannet i 20 minutter.

Menn: Ta en halv teskje grønnsåpe i en bolle med vann og sitt med penis i vannet i 20 minutter.

Om det er vondt å tisse, kan du tisse mens du sitter i grønnsåpevannet.

Siden grønnsåpe virker bakteriedrepende er det ikke nødvendig å skylle etter et grønnsåpebad. Det er bedre å lufttørke, enn ved å gni huden med papir eller håndkle.

Noen føler også at salve som inneholder sink hjelper ved at den fører til at sårene raskere tørker ut. Er sårene smertefulle, kan en lett bedøvende salve smøres på. Dette får du kjøpt reseptfritt på apotek.

Er herpes farlig?

Det er ingenting som tyder på at herpes er farlig, heller ikke på lang sikt.

Over 50 % av pasientene får nye utbrudd, men disse er som nevnt mindre plagsomme og varer gjerne i 1-2 uker.

Herpes i underlivet kan smitte fosteret under fødsel. Dette kan medføre alvorlig sykdom hos den nyfødte. Sjansen for slik smitte er heldigvis meget liten, men ofte vurderes likevel keisersnitt hos kvinner som får første utbrudd nær fødselen.

Hva med partner?

I følge norsk lov har du ingen plikt til å informere tidligere eller framtidige partnere (smitteoppsporing) om at du har (kjønns)herpes. Mange vil likevel mene at man moralsk sett har et ansvar med å informere om det.

Behandling med medisiner erstatter ikke andre tiltak for å hindre at du smitter andre. Du bør bruke kondom og praktisere sikker sex, og du bør informere partneren din om at du har en smittsom infeksjon. Faste partnere må selv bestemme om de vil bruke kondom hele tiden eller bare under utbrudd.

Gjennom medisiner og kondombruk blir altså ikke smittefaren borte, men sjansen for smitte blir mindre, og du gjør i hvert fall alt du kan for å redusere risikoen for å smitte partner.

Husk! Herpes er veldig vanlig og smitterisikoen er liten utenom utbrudd.

Skrevet av:
Sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no.
Kilder:
helsenorge.no
sexogsamfunn.no https://www.fhi.no/nettpub/smittevernveilederen/sykdommer-a-a/herpes-simplexvirus-infeksjoner---v/
Sist oppdatert:
05.04.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Kvise på leppa eller noe annet?
Hei jente (18) Det er normalt å få kviser også på leppa, og denne kan komme tilbake flere ganger. Det er ubehagelig og ømt, men ikke farlig, og ...
Rift nedentil etter samleie. Hva kan jeg gjøre for at det skal gro?
Hei! Har det først kommet en slik rift i huden nedentil etter samleie må området få fred i 1-2 uker. Ellers vil såret hele tiden bli forstyrret ...
Hvor mange dager etter herpesutbrudd er jeg da smittsom uten bruk av prevensjon?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Herpes kan gi blemmer og sår i underlivet. Behandling kan lindre plager, men ikke fjerne viruset. Hva k...
Munnsår og oralsex.
Hei jente 20 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Jeg kan skjønne at du blir bekymret, men det skal du ikke være. Såret du fikk på munnen er et...
Herpesinfo?
Hei 1. Behandlingen med antivirusmiddel får ikke viruset til å forsvinne fra kroppen, men den kan gjøre et utbrudd mildere og kortere. Behandlinge...
Farlig å suge en gutt, uten å bruke kondom?
Hei Fint at du skriver til oss på ung.no Enkelte seksuelt overførbare infeksjoner kan smitte ved suging. Det mest vanlige å bli smittet med er H...
Vanlig at herpes smitter gjennom kyssing?
Hei gutt 15 år. Takk for spørsmålet ditt!Du lurer på om herpes kan smitte gjennom kyssing, og det kan det. Når du sier herpes vet jeg ikke om du...
Jente 15 år med smertefulle sår i underlivet.
Hei Det kan absolutt være herpes som er årsaken til de smertefulle sårene du har fått i underlivet. I så fall vil sårene snart forsvinne av seg...
Redd for å ha sex? Når starter p-pillen å virke? Herpes av å suge noen?
Hei jente 15 år. Takk for spørsmålene dine! Det er helt normalt å være litt engstelig og kanskje redd for hvordan det skal bli første gang d...
Kan jeg være blodgiver når jeg har herpes?
Hei Herpes overføres ikke via blod, så i utgangspunktet så er det ingen grunn til at du ikke kan være blodgiver. Personer som har herpes kan ...
Jeg har blemmer på kjønnsleppene som har utviklet seg videre til sår. Hva kan det være?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Om du har blemmer i underlivet som har utviklet seg til sår, bør du gå tilbake til legen for å få...
Herpes og smitte fra munn til underliv.
Hei Ja det kan være du er immun mot selv å bli smittet i underlivet av det herpes viruset du smittet kjæresten din med. Det er som du nevner to ty...
Hvordan smitter herpes til øyet?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Viruset som forårsaker herpes-infeksjon finnes i sårvæsken fra et herpessår. Du kan smitte deg selv e...
Klump / blemme på kjønnsleppen
Hei jente 18 år! Takk for at du skriver til ung.no! I underlivet er det mange kjertler, talgkjertler og hårsekker som kan bli betente. Det ser lit...
 Spørsmål om herpes og om hyppighet av utbrudd osv. 
Hei Herpes er en kjønnssykdom som forårsakes av 2 ulike herpesvirus (enkelt forklart). Før så en at herpesvirus 1 forårsaket munnherpes, mens he...
Spørsmål om helvetesild og herpes
Hei Helvetesild skyldes det samme viruset som gir vannkopper, varicella zoster virus. Man må ha hatt vannkopper for å få helvetesild. Etter vannko...
Herpes
Hei Kjønnsherpes er en infeksjon på de ytre kjønnsorganene som skyldes herpesvirus. Kjønnsherpes er svært vanlig: en fjerdel av alle 30-åri...
Er det kviser eller Herpes?
Hei Det er vanskelig å si om det er kviser eller Herpes, men ut fra det du skriver høres det mer ut som kviser enn Herpes.Et typisk herpesutbrudd s...
Jeg har fått herpes, hva skal jeg gjøre?
Hei Det å få herpes kan føles veldig tøft. Det første utbruddet kan være ekstremt vondt, og mange forteller som deg at de ikke orker å gå ell...
Se alle