Hopp til hovedinnholdet

- Du må ikke kunne mye om politikk for å stemme

Hans Hovland Løvlien
USIKKER? - Velg heller et parti som lener seg mot den kanten du selv befinner deg på, enn å la være å stemme, sier Hans (20)

Noen synes det er skummelt å stemme for første gang, men ifølge Hans (20) er det egentlig superenkelt.

Hans Hovland Løvlien
USIKKER? - Velg heller et parti som lener seg mot den kanten du selv befinner deg på, enn å la være å stemme, sier Hans (20)

Navn: Hans Hovland Løvlien

Alder: 20 år

Fra: Moss

Skole: Høyskolen i Østfold (Halden)

Interesser: Folkedans og Pokémon

Er det vanskelig å stemme?

Det er superenkelt. Jeg visste ingenting om det første gang, men all informasjon blir gitt i lokalene. Det står tydelig og enkelt forklart hva man skal gjøre, og hvis du virkelig ikke skjønner hva som foregår, er det lov å spørre om hjelp.

Må man kunne mye om politikk for å stemme?

Man trenger ikke kunne mye i det hele tatt. Første gang jeg stemte, som var ved et fylkesvalg, satte jeg meg inn i enkeltsaker som jeg ville skulle forbedres lokalt, og stemte på det partiet som ville gjøre noe med akkurat det.

Hva skal man gjøre hvis man ikke vet hva man skal stemme på?

Vet man ikke hva man skal stemme, kan man gjøre det typiske og gå inn på partienes nettsider eller prate med noen ved en stand, eller man kan gjøre det jeg liker å gjøre: Engasjere venner i debatt, ta opp aktuelle ting, høre hva de mener, og hvilket parti de tror støtter best opp om deres egne meninger.

På den måten danner jeg meg et bilde, og finner lettere ut om jeg ville stemt det samme, eller om jeg burde finne et annet parti.

Er det ikke bedre å la være å stemme om man ikke så kan så mye, så gjør man ikke noe feil?

Hvis du er redd for å gjøre noe feil, dra til valglokalene og stem! Den største feilen er å ikke bruke stemmeretten. De fleste vet hvilke partier som er på høyre eller venstre side, og man vet hvilke verdier man selv har. Er du usikker, velg heller et parti som lener seg mot den kanten du selv befinner deg på, enn å ikke stemme i det hele tatt.

Hvorfor er det viktig å stemme ved valg?

Det er viktig å stemme fordi, selv om det ikke alltid føles sånn, teller hver eneste stemme. Hvis du og 100 andre som ville stemt samme parti føler at stemmene deres ikke teller, er det kun fordi dere ikke bruker dem.

Hvorfor er det viktig at unge stemmer?

Det er vi unge som er fremtiden. Vi skal bestemme hvordan fremtiden formes, for det er vi som skal leve i den. Derfor må vi vise at vi bryr oss, og at vi har lyst til å bevare demokratiet vi holder så kjært.

Hans Hovland Løvlien jobber med Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner for å øke valgdeltakelsen blant unge. Les mer om hva du kan gjøre her.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
30.04.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Aldersgrense for å bli med i et ungdomsparti?
Hei Når du er 15 år så kan du fritt melde deg inn og ut av partier og organisasjoner selv. Du kan melde deg inn i et ungdomsparti også før du er...
Bør jeg dra på folkehøgskole eller utvikle min politiske erfaring? 
Hei, og takk for ditt spørsmål!  Det høres ut som du har mye i tankene. Jeg forstår det er vanskelig å finne ut av hva du bør gjøre. Vi kan d...