Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Det mener jeg (ung.no)
Det mener jeg (ung.no)

A-Å

Korleis skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)
SØKNAD: Når du skriver en jobbsøknad er det viktig å nevne hva din motivasjon for å søke er, hvilke relevante erfaringer du har, og hvor du fikk vite om stillingen.

Korleis skriv du ein søknad? Kva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden!

Offentleg og kvalitetssikra
Skrive på PC (colourbox.com)
SØKNAD: Når du skriver en jobbsøknad er det viktig å nevne hva din motivasjon for å søke er, hvilke relevante erfaringer du har, og hvor du fikk vite om stillingen.

[Les teksten på bokmål]

Har du fått med deg dette?

Kvifor sender du søknaden? Kor fikk du vite om stillinga? Skriv kor du fann stillingsutlysninga eller korleis du fikk vite om den ledige jobben.

Kva er motivasjonene din for å søkje? Kvifor vil du ha nett denne jobben? Arbeidsgjevar ønskjer ansatte som er motiverte og oppriktig interesserte i jobben. Det er difor viktig at du får fram kva du kan bidra med og korleis. Skildre motivasjonen din på ein gjennomtenkt og oppriktig måte, slik at jobbsøknaden din skiljer seg ut i søknadsbunken.

Kva for relevant røynsle har du? Kva for personlege eigenskaperar har du? Korleis kan du nytte din røynsle i denne jobben? Du skal ikkje ramse opp alle eigenskapane dine, men få fram kva røynsla di har lært deg og korleis du kan nytte dem i jobben du søøjker på. Huks at all røynsle kan vere nyttig røynsle. Om du ikkje har hatt så mange jobbar før så har du likevel lært mye av arbeidsuka på skulen, arbeidsoppgåver heime, vore barnevakt og liknande. Kanskje har du óg vore kaptein på handballaget, ete i elevrådet eller du er medlem i ein organisasjon.

Vér motivert og tilgjengeleg! Du kan godt gjenta motivasjonen din i ei setning, samt skrive at du gjerne stiller til intervju. Når kan du starte? Kor mykje kan du arbeide? Når og kortleis kan du kontaktas? Om du sjeldan les e-posten din så er det dumt å skrive at du kan kontaktas på e-post. Det beste er om du i perioder du søkjer på jobbstillingar er tilgjengeleg på både e-post og telefon.

Eit døme på ein søknad

  Espen Askeladd
  Eventyrveien 5
  0968 Oslo

  IKEA Furuset Oslo
  Strømsveien 303
  1081 Oslo

  Søknad på stilling som restaurantmedarbeider heltid, IKEA Furuset

  Jeg fant stillingsannonsen på deres hjemmesider, og etter en hyggelig samtale med Kenneth Kvam 4. desember, ønsker jeg å søke jobb i kunderestauranten eller personalkantina hos dere.

  Det er flere grunner til at jeg vil jobbe hos dere. Først av alt tror jeg en jobb hos IKEA vil gi meg spennende utfordringer og mulighet til å utvikle meg. Helt siden jeg var liten har jeg vært interessert i å lage mat og jeg har fått erfaring fra matlaging, salg og kundeservice både gjennom skole og jobb. Jeg

  trives godt med folk rundt meg og vil gjerne være en del av et hyggelig arbeidsmiljø.

  I mine jobber på Burger King, Baker Hansen og Ryenhjemmet erfarte jeg at det er viktig å ha god orden og ta ansvar for arbeidsoppgavene sine når man jobber på et kjøkken. Der lærte jeg også å behandle matvarer og utstyr på riktig måte, og at dette må til i en restaurant med høye krav til kvalitet. Jeg er sosial og liker å samarbeide med mennesker og hjelpe andre. For meg er det viktig å være blid og opptre høflig mot kunder og medarbeidere, slik at arbeidsplassen blir et bedre sted for alle.

  Da jeg var med på å sette opp revyer med X-sist, var det ofte mye som skulle gjøres i løpet av kort tid. Der lærte jeg å være effektiv og å jobbe under press. Jeg er i god form og trives når det er mye å gjøre, og jeg kan stå på og jobbe fort uten at det går ut over kvaliteten på arbeidet. Min interesse for mat er stor, og jeg tilbringer mye av fritiden min til å prøve ut nye oppskrifter. Da jeg jobbet frivillig i Italia bodde jeg sammen med andre ungdommer fra hele verden, og kveldene brukte vi til å lære hverandre å lage mat fra våre hjemland.

  Jeg kan starte med en gang og kan jobbe alle hverdager på dagtid og i helger. Dere kan nå meg på mobil på dagtid og jeg kommer til intervju når det passer for dere. Jeg har selv mange gode erfaringer fra IKEA som kunde, og jeg ønsker å bidra til å gjøre IKEAs restauranttilbud enda bedre.

  Med vennlig hilsen

  Espen Askeladd

Dømet er henta fra JobbX. Du finn mykje god informasjon om CV, søknad og intervju på heimesida til Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo. Sjekk óg artiklane lenger ned for gode råd i jobbjakta!

Lykke til!


Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Hvordan kan jeg få min første jobb?
Hei, og takk for ditt spørsmål. Så flott at du vil få deg jobb! Det er ikke alltid like lett å skrive CV eller søknad når man er ung og kansk...
Kan jeg få vikar jobb på skole?
Hei og takk for spørsmål!  Ingenting er umulig, det er kan godt la seg gjøre for deg å få seg en vikarjobb på skolen! Jeg synes du skal lage e...
Hvor mange fag må man ha undervisningskompetanse i for å bli lærervikar?
Hei Takk for spørsmålet ditt!  For å få fast ansettelse som lærer, så er det krav til undervisningskompetanse. Men jobb som lærervikar kan d...
Vaskejobb
Hei Det skal inngås en skriftlig arbeidsavtale i alle arbeidsforhold. Arbeidsmiljølovens § 14-6 forteller hva en arbeidsavtale blant annet skal in...