Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Gutt i dusjen (colourbox.com)
Gutt i dusjen (colourbox.com)

A-Å

10 tips for et godt forhold

Kjærestepar (colourbox.com)

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Mange tror kanskje at det å få en kjæreste er den mest krevende delen, men å opprettholde et forhold kan være like utfordrende. Så hvordan gjøre det?

1. Kommunikasjon

Noe av det viktigste i et forhold er kommunikasjon. Mange gruer seg til å ta opp ting med partneren og det er forståelig. Det kan være skummelt å blottlegge følelser, usikkerheter og tanker for andre mennesker, men husk at kjæresten din sannsynligvis har mange av de samme tankene. Hvis man klarer å ta opp ting blir man både nærmere og mer komfortabel med hverandre.

 

2. Tillit

Mange kan ta det for gitt at de kan stole på partneren sin, men det er utrolig viktig å huske på. Hvis man ikke stoler på kjæresten kan det oppstå mye usikkerhet i forholdet. For eksempel oppstår sjalusi ofte fordi man ikke stoler på partneren sin.

Les også: Sjalusi og mistenksomhet - kjærlighetens bakside?

 

3. Se partneren for den han/hun er

I starten av et forhold er det vanlig å være veldig forelsket og ha et bilde av partneren som nærmest perfekt. Etterhvert som tiden går, og jo bedre kjent man blir, er det vanlig å se at partneren sin kanskje ikke alltid er perfekt. Kanskje partneren er gretten om morgenen, er veldig kresen eller smatter når han/hun spiser. Da er det viktig ikke å bli skuffet eller tenke at denne personen ikke er den man forelsket seg i, men innse at akkurat som du selv, er han/hun et vanlig menneske, med både positive og negative sider.

 

4. Ikke sammenlikne partneren med tidligere partnere/andre

Hvis noen tidligere har vært utro mot en eller gjort noe annet som såret en er det lett og tenke at andre også kommer til å være det. Hvis man er i et nytt forhold er det da viktig å huske at ikke alle er like. Den nye kjæresten kommer ikke nødvendigvis til å være utro fordi den forrige var det. Dette går hånd i hånd med tillit - man må tørre å stole på en ny partner, selv om det er en sjanse å ta og kan være skummelt. Men hvis man ikke klarer det, vil aldri forholdet fungere i lengden.

 

5. Sette grenser

I et forhold er det viktig å sette klare grenser for hva som er greit og ikke greit. For eksempel er det viktig når man omgås andre. Noen har ikke noe i mot at partneren flørter med andre, mens andre vil bli veldig såret. Hva man forventer av forholdet er det viktig at man kommuniserer sånn at det ikke oppstår misforståelser som kan såre den ene eller andre.

Les også: Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

 

6. Prøve noe den andre liker

Hvis partneren din er veldig glad i noe som i utgangspunktet ikke interesserer deg eller du ikke har prøvd kan det være hyggelig for partneren om du prøver det. Du kan overraske deg selv og faktisk like det eller kanskje du ikke syntes det var noe gøy i det hele tatt. Uansett betyr det mye for partneren din om du prøver og har en åpen holdning. Da viser du at du genuint bryr deg om han/hun og hva han/hun liker. Hvem vet, kanskje du finner en ny hobby dere kan gjøre sammen?

 

7. Husk å gi komplimenter

Når man har vært i et forhold en stund kan man etterhvert glemme å komplimentere partneren like mye som man gjorde i starten. Man tenker kanskje at kjæresten nå vet at man synes han/hun er verdens fineste, men det er ikke alltid tilfelle. Å huske å si fine ting til partneren kan gjøre at man unngår mye usikkerhet i forholdet. Hvis du synes partneren din gjør noe kult eller ser bra ut så si det! Komplimenter er alltid hyggelig.

 

8. Prioter hverandre

En utrolig viktig del av et velfungerende og langvarig forhold er at man prioriterer hverandre. Man velger å tilbringe tid sammen og oppleve ting sammen. I starten av et forhold er man ofte veldig mye sammen, men etterhvert kan det dabbe litt av. Om man er travle kan det for eksempel være lurt å sette av faste tider hvor man kan være sammen.

 

9. Alenetid

Når man er kjærester, spesielt hvis man bor sammen, er man mye sammen og da kan det være lett å bli litt lei partneren. Da kan det være lurt å ta litt tid for seg selv. Gjøre litt ting en selv liker og kjenne litt på det å være uten partneren en liten stund.

 

10. Ikke miste seg selv

Som tidligere nevnt er det viktig å prioritere hverandre må man huske å også prioritere seg selv. Hvis man bare prioriterer kjæresten og kjærestens ønsker kan forholdet etterhvert føles som en plikt og man kan føle seg litt “fanget”. Ikke gi opp dine egne meninger og drømmer fordi kjæresten din vil noe annet eller det ikke passer med kjærestens planer. Husk å ta vare på deg selv og dine interesser selv i forholdet.

Få flere gode tips i artikkelen: Hvordan kombinere venner og kjæreste?

Signatur ungdomsredaksjonen ung.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Jente 13
1
09.01.2018 14:39:11
Jeg syntes at det er kleint å ha en kjæreste fordi mange driver og sier masse sånne ekle ting som vi skal gjøre foreksempel dere må kline,dere må ha sex
Jente12år
0
07.01.2018 02:38:32
Hei. Jeg føler at jeg ikke har det så lett når jeg egentlig ikke vet helt hva det er, men «Jentedrama» har liksom vært temaet for de siste månedene før nyttår, og nå er det på’n igjen. Føler meg skikkelig deppa, og jeg får ikke sove om nettene. Vet dette kan ha noe med følelser, pubertet og hormoner og gjøre, men hva burde jeg gjøre?
Jente 14
0
30.05.2017 18:06:05
Jeg lurte på om det er bra å ha forhold litt tidligere, akkurat som jeg er nå? Det er litt rart, men jeg har lyst til å vite det. :) Håper på svar.
Lekidet
0
06.11.2017 20:50:43
Når du vil.
jente 13
0
20.03.2017 16:08:55
Veldig bra informasjon :)
Ambjarne
0
20.01.2017 21:50:48
Kjekt og vite takk
13
0
19.12.2016 22:51:16
Jeg er en jævla faen mwh tulling!!!!!
Lekidet
0
06.11.2017 20:51:16
Det der øker ikke selvtiliten akkurat
uff da
0
04.11.2016 15:18:52
Alltså jeg har absolutt Ingen ting i mot lespiske mente jeg♡
uff da
0
04.11.2016 15:17:16
Uff, jeg har ikke et utrolig bra tips men prøv og snakke med henne face til face og ikke bare på meldinger Håper det fungerer. Jeg har selv et spørrsmål som jeg virkelig trenger svar på og det er jeg kysset kjæresten min for første gang i dag og det føles egentlig litt feil. Jeg vet ikke hvordan men jeg angrer meg litt og håper jeg ikke er lespisk. Har absolutt ingen ting i mot det. Men det føles bare rart hviss jeg selv er det. Håper noen forstår for jeg treenger virkelig svar setter utrolig pris på det altså. Jeg liker han fortsatt det føltes bare litt rart og kysse håper den følelsen snart blir borte
HeiJegErEnKommentar
0
06.11.2017 20:52:38
Du er ikke lespisk av å lysse en abnen av samme kjønn
Jente 13 år
0
11.08.2016 00:32:11
Hei! Jeg har en venninne jeg er velldig glad i og som jeg tilbrinkte mye tid med helt til nå. Hver gang prøver å kontakte henne vil ser hun det jeg sender til henne og gidder ikke svare og nå nylig hadde jeg og henne en liten krangel også prøvde jeg å si unnskyld men hun ser den og gidder ikke svare som hun pleier også syntes hun det er litt morsomt for hun skjønner ikke hvordan det er for meg i dette og at det er som før for hver gang jeg kommer nær en person og vi blir gode venner dropper di meg bare for noen andre som er bedre og det blir bare mer og mer sårende.:( Hva skal jeg gjøre?
Jente 14 år
0
30.05.2017 18:12:41
Hei. Beklager for sent svar. Som det andre svaret her er du en veldig søt person og jeg tror du burde lete etter en venninne som aksepterer deg. Det ville vært bedre om du kunne snakket om dette til sosiallærer eller helsesøster for de har taushetsplikt (som betyr at de ikke har rett til å si det du forteller til noen andre), og de er veldig brukbare. Jeg går på time hos dem og jeg gleder meg hver gang jeg går til dem :) Håper dette var til hjelp og lykke til med å finne en venninne eller en venn! :)
Tea
0
03.09.2016 19:56:03
Du er søt
Jonas
3
18.05.2016 10:02:10
jeg har pee fetish, jeg er red for og si det til dama fordi jeg er red hun vil se meg som sær,
Lekidet
0
06.11.2017 20:54:20
Vet ikke hva det betyr, men mammaen din er der for deg
S.W.
1
01.12.2015 23:04:46
Bra tips! Kjæresten min er rett og slett topp, og jeg jobber med meg selv for å bli en bedre kjæreste for ham. Takk for artikkelen:)
sara allergodt
0
03.06.2016 22:01:28
kult sau-wai
Sk8erB01
7
13.10.2015 14:05:46
Super artikkel, godt formulert og sånt

Spørsmål og svar

Burde jeg fortelle kjæresten min at jeg planlegger å ha sex med eksen?
Hei Takk for spørsmålet! Ut fra det du forteller tror jeg nok du behøver å prate med kjæresten din om dette. Det er jo en grunn til at du ønsk...
 Jeg har hatt en griee med en gutt i sånn 1-2 måneder nå, men det er veldig ustabilt.
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Huff, dette forholdet hørtes veldig slitsomt ut. Du skriver at dere har det bra når dere er sammen, ...
Bekymret for kjæresten. Har konvertert til Islam.
Hei Du tar opp flere ting i det du skriver: at kjæresten din ikke vil gifte seg igjen (og at du vil gifte deg med han) at du har konvertert til ...
Jeg er ikke like forelsket i kjæresten min som han er i meg, hva skal jeg gjøre? 
Hei Det er veldig vanskelig å være usikker på følelsene sine i et forhold. Det er vanskelig å råde deg til å slå opp eller ikke, det er et v...
Sender nudes. Hvordan kan jeg få han til og få det mere interessant?
Hei jente 13 år. Takk for at du skrev til ung.no   Er du sikker på at det er så lurt å sende nudes og interessante nudes? Med en gang du har ...
Hvor lenge bør jeg vente før jeg spør henne om å bli kjærester?
Hei Takk for spørsmålet! Så flott at dere har det så bra sammen! Det virker som om dere allerede har et fint og sterkt forhold selv om dere ikke...
Kjæresten min slikker meg rundt munnen hver gang vi kliner, noe jeg ikke liker. Hvordan og når kan jeg si ifra? Tok også handa si innom shortsen og holdt på rumpa mi. Vil han noe mer enn å kline?
Hei jente 14 år! Så fint at du skriver til oss!Jeg forstå at du ikke liker måten kjæresten din kysser deg på og at du føler deg usikker på hv...
Hva vil det si å ha en pause i forholdet?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Beklager for sent svar. Det å ha en pause i et forhold betyr at man tar en periode hvor man er litt ifra hverandre ...
Når er det vanlig å forlove seg?
Hei Når man forlover seg avhenger veldig av hvert par. Noen føler de er klare for å forlove seg når de 18, mens andre synes det er naturlig å ve...
Hvordan kan jeg slutte å være avhengig av kjæresten min?
Hei Takk for spørsmålet! I dette tilfellet må du nok jobbe med å presse deg selv ut av komfortsonen og gjøre ting på egenhånd. Prøv å ta op...
Jeg vil at kjæresten skal være hjemme med meg, men får dårlig samvittighet
Hei Takk for spørsmålet! Jeg forstår godt at dette er en vanskelig situasjon. Dere virker veldig knyttet til hverandre og da kan det være vanske...
Etter vi har hatt sex så bare forsvinner alt av følelser for personen, og jeg ser mer på han/hun som en seksuell seier.
Hei gutt 19 år. Takk for at du skriver til oss!Det du forteller om er ikke uvanlig. Som du selv sier ser du mer på det som en "seksuell seier, og d...
Hvordan kan vi bli kjærester når foreldrene hennes ikke vet at hun er bifil?
Hei Takk for spørsmålet! Det er flott at dere begge har sterke følelser for hverandre og ønsker å bli sammen. Jeg forstår at dere synes det er...
Etter ferien virker kjæresten min mindre interessert i meg men også generelt mer trist. Hvordan kan jeg hjelpe han og hvordan kan jeg få han til å bry seg mer om meg igjen?
Hei Jente 19 år. Takk for at du skriver til Ung.no. Livet kan være svært utfordrende for enkelte. Du skriver at kjæresten din har opplevd mange h...
Kjæresten til venninna mi bestemmer hvem hun kan være med
Hei Det er ikke greit at en kjæreste bestemmer hvem den andre skal være sammen med og hva vedkommende skal gjøre. Du beskriver at kjæresten til d...
Svigermoren min er svært ubehagelig, hva bør jeg gjøre?
Hei Takk for spørsmålet! Først og fremst bør du nok prøve å akseptere at ikke alle kommer til å like forholdet ditt. Det er umulig å bli lik...
Jeg er drit kåt men dama vil ikke ha sex. Hva skal jeg gjøre?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Det er ikke uvanlig å være veldig kåt i din alder, men det betyr ikke at du er klar for å ha sex med ...
Hvordan kan jeg slutte å være sjalu?
Hei Takk for spørsmålet! Det er ikke uvanlig å være sjalu når man er i et forhold. Du ønsker jo selvsagt ikke at kjæresten skal falle for noe...
Foreldrene til kjæresten min er uenige i at vi ønsker å flytte sammen.
Hei jente 17 år. Takk for at du kontakter Ung.no. Det er forståelig at du ser fram til å bli samboer med din kjæreste og at du er overbevist om ...
Se alle