Hopp til hovedinnholdet

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)
BIND: Vet du mer, kan du lære deg å leve godt med mensen og være godt forberedt når mensen kommer.

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Offentlig og kvalitetssikret
Bind (colourbox.com)
BIND: Vet du mer, kan du lære deg å leve godt med mensen og være godt forberedt når mensen kommer.

Hva er mensen?

Mensen eller menstruasjonen, som det opprinnelig heter, er egentlig en blødning som kommer fra skjeden en gang i måneden. Den kommer når et modnet egg fra eggstokken ikke har blitt befruktet etter at det ble sluppet fra eggstokken to uker tidligere.

Når jenta har kommet godt igang med puberteten, vil eggløsning starte. Hver måned fremover vil det da modnes et egg i en av eggstokkene og slippes ned gjennom egglederen. Fra det skjer første gang, kan jenta bli gravid. Livmoren forbereder seg også hver måned på å ta imot et slikt egg som er befruktet. Denne forberedelsen består blant annet av at slimhinnen inne i livmoren blir tykkere for at det skal være gode forhold for at et slikt befruktet egg skal kunne feste seg og begynne å utvikle seg videre til et foster.

Når egget kommer ned til livmoren uten å ha blitt befruktet, slik det som oftest gjør, vil egget støtes ut sammen med den slimhinnen som har bygd seg opp og da blør kvinnen i noen dager. Det er det som er menstruasjon, eller mens. Normalt er kvinner programmert til å ha mensen omtrent en gang i måneden i 35-40 år, evt. avbrutt av graviditet eller bruk av hormonell prevensjon.

Hvis et egg har blitt befruktet på sin vei fra eggstokk til livmor, og dette egget fester seg til livmorveggen, vil kroppen begynne å produsere andre hormoner som gjør at slimhinnen som er bygd opp ikke støtes ut som en mens. Da har kvinnen blitt gravid. Mensen vil vanligvis være borte under graviditeten, og først komme tilbake en stund etter at graviditeten er over.

Les mer om menstruasjon på naturfag.no

Menstruasjonssyklus

Med ordet menstruasjonssyklus eller menssyklus menes perioden fra en mens til neste. Menssyklusen regnes fra mensens første dag til første dag i neste mensperiode. Hvor lang den tiden er, varierer fra jente til jente, men som oftest dreier det seg om 25-30 dager. Se mer forklaring i sexordlista. De første årene er det vanlig at mensen er uregelmessig, og det kan gå alt fra to uker til et par, tre måneden mellom mensenperiodene.

Det er lurt å notere i en kalender hver gang mensen kommer, slik at du blir kjent med din egen syklus. Da vil du lære deg å vite når mensen kan forventes å komme, og du kan reagere hvis den ikke kommer som den skal. Det finnes også ulike kalendere eller apper for dette bruket. Hvis mensen ikke kommer til tiden kan det bety at du har blitt gravid, men det trenger ikke å være grunnen. Mensen kan bli litt sen om du er syk, stressa eller har spist for lite. Noen ganger skjer det uten at det er noen spesiell grunn. Prat med foreldrene dine, helsesykepleier eller lege om mensen blir borte i lengre tid.

Når kommer den første mensen?

De fleste får sin første mens i 12-13-årsalderen, men noen får det så tidlig som i 9-årsalderen, og andre ikke før de er kanskje 17 år. Det er i høy grad genetisk bestemt når mensen kommer og ulike gener fra både mor og far spiller inn. Mensen kommer når flere andre pubertetstegn som økt lengdevekst, brystutvikling og vekst av kjønnshår har kommet godt igang. Det er umulig å si akkurat når man kan forvente at den første mensen kommer. Kanskje kan man få litt anelse om når den kan forventes om man spør mamma eller en søster når de fikk den, for ofte kan man ligne litt, men slett ikke alltid. Noen har litt vondt i magen før den første mensen kommer og noen merker at de har mer utflod i perioder i månedene før.

 

Utflod

De fleste jenter vil merke at de får litt utflod en god stund før de får mensen for første gang. Dette fortsetter også videre etter at mensen har kommet igang. Utflod kan man merke ved at det blir litt fuktigere i skjeden og dermed i trusa. Utflod er væske som utskilles fra spesielle celler i slimhinnene i livmorhalsen i tillegg til noe celler fra slimhinnen i skjeden.

Utflod lukter vanligvis lite og lukten er gjerne litt svakt syrlig. Fargen på utfloden er alt fra melkehvit til eggehviteaktig eller svakt gullig. Noen jenter har mer utflod enn andre og det kan også variere litt fra dag til dag. Rundt eggløsning kan utfloden være litt mer fast eller geleaktig.

Menstruasjonsblødningen?

En del jenter har mensen i tre dager, andre i over en uke. I gjennomsnitt pleier det å komme ut ca en halv desiliter menstruasjonsblod i løpet av hele perioden man har mens. Noen blør mindre, og andre mer. Noen jenter som blør mye, kan få litt lav blodprosent og litt lavt jernnivå i blodet. Da kan man føle seg slapp og uopplagt. Dette kan sjekkes med en blodprøve hos legen.

Menstruasjonsblodet er en blanding av blod, avstøtt slimhinne og annen væske. Fargen kan ofte være litt mørk i starten og slutten av mensen, og ha mer frisk rødfarge imellom. Det kan også noen ganger komme litt koagulerte blodklumper.

Menstruasjonsblodet lukter noe annerledes enn den vanlige lukten fra skjeden. Blodet inneholder jern som kan gjøre at det lukter litt metallisk eller litt søtt. Blod som blir liggende lenge vil lukte mer, så det er viktig å skifte regelmessig. Du trenger ikke å overdrive vaskingen, men ha vanlig god hygiene med vask morgen og kveld. Evt. kan du bruke en våtserviett for intimhygiene når du skifter bind eller tampong, eller tømmer og skyller mensenkoppen. Husk også god håndhygiene.

 

Mensensmerter

På fagspråket heter menstruasjonssmerter dysmenoré.

En del jenter har store magesmerter eller kjenner seg trøtte og slitne under mensens første dager. Noen kan føle seg oppblåste og ha løs mage, eller være kvalme, mens andre kan føle at de ikke yter like bra som ellers i for eksempel idrett. Andre har ikke plager i det hele tatt. Smertene som noen har skyldes en form for krampe eller sammentrekning i livmoren som utløses av hormoner. Det blir da litt lite oksygentilførsel til den muskelen som livmoren jo er, og dette kan kjennes som smerte.

 

 

For de fleste som har mensplager vil disse være borte etter et par dager. Da kan du kjenne deg ekstra kvikk og glad i stedet. Om du har veldig vondt under mensen finnes det hjelp. For noen kan det hjelpe med en varmepute mot magen. P-piller kan også minske plagene. Smertestillende medisiner som Ibux, Naproxen eller Ledox vil hjelpe mot smerter, og for noen kan det også begrense blodmengden noe. Det å være i bevegelse kan være godt for mange. De som trener regelmessig har ofte noe mindre menstruasjonsplager. Du kan få hjelp hos helsestasjon for ungdom eller hos legen din hvis du har store plager.

Hva betyr PMS?

Det er en forkortelse av det engelske "premenstrual syndrom" (ulike symptomer som kan oppstå før mensen). Symptomer eller plager som kan oppstå i tiden før mensen skyldes økningen av hormonene som nå jobber for å forberede avstøtning av slimhinnen.

Veldig mange jenter kjenner seg litt i ulage noen dager før mensen. Hun kan få ømme bryster, vondt i hodet, murrende smerter i mage og rygg eller kjenne seg irritert eller lei seg. (Det er ikke sikkert man kan gi mensen hele skylden for dårlig humør, men hormonene kan nok påvirke det noe). Noen jenter kan oppleve å bli mer kreative og aktive i dagene før mensen.

Bind,tampong eller mensenkopp?

Om du bruker bind, mensenkopp eller tampong for å samle opp menstruasjonsblodet, er opp til deg. Noen velger å bruke bind i starten og øver seg mer på å bruke tampong og mensenkopp etterhvert. Noen bruker litt av hvert, avhengig av situasjon og kanskje av mengden blod. Både bind og tamponger bør byttes regelmessig og menskopp må tømmes når den er full. Dette blir du mer kjent med etter å ha brukt det en stund. Les mer i artikkelen om bind, tamponger og mensenkopp.

 

 

Vanlige spørsmål om mensen

Kan man hoppe over en mens?

-Det er mulig å forskyve en mens hvis du skal noe viktig der det passer veldig dårlig å få mensen. Spør helsesykepleier eller legen om hvordan du skal gjøre det. Få råd om hva du kan gjøre hvis det er litt krise om mensen kommer i ferien i artikkelen her.

Kan man ha sex når man har mensen?

-Ja, det går bra. Om du selv vil og har lyst. Både kjæling og samleie er mulig. Selve samleiet kan kjennes litt annerledes enn vanlig, siden fukten i skjeden blandes med blod.

Kan man trene når man har mensen?

-Du kan veldig gjerne trene, også under mensen. Det beste er å leve så mye som mulig som ellers, men det er også lov å ta det litt rolig om du har veldig vondt eller blør mye.

Bade da?

-Ja, da. Om ikke vannet er veldig skittent eller ekstremt kalt. Tampong/OB er praktisk om du skal bade. Men det kan være lurt å bytte tampongen etter at du har tatt et bad. Mensenkopp kan også bruks når du bader.

Kan man bli gravid når man har mensen?

-Ja, det kan man. Rett før mensen og de første dagene i mensenperioden er det mindre sjanse, men siden eggløsningen kan komme uregelmessig - spesielt om du er ung - så kan man bli gravid selv under perioder da man tror at man er sikker. Noen spør om om tampong beskytter mot graviditet. -Hvis du bruker tampong og dere har samleie, kan tampongen dyttes innover og ikke ligge og tette helt for evt. sæd fra gutten.

Kan man bli gravid før man har fått sin første mens?

-Ja, det kan man. Kanskje man er i ferd med å få sin første mens og har sin første eggløsning.

Kan man bruke tampong eller menskopp selv om man er jomfru?

-Jenter har en slimhinnefold som danner en krans et par cm innenfor skjedeinngangen og markerer overgangen inn til selve skjeden. Åpningen i skjedekransen kan variere i størrelse. Skjedekransen er elastisk og kan tøyes betydelig uten at slimhinna revner, særlig hos jenter i og etter pubertet. Når en får mens renner blodet fra livmoren og ut igjennom den åpningen som er. Oftest så er åpningen så stor at det fint går an å føre den minste tampongen opp i skjeden. Start med denne størrelsen så du venner deg til det og så kan du nok greie å bruke en større størrelse etterhvert. Prøv deg gradvis frem. Du vil fortsatt være jomfru selv om du har brukt tampong.

Snakk om det

Har du spørsmål om mensen, snakk med noen om det. Foreldre er ofte de nærmeste å prate med og de kan svare på det meste. Det kan også være fint å dele erfaringer med en venninne. Helsesykepleier på skolen din er en du kan prate med og spørre om det er noe du lurer på, eller kanskje du kan prate med lærer.

Skrevet av:
Helsesykepleier, ung.no
Sist oppdatert:
31.05.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)
Hei
0
09.08.2019 10:54:06
Fikk min aller første mensen på Italiaferie. Vi hadde ett hus med basseng og det var dritvarmt. Hvorfor kommer alltid mensen når det passer dårligst?!! : (
Hjelp meg med kroppen
1
14.01.2019 16:40:45
Jeg fikk mensen for to dager siden for aller første gang men Idag så kommer det nesten ingenting er det normalt??
L
1
12.01.2019 01:28:27
Idag har jeg hat veeeeeldig vondt I magen at jeg nesten besvimte.... er det ett tegn på av jeg begynner å få mensen ? (Red.: Hei! Vi svarer ikke på spørsmål i kommentarfeltet. Du kan stille spørsmål på ung.no/oss)
Mensenjenta
5
04.12.2018 15:19:39
Jeg dikk mensen i 5. Klasse. Jeg var altså da den først som fikk mensen. Det jeg husker best fra 5. Var at jeg begynnte å mense når jeg var på skolen og jeg hadde seff grå bukse på så hele klassen så sikkert det. Jeg gjorde ikke så mye da siden vi var ferdig på skolen da. Jeg bare ringte mamma å sa at jeg hadde fått mensen og at hun måtte kjøpe bind. Det var veldig flaut.
Anonym
3
02.12.2018 21:16:27
Hva er så dumt med å få mensen sist i klassen?
Luna
4
26.11.2018 07:10:03
Hei jeg lurte på hvor mye jeg skal veie er en 169 og brier 64 kg?
Luna
2
25.11.2018 17:28:36
Hei hva skal jeg gjøre når jeg blør så mye når jeg mensen og når er brystene ferdig våkst?
Anonym
4
07.11.2018 20:47:35
Ka bør æ gjøra har itj hadd mensen på to månder og æ har itj hatt sex? Takk på forhond
Mensenjenta
4
06.11.2018 14:27:54
Jeg fikk mensen i går. Jeg var så uheldig å fikk det på skolen rett før gymmen så når jeg tok av trusa når vi skulle skifte var det en jente som sa:"Øh. Jeg tror du har mensen eller'no."Omg, det var så pinliiiiiiiiig!!!!!
Filosof
4
20.10.2018 09:27:07
Om det er farligt og ha mensen 2 ganger på en måne? Jeg har det for andre gang denne månen og jeg vet egt ikke så nye om mensen så det er bare set jeg lurer på

Håper dagen deres blir fin:) (Red.: Vi svarer dessverre ikke på spørsmål i kommentarfeltet. Du kan sende inn spørsmålet ditt til ung.no/oss og få svar fra fagpersoner.)
Filosof
5
20.10.2018 09:25:41
Im det er farligt å ha mensen 3»2 ganger op en måne? Jeg er’ny’ jeg har hatt det 2 ganger før så jeg vare lurer på ol det er farligt elns
John wick
2
19.10.2018 10:33:30
Jeg er gutt er det normalt å blø fra tissen??? Svar meg plis!11!1!2!11 (Red.: Vi svarer dessverre ikke på spørsmål i kommentarfeltet. Du kan sende inn spørsmålet ditt til ung.no/oss og få svar fra fagpersoner.)
Katrine
1
16.10.2018 16:38:29
Er det vanlig å ha mensen i mer enn 2 uker første gangen?
Rikke04
5
01.09.2018 13:34:45
I dag når jeg tørket meg kom det plutselig blod og det var slimete! Er det mensen og er det vanlig? Jeg er redd og forskrekket! Vær så snill svar fort!
Mimi07
5
11.08.2018 00:57:51
Hei, Jeg fikk mensen 10 Agust 2018 ca. Kl 15 Jeg var hos en venn. Å jeg fikk mensen, jeg tok 1 bind kalles det å stjele? Fordi jeg ikke har spurt dem, men Jeg ville ikke spørre fordi jeg syntes det er flaut. Å er det normalt av en 11 åring får mensen?
Jente 13
6
11.07.2018 14:06:59
Hei. Jeg fikk mensen i går men i dag har jeg ikke blødd noe. Klokken er 14.03 og har enda ikke blødd. Er det noe galt?(plis svar meg!)
Jente 13
6
11.07.2018 14:04:14
Hei. Jeg fikk mensen i går men i dag har jeg ikke blødd noe. Klokken er 14.03 og har enda ikke blødd. Er det noe galt?(plis svar meg!)
Jente 15 :-)
5
29.05.2018 18:12:54
Jeg fikk mensen for første gang da jeg var 10 år og jeg visste ikke at jeg kommer til å få det engang. Nå er jeg egentlig glad for at jeg fikk det tidligere enn andre for da kan jeg fortelle litt fakta om det de ikke visste. Selv om det er ekkelt og jeg føler meg helt nedfor og vondt i magen og kvalm er det verdt det. Jeg har ikke klart å tåle det opp gjennom årene, men det hjalp når jeg tenkte på hva jeg ville gjort hvis jeg fikk mensen for første gang nå. Da ville det vært mye stressende sikkert. Jeg liker ikke mensen, men før var jeg ikke glad for å få det tidlig første gang for de andre i klassen min fikk det aldri da jeg fikk det, men NÅ er jeg glad for jeg kan mye om mensen, da kan jeg fortelle alt de i klassen min på første gang kommer til å oppleve. Ahhh, jeg er så glad over meg selv akkurat nå :)
Jente 16
4
28.05.2018 18:46:01
Jeg har begynt å bruke tampong noen ganger men når jeg bruker det blør jeg bare igjennom med en gang, noen tips til hva jeg kan gjøre? Får jeg den ikke langt nok inn eller setter jeg den feil? Den er ikke ubehagelig, kjenner ikke at jeg har den i liksom
Jente 13 år
3
23.05.2018 15:02:26
Ja mensen er vont men vis du har veldig vont så kan du ta deg et varmt bad eller leng en varm flaske med vann der du har vont.håper det hjelper dpi sjokolade.
Bob
2
15.05.2018 21:29:05
Hva kan være tegn på at du snart får mensen? Tisset mitt har begynt å lukte litt rart.. kan det være et tegn? hei jeg er en gutt på 14-15 år. jeg trenger litt hjelp jeg blir kjeftet på fordi at jeg ikke vil gjøre hagearbeid nær humler og veps fordi jeg er livredd dem. i dag hadde jeg ikke spist frokost og når jeg skulle lage meg lunch sa mamma at jeg ikke får lov til å lage meg lunch med mindre jeg er ferdig med hagearbeidet. og når jeg ble ferdig satt jeg meg ved pcen og nå skriver jeg dette. jeg har depresjoner daglig og har prøvd et par ganger å ta mitt eget liv, men jeg vil ikke henge meg selv fordi det gjør så vondt. jeg trenger hjelp jeg blir kjeftet på daglig og hater livet alle på skolen ser meg som en glad gutt, men egentlig er jeg er sint og deprimert gutt som ikke har noe å gjøre etter skolen untatt korps, men det blir jeg tvingt til å være med i. (Red. Du kan stille spørsmål på ung.no/oss og få svar fra fagfolkene våre i panelet der. Hilsen ung.no-redaksjonen).
Jente
3
13.05.2018 04:33:07
Det kalles mensen
Rar mens
2
30.04.2018 17:50:09
Jeg har en veldig rar mens første gang jeg fikk det var I August 2017 så fikk jeg det I Januar2018. Jeg blør bare litt den første dagen også blør jeg ikke mer. Jeg er dritt lei av mensen er I dårlig humør hele tiden og føler nesten at jeg vil gråte. (Red.: Vi varer dessverre ikke på spørsmål i kommentarfeltet. Men du kan sende inn spørsmål på ung.no/oss og få svar).
Anonym
2
17.03.2018 23:43:52
Har hatt mensen 2 ganger.....De 2 gangene har deg vært helt brunt (ser ut som at jeg har hatt diaré i trusa) alle vennene mine hadde helt vanlig blod første gang!
Får og så ikke til å sette inn en tampong!
Føles og ser ut som det er en propp som tetter hullet!!
Please svar har ingen å spørre (Red.: Vi svarer dessverre ikke på spørsmål i kommentarfeltet. Du kan sende inn spørsmål på ung.no/oss og få svar)
anonym
4
07.03.2018 13:03:41
mensen gjør vondt
livet er teit
4
06.03.2018 10:54:48
Livet er teit for en jente pga mensen og sånt. gutter har jo ikke samme problemet. men kan dere versåsnill slutte å mase om det er normalt eller ikke (: jeg vet dere friker ut om at det er tidlig eller seint men mensen er helt naturlig spør heller foreldere deres i stedet for å spørre denne syke mæ nettsida. men ja mensen mensen det er slitsomt og helt normalt.
Anonym
2
25.02.2018 09:18:02
Hei, jeg jeg lurte på om det er normalt, når man ikke har fått mensen innen den tiden man skal, liksom at nå er den to dager forsinket, men jeg får liksom mensensmerter, men har ikke fått det enda, og jeg er akkurat nå to dager over tiden
Jente 14
3
22.02.2018 11:51:57
Er det normalt at Mensen er hvit og kommer 2 ganger i uken?
Anonym
5
27.02.2018 14:08:56
Det er utflod, ikke vær redd
Jente på 9 trinn
4
14.02.2018 19:34:58
Hvis du har hatt utflod i 2 år men har ikke fått mensen enna, hva er grunnen for det?
jente fra 8
4
22.02.2018 01:21:36
Ikke vær redd. Det er normalt
Jente på 9 trinn
1
14.02.2018 19:34:58
Hvis du har hatt utflod i 2 år men har ikke fått mensen enna, hva er grunnen for det?
Potterhead
6
06.02.2018 08:45:41
Jeg fikk første mens den dagen vi hadde mattetentamen....jeg er vanligvis god i matte, men jeg klarte ikke å kosentrere meg. Er det normalt å være ukonsentrert og sliten? Jeg lurer også på om noen har tips om hvordan du kan takle mens bedre?
Jente
1
31.01.2018 16:25:24
Hvor lenge har man mensensmerter før man får mensen?
(RED: Du kan skrive inn spørsmålet til oss på ung.no/oss, så vil en fagperson svare på spørsmålet ditt. Redaksjonen svarer dessverre ikke på spørsmål i kommentarfeltet. Hilsen ung.no).
Jente 11 år
2
27.01.2018 09:03:44
Jeg hadde utflod i over 3 år før jeg fikk mensen og når jeg først fikk mensen så mista jeg den men ett år senere fikk jeg mensen tilbake for godt
jente 14
1
07.01.2018 19:38:28
jeg får alltid mensen etter 4 uker men i det site får jeg mensen etter 3 uker er det normalt?
Hei
1
16.02.2018 13:10:42
Ja det er normalt tror eg
Svar
1
18.01.2018 12:59:56
Ja det er helt normalt mensen kan variere når den kommer
J12
2
24.12.2017 01:50:38
Jeg er 12 år og har hatt mensen siden ifjor. Men de siste gangene jeg hsr hatt d har d var fossa ut og vart i 5 dager, er det normalt
J15
1
22.02.2018 11:53:05
Nei
Jente 14år
3
03.12.2017 10:59:08
Hei, jeg er en jente på 14 år. I de to siste dagene har jeg hatt brun utflod og tenkte at det var mensen. Jeg har veldig lite og ingenting kommer i trusa men på papiret, men da jeg våknet i dag på den tredje dagen var det mye hvit utflod og der luktet nesten sur vin eller noe. Er dette vanlig?
Jente 14år
4
03.12.2017 11:00:27
Har heller ingen mage smerter
:/
1
26.11.2017 14:49:06
Hei jeg fikk mensen igår tørr ikke si dt til noen pga synes dt er flaut også blør det mye, men jeg har ikke så vondt i magen er mer kvalm har ofc vondt i magrn men ja er mest kvalm
Anonym
1
03.12.2017 11:06:12
Hvos du ikke tørr å si det, kan du sende meldig
Tvilling
2
08.11.2017 14:35:01
Jeg har en tvilling som har fått mensen og lurer på om det kan hende at jeg får mensen snart siden tvillingen min har fått det.
Pjoff
4
07.11.2017 22:12:40
Har hatt mensen siden februar. Første gang gikk det ca 5 måner mellom også ca 5 uker at par ganger, men nå har jeg ikke hatt det på 12 uker!! Jeg blødde bitte litt for 2 uker siden, men ikke noe annet. Jeg har ikke hatt sex. Er dette normalt og hvorfor har jeg ikke hatt mensen på 12 uker? (Red: Hei, vi svarer dessverre ikke på spørsmål her inne, men skriv til oss på ung.no/oss, så vil en i fagpanelet svare deg. Hilsen ung.no)
Normalt
1
07.12.2017 20:46:28
Som jeg har blitt fortalt er det ikke noe farlig at mensen kommer til forskjellig tid de første gangene. Etter kanskje fem ganger skal den begynne å komme mer regelmessig. Hvis den plutselig stopper eller kommer for sent eller tidlig, kan det være lurt å dra til legen, men det er bare når man har hatt det en stund. Du har ingen grunn til å bekymre deg.
Hemelig
1
15.10.2017 22:56:03
Jeg hadde mensen får 2 uker siden men jeg har plutselig fått den og det er liksom 2 uker til jeg skal få den hva skal jeg gjøre jeg er bare 11-åring??!!??
Marie
2
05.10.2017 21:53:28
Jeg går i sjette klasse og har hatt utflod siden starten av femte, har ikke mensen er det normalt??
Vet mye
3
08.10.2017 01:38:54
Ja dette er normalt
Mensen for 2.gang
2
24.09.2017 10:32:51
Jeg har hatt mensen i gang men jeg skulle egentlig fått det igår og jeg har ikke fått det enno, jeg blir redd og bekymret. Jeg vil gjerne ha svar om det er normamt eller ikke
Vet det
0
08.10.2017 01:39:51
Mensen er uregelmessig i starten i mensen, det er normalt
Jente 14
2
22.09.2017 16:07:48
Jeg har fått min første mensen og jeg skulle få mensen min for 2 uker siden men, den har ittj kommet enno hva betyr dt? Og jeg har ikke hatt sex!?
Vet det
0
08.10.2017 01:40:34
Det er normalt å ha uregelmessig mensen i starten, dette er normalt
Mensen for 2.gang
0
25.09.2017 21:06:08
Er du gravid?
Gutt 14
1
19.09.2017 11:11:51
Er det sant at jenter blir lett sure når de har mensen.
Ja!!!
0
05.10.2017 21:50:54
Ja!!!!!!!
En som ikkje vet alt og lurer!
0
11.09.2017 12:57:39
Du kan si til læreren at du har mens og da må du sikkert ikkje ha gym.
Jente 15
0
22.02.2018 11:55:09
Ja, men læreren måtte ha bevis fra meg så måtte eg vise han det
En som lurer
0
09.09.2017 13:17:28
Er det vanlig og bli sulten når man har utflod?
Julie
0
26.10.2017 17:34:16
Ja
Delfin04
0
04.09.2017 20:11:33
Jeg har mensen, og skal ha gym. Vi må dusje etter gymmen også, vill ikke det når man har mensen med tampong tråden og sånn. Hva skal jeg gjøre??
En som ikkje vet alt men lurer.
1
11.09.2017 12:58:41
Sjekk posten min der har du svaret
Aras
2
02.09.2017 13:28:16
Jeg har skikkelig vondt i magen når eg har mensen og når eg ikke har det. Hva skal man gjøre da??
Marie
0
05.10.2017 21:52:13
Du kan gå på p-piller hvis det er veldig ille
J14
0
23.08.2017 21:43:00
Har hatt mensen i 2 mnd og er lei av det allerede... What a great life mates
Jente13
0
17.12.2017 22:16:39
Eni med dej. Hatt det i to måna å e drittlei av det

Spørsmål og svar

I ca 4 dager nå har jeg hatt brun utflod, lurer på hvorfor?
Hei! Utfloden er antakelig helt uskyldig. Det kan være litt gammelt blod. Noen har litt blødning ved eggløsning og det kan passe med datoen for ...
Jeg har menssmerter når jeg ikke har mensen, hva kan det være?
Hei Tusen takk for spørsmålet ditt, jente 15 år! Jenter opplever mensen forskjellig, også menssmerter. Noen har mye smerter, andre kjenner ingen...
Spørsmål om tampongbruk
Hei 1. Tampongen kan skyves inn i en direkte retning litt på skrå bakover.  Hvis det er vanskelig å få til, kan du prøve å bruke tampongen "ta...
Hvordan sette inn en tampong?
Hei jente15 år Det kan ofte være vanskelig å bruke tampong i starten, og krever gjerne øving. Tamponger finnes i ulike størrelser. Det kan vær...
Er det noe som hjelper mot mensensmerter?
Hei Takk for at du skriver til oss i ung.no.Det er mange unge jenter som sliter med smerter enten eller når de får menstruasjon. Om du har veldig ...
Hvor lenge kan man ha i en tampong?
Hei! Dette er hva o.b. anbefaler: "Du bør bytte tampong regelmessig. Hvor ofte avhenger av hvor mye du blør. De første dagene av mensen når...
Mensblodet mitt er svart, er det farlig? 
Hei jente 14 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no. Jeg kan berolige deg med at det er helt normalt og ufarlig om mensblodet ditt er svart på...
Når jeg skal ha mensen får jeg brunt blod noen dager først. Hvorfor det? Kan være litt rosa også, men ikke nok til at jeg trenger tampong eller bind. Er det fortsatt mensen?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Adenomyose er en tilstand hvor livmorslimhinne (endometrie), som normalt kler livmorhulen, vokser inn ...
Hvordan vet jeg at jeg setter tampongen riktig inni? Hvor langt skal jeg ta den inn?
Hei! Å sette inne en tampong er ikke så vanskelig, men mange jenter trenger nok likevel litt trening i begynnelsen. Det er normalt at det gjør lit...
Diare når man har mensen
Hei Ja mange opplever at de er løsere i avføringen når de har mensen. Det er et hormon som heter prostaglandin, som kroppen produserer når du har...
Hvor lenge varer en menstruasjon?
Hei! Det varierer noe fra jente til jente hvor lenge en menstruasjon varer hver gang. Noen har 3-4 dager og noen har kanskje 7-8 dager. Man pleie...
Jeg lurer på hvordan jeg kan "få mensen til å komme fortere"?
HeiDu kan dessverre ikke påvirke menssyklusen og få den til å komme fortere enn normalt.Når du blir noen år eldre, kan du utsette mensen slik at ...
Er det normal å ha brun mensen?
Hei Det er mange unge jenter som opplever brun mens/utflod, dette er helt ufarlig. Særlig om mensen er sparsom vil den være brunlig. Det kan varie...
Hvilket hull skal jeg sette tampongen i?
Hei På ob.no og på libresse.no kan du finne bruksanvisninger med illustrajsonpå hvordan du setter inn tampong.  Du finner også en bruksanvisni...
Er det normalt å ha menssmerter en uke før menstruasjon?
Hei Takk for at du skriver til Ung.no.   Dessverre er menstruasjonssmerter og kramper en del av livet for mange kvinner både før og under mensen...
Bade med mensen.
Hei Så gøy med leirskole, håper at dere får flotte dager.Men til spørsmålet ditt. Dersom du har mensen når dere er på leirskole og du bader, ...
Får av og til vondt i klitoris.
Hei jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Du forteller at du onanerer og at du av og til får vondt i "det lille hodet" i underlivet når du...
Er det vanlig å ha mensen i over 2 uker?
Hei Det kan være utrolig skummelt når mensen ikke gir seg. Det er ikke uvanlig at dette skjer, og særlig hos yngre jenter som ikke har hatt mensen...
Jeg har kraftig PMS 1-2 uker før mensen, jeg blir deprimert, får humørsvingninger, svetter og fryser, mister matlysten og blir veldig irritert. Kan det være PMDD?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!​   Huff, dette høres ikke noe greit ut. Jeg synes det er en god ide å snakke med helsesøster om d...
Jeg har klumper under menstruasjon og smerter. Hva kan dette være?
Hei Det er vanlig med klumper (koagulert blod) i menstruasjonsblodet. Menstruasjonsblodet inneholdet blod, slim fra livmorhalsslimhinnen og vaginalse...
Se alle