Hopp til hovedinnholdet

Hva er diabetes?
Diabetes og blodsukkermåling (foro: ung.no

Stadig flere unge får diabetes. Årsaken kan være arv, dårlig kosthold med for mye fett og sukker og mangel på mosjon. Men noen rammes også helt tilfeldig. Diabetes deles inn i to ganske forskjellige typer - diabetes 1 og 2.

Kronisk utmattelsessyndrom - CFS/ME

Jente sover (colourbox.com)
Kronisk utmattelsessyndrom, CFS/ME, er en langvarig og alvorlig tilstand eller sykdom. Utmattelsen er til tider invalidiserende og det er også andre typiske tilleggssymptomer. Det mangler fortsatt kunnskap om årsaksforholdene ved CFS/ME og forskning pågår stadig.

Matvareallergi
Spise (colourbox.com)

Har du matvareallergi, skal du kunne velge matvarer du tåler. Dette skal komme klart fram på pakningen. Lær deg å lese nøye.

Hva er kreft?
Mammografi (colourbox.com)

Mange kjenner noen eller har hørt om noen som har kreft og noen behandles selv for kreft. Det kan være en vanskelig sykdom å forstå. Hva er kreft?

Organdonasjon: Mitt nye hjerte
FOTO: Yina Chan / Stiftelsen Organdonasjon

Jeg ble født med en veldig sjelden hjertefeil, som heter Taussig-Bing. Det eneste jeg vet om denne sykdommen er at den er uforståelig, og oppkalt etter en tysker og en amerikaner, som var hjerteleger. Og at den er alvorlig.

Pollenallergi?
Jente nyser (www.colourbox.com)

Når det er som herlegast ute og vårsola får det til å krible i kroppen av våryrleik og glede, er det nokre som helst held seg inne. Omtrent ein av fem har pollenallergi. Dei blir slitne og slappe, tette i nasen og får kløe i auga.

Giftige stikk og bitt
Veps (colourbox.com)

Hva gjør du om du blir bitt av en hoggorm, blir brent av brennmanet, får vepsestikk eller får flått?

Ta kontakt med Giftinformasjonen 22591300 eller lege for råd. Du kommer til legevakten der du bor om du ringer 116 117. Ring 113 ved akutt forgiftning og/eller alvorlige symptomer.

Kosthold med diabetes type 1
Diabetes type 1 (colourbox.com)

Diabetes type 1 lever man med hele livet, derfor er det viktig at man blir trygg og fortrolig med sin egen situasjon. Riktig kosthold er viktig for å mestre sykdommen. I denne artikkelen gir ernæringsfysiologen tips for type 1-diabetikere.

Ane har ADHD

20-årige Ane fra Stavanger er jente, og har ADHD. På utsiden ser hun ut som ei vanlig jente. Om dagen jobber hun som elektrikerlærling, og på kvelden henger hun med venner. – Men Ane har ADHD, en diagnose folk flest gjerne ser på som en guttegreie.

HPV virus
Vaksine i armen (icolourbox.com)

HPV-virus smitter ved sex. Du kan få vaksine og beskytte deg mot de HPV-virusene som kan føre til kreftutvikling. Gutter og jenter får vaksine i 7. klasse. Er du eldre, kan du få vaksine hos fastlege eller på helsestasjon for ungdom.

Julen og allergi
Allergisk (colourbox.com)

Julen byr på ekstra utfordringer for en allergiker. Det de fleste forbinder med kos og hygge, kan for allergikere by på store problemer. Men med litt omtanke kan alle få en god jul.

Råd mot kreft
Jente med eple (colourbox.com)

Det finnes ingen garanti for å unngå kreft, men vi kan gjøre noe selv for å minske risikoen. Kreftforeningen gir deg råd.