Hopp til hovedinnholdet

Vanlige spørsmål om orgasme

-Jeg får orgasme alene, men ikke sammen med kjæresten min. -Kan det være farlig får hjertet å få orgasme flere ganger etter hverandre? -Jeg lurer på hvordan jeg vet om han har orgasme.

Dette og andre spørsmål om orgasme kan du se svar på her.

Offentlig og kvalitetssikret

Spørsmål

Jeg får orgasme alene, men ikke sammen med kjæresten min. Han plages av dette, blir oppgitt og vil ikke ha sex med meg like ofte som før. Hva kan jeg gjøre?

Hilsen jente, 18 år.

Svar

Hei!

Jeg vil begynne med å si at det ikke er noe galt med deg. Det er mange som ikke får orgasme med partner.

Du skriver at du får orgasmer alene og det er et godt utgangspunkt for at du skal få det sammen med partneren din også.

Når du bekymrer deg over manglende orgasmer, partneren din anklager deg og vil ikke ha seksuell aktivitet med deg like ofte som før, så bidrar alt dette til at du kjenner på at du må prestere og det igjen gjør det vanskelig for deg å få orgasme. Jeg synes også partneren din legger mye av ansvaret for deres felles seksualitet over på deg. Seksuelle problemer er i de fleste tilfeller relasjonelle og det er viktig at partner vil være med på å løse problemet og ikke anklage.

For at du skal kunne gi deg hen til orgasmen er det viktig at du er godt seksuelt opphisset, tenner på partneren din, er i en trygg situasjon og får riktig stimulering.

Du skriver at du får orgasmer alene, og det er et godt utgangspunkt for at du skal få det med partneren din også. Den kunnskapen du har om egen kropp og hva som skal til for at du skal få orgasme kan du ta med deg inn i den seksuelle aktiviteten med partner. Vis partneren din hva som skal til av stimulering slik at han kan gjøre det på deg eller så kan du gjøre det selv.

Er det slik at du ikke får orgasme under samleie med penis i skjede, er det også vanlig. Mange jenter trenger å stimulere klitoris i tillegg under samleie eller at partner gjør det. Det er også vanskelig å time aktivitet og samleier slik at begge får orgasme samtidig. Det er vanlig at en gjør den ene først ferdig og så den andre.

Jeg synes du skal ta det opp med partner hvordan du har det, at du kjenner på press og plages av situasjonen. Kanskje dere kan utforske hverandres kropper, snakke om hva dere tenner på og seksuelle fantasier og hva dere har lyst til å gjøre. At dere en periode ikke har fokus på at du skal få orgasmer kan bidra til at du får det bedre, ikke føler på prestasjon og at orgasmene kommer. Å. snakke sammen løser ofte seksuelle problemer.

Håper svaret var til hjelp for deg

Vennlig hilsen

Sexologisk rådgiver

Spørsmål

Svar

Hei.

Er det vanlig å oppleve en ubehagelig svimmelhet og tørrhet i munnen etter orgasme? Er det normalt å bli ganske slapp og nesten helt følelsesløs etter orgasme? Kan det være farlig får hjertet å få orgasme flere ganger etter hverandre på den måten at man skjenner kilingen i kroppen men at man avslutter stimulering før selve orgasmen kommer igang? Kan orgasme føles ubehagelig noen ganger at man får en så intens følelse at man må slutte med stimulering ?

Hilsen gutt 17år

Svar:

Hei!

Det er vanlig å reagere på mange ulike måter etter en orgasme. For noen er den over på noen sekunder, mens andre opplever at den varer mye lengre. Jo lenger og mer intens den er, jo større mulighet er det for at man kan få en fysisk reaksjon på orgasmen. Som for eksempel at man får hodepine, blir svimmel eller litt uvel.

Det er normalt at du blir slapp og føler deg «tom» etter orgasmen. For gutter er det vanlig at man blir veldig avslappet etter orgasmen.

Det er ikke farlig for hjertet å få flere orgasmer på rad. Tvert i mot er det god for både kroppen og hjertet ditt at du onanerer og får orgasme. Sex er sunt i forhold til at hjerte og kretsløpet blir styrket, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner.

Orgasmen oppleves ulikt fra gang til gang, og kan også bli veldig intens dersom du er veldig kåt. Hvordan din opplevelse av det blir, er noe du selv må erfare. De fleste vil nok si at den sterke og intense orgasmen er god, og gir en helt spesiell opplevelse av nytelse. Selv om du kan oppleve at stimuleringen blir så intens at det nesten blir ubehagelig, er det det lurt å presse seg selv litt for å se hva som skjer, og lære hvordan kroppen og du selv reagerer.

Du er den som kjenne din seksualitet best, og som vet hva som er bra for deg. Gjennom erfaring vil du også lære deg hvor grensene dine går for hva som gir nytelse og hva som ikke er så bra for deg.

Lykke til!

Hilsen helsesykepleier

Spørsmål

Hei! Jeg pleier å fingre litt noen ganger, og når jeg får orgasme så tenker jeg "Æsj! Tenk at jeg faktisk gidder å fingre! Det er jo egentlig sykt ekkelt!" Så slutter jeg, også blir jeg ikke kåt lenger. Er det sånn som skjer når man får orgasme? Er det normalt?

Hilsen jente, 13 år.

Svar

Hei.

Det er helt vanlig at etter man har hatt orgasme så går kåtheten over. Da er man tilfredsstilt, og ferdig med fingringen for en stund. Så dette er altså helt vanlig og helt normalt.

Onani/fingring er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer/fingrer. Onanering er sunt i forhold til at hjerte og kretsløpet blir styrket, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner.

Hilsen helsesykepleier

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på noe angående kjæresten min. Vi har ofte sex, og er alltid forsiktige og bruker prevensjon.. Men jeg klarer ikke å gi henne orgasme! Jeg skjønner det ikke helt. Jeg klarer ikke å gi henne orgasme ved å stimulere klitoris, og heller ikke ved å fingre. Og hun får det ikke til selv. Hun har fingret og brukt dildo på seg selv, men hun har ALDRI hatt en orgasme! Hun er vanligvis veldig våt og kåt, men hun kjenner nesten ikke noe sier hun. Vi har også prøvd litt forskjellige stillinger når vi har hatt sex, men det har ikke hjulpet. Hvorfor er det sånn?

Hilsen gutt, 15 år.

Svar

Hei!

Det er mange jenter som opplever at det er vanskelig å oppnå orgasme. For de aller fleste jenter er det lettest å oppnå klitoris-orgasme. I klitoris og i området rundt er det mange nerver som gjør det følsomt. I skjeden er det ikke så mye nerver og er heller ikke så følsomt. Jenter skal tross alt kunne føde barn, så hvis det hadde vært veldig følsomt der, hadde en fødsel blitt uutholdelig. Derfor sier mange jenter at de ikke kjenner så mye under samleie, men at de liker det uansett. Mange jenter liker å stimulere eller bli stimulert på klitoris under samleie.

Når en har sex med en partner er det viktig å bruke god tid på forspill slik en er ordentlig tent før samleiet. Det er slik at gutter som regel tenner veldig raskt, i løpet av sekunder, mens jenter trenger lengre tid før de er skikkelig tent, ofte 10-30 minutter med kyss, kos og stimulering.

Det beste rådet er at en begynner å utforske på egenhånd. Når en blir bedre kjent med sin egen kropp og hva som skal til for at en skal kjenne det deilig så er det lettere etterhvert å oppnå orgasme sammen med en partner.

Mange jenter liker å onanere i dusjen, at de setter dusjstrålen mot klitoris. Husk at det kan ta 10-20 min før orgasmen kommer. En kan også sette seg selv inn i en erotisk stemning før en begynner å kose, enten å fantasere om noe en synes er deilig, eller at en leser noe erotisk eller at en ser på bilder som en synes er deilig.

Når en har lært seg hva som gjør det deilig for en selv så kan en vise det til partneren sin slik at han kan kose slik det er best for en.

Det er også viktig at en ikke ligger "og venter" på orgasmen, men at en kjenner på nytelsen kosen gir. Hvis en bare ligger å venter så klarer en ikke å slappe av og overgi seg til det som kjennes deilig.

Håper at dette er til hjelp og lykke til med utforskingen!

Hilsen helsesykepleier

Spørsmål

Jeg har en kjæresten på 15 år. Jeg lurer på hvordan vet jeg om han har orgasme.

Hilsen jente, 14 år.

Svar

Hei.

Det kan være vanskelig å vite sikkert om partneren opplever orgasme. Det sikreste er å spørre om kjæresten opplevde orgasme. Gutter får gjerne sædutløsning i forbindelse med orgasme, og penis blir slapp igjen etter orgasmen.

Noen spenner musklene i kroppen rett før eller under orgasmen. Det er goså vanlig å puste litt raskere og mer hørbart før orgasmen. Mange opplever at kroppen blir avslappet etter en orgasme, og ereksjonen vil også avta.

Vennlig hilsen helsesykepleier

Skrevet av:
Redaksjonen i ung.no
Sist oppdatert:
08.01.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Hvor langt inn kan en penis føres i vagina?
Hei gutt 16! Takk for spørsmål. Når en jente blir kåt, opphisset og får lyst på sex, skjer deg mye i kroppen hennes. Blant annet strømmer det...
Noen tips til hvordan jeg kan squirte og unngå at hele sengen blir våt?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Det er ikke uvanlig at jenter beskriver følelsen de får rett før/ under en orgasme som en tissefølels...
Hva gjør vi når han har kommet inni meg, er vi ferdige da?
Hei jente 16! Takk for spørsmål. Det som kan være en grei huskeregel er at sex aldri skal være ubehagelig eller smertefullt. Gjør det vondt, er...
Hvordan kan jeg (som gutt) få orgasme ved å bare fingre meg/ stikke noe opp i rumpa?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Det er mange gutter/menn som synes det gir ekstra nytelse å stimulere selv eller bli stimulert i område...
Hvilke ting blir man vanligvis kåt av? 
Hei jente 19 år. Takk for at du skrev til ung.no Hva man vanligvis blir kåt av er svært forskjellig. Tennings-mønsteret dannes tidlig i livet og...
Er det farlig om penis kommer langt inn i skjeden?
Hei jente 19! Takk for spørsmål - igjen! 1. Det er ikke farlig at penis kommer langt inn i skjeden din. Skjeden er svært elastisk og kan utvides ...
Hvordan vet jeg at jeg har kommet eller liksom om jeg kommer?
Hei jente 15 år. Takk for at du skrev til ung.no Orgasme merkes som gode, rytmiske sammentrekninger i klitoris/og eller skjede. Noen kjenner også ...
Hvordan føles det ut å få orgasme analt?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Du spør hvordan en analorgasme føles, men dette er dessverre umulig å svare på. Orgasme - uansett hvo...
Er det normalt å få sprutorgasme? Og kan dere forklare litt nærmere på hva det er?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Noen jenter kan sprute eller "squirte" (som er det engelske uttrykket) når de får orgasme. Dette kalles...
Jeg hadde sex for første gang. Det var en helt utrolig opplevelse.
Hei gutt 16 år. Takk for at du skrev til ung.no   Så fint at det var en så bra opplevelse å ha sex for første gang.  Det er vanlig at man k...
Hvordan vet jeg at jeg har fått orgasme?
Hei jente 16 år. Takk for at du skrev til ung.no   Orgasme merkes som gode, rytmiske sammentrekninger i klitoris/og eller skjede, eventuelt også...
Hvordan skal man suge en gutt?
Hei egnet 16 år. Takk for at du skrev til ung.no Du må snakke med kjæresten om hvordan du skal suge penisen hans. Du må si at han må veilede de...
Hvordan stikker jeg penis inn i jenta når vi skal ha sex?  
Hei gutt (20) Før dere har samleie må dere bli godt kjent med hverandre og trygge på hvordan dere blir kåte og hvordan dere oppnår orgasme begge ...
Jeg kåt, og blir våt nesten hele tiden. Kiler bare jeg ser en kjekk gutt.
Hei jente 14 år.  Så bra at du skrev til oss her på ung.no Det er vanlig at man lett blir kåt i den alderen du er i nå. Det lages masse hormon...
Tisser når jeg onanere med en dildo.
Hei jente 16 år.  Du skriver at du må tisse når du onanere med en dildo. Da er spørsmålet om du tisser mens du enda onanere, eller etterpå.  ...
Spruter sæden ut ved utløsning?
Hei Takk for spørsmål! Dette er noe mange gutter stiller spørsmål om, og det er ikke rart. Dette er nemlig en av de tingene som fremstilles mest...
Hvorfor får jeg orgasmer når jeg onanerer, men ikke når jeg fingrer?
Hei jente 13! Takk for spørsmål. Det som er ok å tenke over er at film ikke er virkelighet, men fantasi. De som spiller i filmer ser ofte bedre u...
Vi oss mot hverandre utenpå trusa, hvorfor har jeg vondt i klitorisen?
Hei jente 16! Det som skjer når en gnir seg mot hverandre slik som du forteller om i spørsmålet ditt, er at klitoris får en kraftig og direkte st...
Hva skjer når en jente kommer/får orgasme?
Hei jente 15 år.  Når ei jente får orgasme merker hun gode, rytmiske sammentrekninger i klitoris/og eller skjede. Noen kan også kjenne sammentr...
Jeg skal ha sex for første gang snart, hvordan oppfører jeg meg?
Hei jente 15! Takk for spørsmål. I spørsmålet ditt, forteller du at du kjenner han du vil ha sex med, at du kjenner deg trygg på han og at dere...
Se alle