Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Gutt i dusjen (colourbox.com)
Gutt i dusjen (colourbox.com)

A-Å

Kjønnslemlestelse (colourbox.com)

Omskjæring og kjønnslemlestelse

På denne siden kan du finne informasjon om hva omskjæring og kjønnslemlestelse er. Siden fokuserer hovedsakelig på omskjæring av jenter – kjønnslemlestelse.

Hvorfor omskjæres jenter?
Kroppen din er perfekt fra naturens side (colourbox.com)

Ingen har rett til å skade kroppen din. Det er du som bestemmer over den. Noen jenter opplever forventninger fra familien om at kjønnsorganene deres må forandres for at de skal bli ærbare og respekterte. Kjenner du deg igjen i dette? Omskjæring av jenter er ikke lov, og det er like ulovlig å fjerne litt som å fjerne mye.

Helseplager ved omskjæring - jenter
Kvinnesymbol

Hva slags konsekvenser omskjæring kan ha for hver enkelt jente varierer. Hvor gammel hun var da inngrepet skjedde, hvor omfattende inngrepet var, hvor det ble gjort, forholdet til familie og venner, hvor man bor senere i livet er faktorer som påvirker dette.

Hvor kan du få hjelp?

Har du spørsmål om kjønnslemlestelse, frykter du kjønnslemlestelse eller har du opplevd kjønnslemlestelse? Det er hjelp å få. I denne artikkelen finner du en oversikt over hvem som kan hjelpe deg.

Myter og fakta om omskjæring
myte og fakta

Myten om at kjønnslemlestelse noe alle gjør, at man kan ta bare litt av jentas kjønnslepper uten komplikasjoner eller at kjønnslemlestelse beskytter jentas seksualmoral er feil !

Les hva som er fakta og vit at i Norge er alle former for kjønnslemlestelse forbudt.

Myten om jomfruhinna
Truse (colourbox.com)

Skjedekransen (kjent som “jomfruhinna”) er forbundet med mange myter og misoppfatninger. Den oppfatningen som de fleste har, er at dette er en hinne som dekker skjedeåpningen og som “revner” ved penetrering. Dette er ikke riktig.

Film om kjønnslemlestelse
Film om kjønnslemlestelse (Bufdir/UDI)

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har i samarbeid med Utlendingsdirektoratet (UDI) gitt støtte til en dokumentarpreget infomasjonsfilm om kjønnslemlestelse. Her kan du se den - på flere forskjellige språk.

Hvor er kjønnslemlestelse mest utbredt?
Verdenskart, ung.no

Omskjæring praktiseres av folk med ulike religioner, men likevel finnes det ingen religion som krever omskjæring av kvinner. Til tross for dette anslår WHO at det på verdensbasis finnes 130-140 millioner kjønnslemlestede jenter og kvinner og at ca tre millioner jenter kjønnslemlestes hvert år.

Forbud mot kjønnslemlestelse i norsk lov
Norges lover

Kjønnslemlestelse (omskjæring av jenter/kvinner) er forbudt i Norge ved lov. Hvis du blir kjønnslemlestet i Norge eller i utlandet mens du er bosatt i Norge, og foreldrene har utført det eller har medvirket til kjønnslemlestelsen, har foreldrene dine begått et lovbrudd. Både den som utfører kjønnslemlestelsen og de som medvirker, kan straffes.