Hopp til hovedinnholdet

Mindre kjøtt - mindre klimagasser

Kjøtt på tallerken (colourbox.com)
80 kilo: I snitt spiser vi 80 kilo kjøtt hver her i Norge. Det er flere gode grunner til å kutte ned på det.

Visste du at det å produsere en kilo kjøtt tilsvarer utslipp for 200 kilometer med bilkjøring?

Offentlig og kvalitetssikret
Kjøtt på tallerken (colourbox.com)
80 kilo: I snitt spiser vi 80 kilo kjøtt hver her i Norge. Det er flere gode grunner til å kutte ned på det.

De siste 50 årene har vi i Norge doblet vårt kjøttforbruk. Å kutte ned på dette er noe av det mest effektive du og jeg kan gjøre for å redde klimaet.

Produksjon av husdyr til mat for oss mennesker står for 15 prosent av de globale klimagassutslippene, og FN mener det globale kjøttforbruket må ned med 60 prosent for å redde klimaet. 15 prosent er mer enn all transport til sammen – inkludert alle flyreiser. Å se for seg et landbruk uten klimagassutslipp er urealistisk, men en omlegging er nødvendig for å redusere utslippene.

 

Vi spiser 80 kilo kjøtt hver

Det er husdyrholdet som står for det meste av utslippene fra landbruket. For eksempel gir produksjonen av én kilo storfekjøtt 50 ganger høyere klimagassutslipp enn produksjonen av én kilo poteter.

I Norge er kjøttforbruket økende, og vi spiser i dag rundt 80 kilo kjøtt i snitt. Samtidig ser vi at utslippene fra personbiler er redusert pga. el-bilder og strengere utslippskrav til nye biler. Det er en tankevekker at det å produsere én kilo storfekjøtt fører til like store utslipp av klimagasser som å kjøre over 200 km med bil.

 

 

Hvorfor spise mindre kjøtt?

  • Det frigjør jordbruksareal vi trenger for å fø en økende befolkning.
  • Det hindrer avskoging, og beskytter ville dyr og planter.
  • Det reduserer forurensingen.
  • Det gir mindre lidelse hos dyrene, og frigjør penger til økologisk og dyrevennlig mat.

 

Kjøttfrie middagstips

sidene til Framtiden i våre hender kan du finne mange oppskrifter på gode middagsretter uten kjøtt. Sjekk også kampanjen "Meat Free Monday" som blant annet Beatles-legenden og vegetarianer Paul McCartney fronter. Under slagordet "One day a week can make a world of difference" oppfordrer de alle til å ikke spise kjøtt på mandager, noen som vil utgjøre en stor forskjell for klimaet dersom alle følger dette rådet. På siden deres har de også mange kjøttfrie middagstips.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
03.07.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Hvordan jeg kan si til mamma og pappa at jeg vil bli vegetarianer?
Hei Jente 14 år. Takk for at du har tatt kontakt med oss i Ung.no. Du skriver at du har bestemt deg for å bli vegetarianer. Ut i fra det du skrive...
Hvordan kan jeg få vennene mine til å innse at de spiser for mye kjøtt?
Hei! Takk for ditt spørsmål til ung.no! Så snilt av deg å tenke på helsa til vennene dine!  Å bruke seks pakker kjøttdeig på én pizza hø...
Vil bli vegetarianer, men hvordan forholde meg til familie og venner?
Hei! Det er flott at du har et eget standpunkt for dette, og at du ønsker å gjøre det som føles rett for deg, det er viktig. Ettersom du er 14 å...
Får blåmerker på kroppen når jeg ikke spiser kjøtt?
Hei! Det at du får blåmerker etter bare noen dager virker veldig rart, jeg har ingen god forklaring på dette. Det er uansett veldig viktig at du f...
Er det viktig å få i seg kjøtt og fisk? Vil bli veganer.
Hei! Takk for ditt spørsmål til ung.no! Din bror har rett i at fisk og kjøtt inneholder viktige næringsstoffer, som kroppen vår trenger. Kjøt...
Vil bli vegetarianer, men vennen min sier jeg ikke kan.. 
Hei, Det er fint å høre at du vil bli vegetarianer, det er mange som deler synspunktet ditt om å ikke ville spise kjøtt. Det høres rart ut av ve...