Hopp til hovedinnholdet

Kløe og hvitt belegg i underlivet

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jente 14 Hei, jeg lurer på om jeg kanskje kan ha underlivssopp! Nedentil klør det nesten hele tiden, og områder nedentil er farget hvitt!! Jeg lurer på hva det kan være om det ikke er underlivssopp, men jeg har ikke lyst til å prate om det med foreldrene mine. Kan jeg gjøre noe uten å dra til legen? Og hvis jeg bestemmer meg for å dra til helsesenteret for ungdom, må jeg da si navnet mitt eller hvor jeg bor, eller er det anonymt? Og hvis jeg da finner ut at jeg har underlivssopp, eller lignende, må foreldrene mine vite det, eller kan jeg gå på behandling uten å prate om det med noen jeg kjenner? Hilsen meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Så bra at du tar ansvar for deg selv og sjekker opp plager du har i underlivet. Det kan være at du har fått sopp i underlivet ut fra beskrivelsen din. 

Du kan kjøpe behandling mot sopp reseptfritt på apoteket. Du trenger ikke involvere foreldre eller lege i det. Helsestasjon for ungdom er en del av helsevesenet. Der har de dokumentasjonsplikt. Det betyr at de må skrive ned i din journal hva slags hjelp du får der. Men de som jobber der har taushetsplikt. Det problemet du tar opp her er ikke noe man kontakter foreldre og informerer om selv om du oppsøker helsestasjon for ungdom. Du kan altså gå på behandling mot sopp uten å prate med noen du kjenner om det. 

Her er litt informasjon om sopp og behandling: (Se også her)

Sopp i skjeden er en veldig vanlig årsak til kløe og økt mengde utflod fra skjeden.

Soppinfeksjon er ikke en seksuelt overførbar sykdom eller kjønnssykdom. Nesten alle kvinner vil få soppinfeksjon en eller annen gang i løpet av livet. Sopp er ikke farlig, men veldig vanlig. Grunnen til at det behandles er at det er plagsomt, og for at det ikke skal utvikle seg svie og smerter etter hvert.

Hva kommer det av?

I skjeden finnes det ulike bakterier (kalles også den naturlige floraen). Sopp er også en del av den naturlige floraen, og kan finnes overalt på kroppen (f. eks. på hud, i munn, i skjeden og på penis).

Vanligvis gir sopp ingen plager fordi våre egne bakterier holder den i sjakk. Hvis noe tar knekken på bakteriene kan sopp formere seg og gi symptomer.

Vi vet ikke så mye om hvorfor noen får plager med sopp i skjeden, mens andre ikke har plager med sopp i skjeden. Overdreven vasking, bruk av såper og bruk av antibiotika (f. eks mot urinveisinfeksjon) øker risikoen for plager. Grunnen er at vasking, såpe og antibiotika fjerner bakterier, men ikke sopp.

Noen få tilstander gir økt risiko for plager fra sopp. Dette gjelder dem med nedsatt immunforsvar, sukkersyke og gravide.

Symptomer
Den vanligste plagen er kløe. I tillegg har mange endret utflod. Utfloden blir gjerne hvit og klumpete, eller litt tørr. Svie i huden rundt skjedeåpningen kan komme etter hvert. Noen kan også ha svie når de tisser eller smerter ved samleie.

Behandling

Ikke alle trenger behandling. Hvis det er en ubalanse i skjeden, vil det ofte bli balanse igjen, om du lar underlivet være i fred.

Den vanligste behandlingen mot sopp er stikkpiller til skjeden sammen med en krem. Dette får du kjøpt uten resept. Spør etter kombinasjonspakning mot sopp på apoteket. Det finnes flere merker, f.eks. Canesten eller Pevaryl, og alle virker like bra. I pakken er det en eller tre stikkpiller. Stikkpillene fører du inn i skjeden om kvelden (som en liten tampong), 3 kvelder på rad (hvis det bare er én stikkpille, blir det bare én kveld). Det er vanlig at du får litt rar utflod dagen etter pga rester av tabletten. Kremen skal du smøre på og gni litt inn i huden rundt skjedeåpningen, og ytterst i skjeden. Bruk kremen morgen og kveld til tuben er tom, eller maks 2 uker. Hvis du skal dusje, må du gjøre det før du smører på krem, så du ikke vasker den bort.

Hvis du har prøvd behandling med stikkpille og krem, og allikevel får plager på nytt, bør du gå til lege. For det første kan det være andre årsaker til at du har kløe og endret utflod. For det andre kan kremen og stikkpillene i seg selv gi plager som svie og sårhet, hvis du bruker det for ofte. Hvis legen finner ut at du har sopp kan det være du får beskjed om å forsøke stikkpiller og krem igjen, eller du får resept på en tablett. 

Andre råd

Det finnes mange råd ved sopp i skjeden, og mange av disse har ingen beviselig effekt. Yoghurt eller eddik i skjeden har ingen effekt. Melkesyretabletter som kan kjøpes reseptfritt på apoteket virker heller ikke. P-piller og annen prevensjon gir ikke økt risiko for sopp, og hva du spiser vil ikke gjøre det bedre eller verre.

Råd ved sopp:

  • Ikke overdriv rensligheten, én vask om dagen er nok.
  • Ved dusjing skal vannet renne nedover, bruke ikke dusjhodet til å spyle skjeden eller få vann inn i skjeden.
  • Vask uten såpe (gjelder også intimsåpe). Dersom du føler at du må bruke et produkt, bruk parfymefri olje (f. eks. intimolje).
  • Bruk bind, ikke tamponger.
  • Unngå å bruke tettsittende undertøy som g-streng, men bruk heller boksere eller vanlig truse av bomull, i en periode.
  • Undertøyet skal du vaske for seg selv på 60 grader, uten tøymykner eller skyllemiddel. 

Lykke til.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse