Hopp til hovedinnholdet

Hvordan er regelene for bruk av vannscooter og straff for brudd på reglene?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

det står at det ikke er aldersgrense for å kjøre vannscooter. men ang båt så må båten ikke være over 10 knop eller ha mer enn 10 hk. finnes det vannscootere som er under dette? om en 15 åring kjører en vannscooter som er over dette og eller kjører i plan under 400m fra land, hva er da straffen, bot kr 3000? første gang ser jeg, men kommer dette på rulleblad og vilke konsekvenser? er det som å kjøre moped altså at man får 6 mnd utsettelse på mopedlappen., når får man også utsettelse sertifikat?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det finnes ingen aldersgrense for å kjøre båt eller vannscooter. Men det er begrensninger på hva slags båt og vannscooter  du får lov å kjøre både før og etter fylte 16 år - og om du har båtførerbevis eller ikke. 

Fordi du er under 16 år er det tre betingelser som må være oppfylt for at du skal kunne kjøre båten/vannscooteren.

  • Båten/vannscooteren kan ikke være lengre enn åtte meter
  • Båten/vannscooteren kan ikke ha større motor enn 10 hk
  • Båten/vannscooteren skal ikke gå fortere enn 10 knop

Straffen for å kjøre vannscooter som har større motor enn 10hk og går fortere enn 10 knop ligger normalt på rundt 5.000,- i bot og eventuelt ett års utsettelse på båtførerprøven.

I forskriften om bruk av vannscooter står det at det er tillatt å kjøre vannscooter hvis man holder 400 meter avstand fra land på sjøen, og 500 meter fra land i vassdrag, herunder innsjøer. Bøtene for brudd på dette ligger på mellom 5000 til 10 000 kroner.

Dersom du blir tatt for å bryte noen av de nevnte reglene vil du få bøter og det vil komme på rullebladet ditt. Du kan lese mer om rulleblad i de vedlagte artiklene.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersgrenser og båtkjøring

To båter på Geirangerfjorden (colourbox.com)

Det finnes ingen nedre aldersgrense for å kjøre båt, men det er begrensninger på hva slags båter du får lov å kjøre. Det er også avgjørende om du er over eller under 16 år, og om du har båtførerbevis eller ikke.

Les mer

Båtførerbevis

Båt på Mjøsa (foto: Endre Hesthagen)

Båtførerprøven er ment å gi et minimum av kunnskap så du kan ferdes sikkert og hensynsfullt i fritidsbåt. Les mer og sjekk om du må ha beviset for å kjøre båten din.

Les mer

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

- Har noe på rullebladet - noen yrker jeg ikke kan velge?

Gutt tenker (colourbox.com)

Jeg har noe på rullebladet og lurer på om det er noen jobber jeg ikke kan få da? Har tenkt litt på å bli psykolog eller lege...

Les mer

- Har noe på rullebladet - kan jeg reise til USA?

Frihetsgudinnen (colourbox.com)

Jeg ble tatt for nasking for noen år siden. Har tenkt å studere i USA etter videregående, og lurer på om det at jeg har noe på rullebladet får noe å si. Har hørt at det er vanskelig å få reise til USA med noe på rullebladet. Utenlandsstudier er noe jeg har drømt om bestandig, og USA er favorittlandet. Blir så lei meg hvis den tabben jeg gjorde en gang for lenge siden skal ødelegge planene mine.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser