Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg skaffe time og dra til legen uten at foreldrene mine får vite om det?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg har lyst til å dra til fastlegen min for å skaffe med p-piller for å slippe mensen og få noe mot underlivssopp. Jeg er under 16 men blir 16 i desember. Så jeg lurte på om jeg kan skaffe time og dra til legen min uten at foreldrene mine får vite om det. Vil bare helst ikke si det til foreldrene mine fordi jeg syns sånt er så ubehagelig og jeg føler meg voksen nok til å dra til legen uten mamma og pappa tilstede. Kan jeg eller må legen si ifra til mamma og pappa?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Ja, du kan dra til legen uten at foreldrene dine trenger å vite det. Du kan snakke med lege på helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Ingen aldersgrense på prevensjon

Kondomer (colourbox.com)

Det er ingen aldersgrense på verken hormonell prevensjon eller kondomer. Er du seksuelt aktiv, har du rett til trygg prevensjon. Men hva med foreldrene? Skal de informeres?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser