Hopp til hovedinnholdet

En venninne av meg på 13 har sex med kjæresten på snart 16, er det ok?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har en jente venn på 13 og hun er sammen med en som er nesten 16. Og de har fortalt meg at de hadde sex. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre... jeg vet at aldersgrensen for det er 16, men er dette virkelig OK?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du får tanker om at det ikke er riktig at en jente på 13 år skal ha sex med en som snart blir 16 år. 

Du lurer på om dette er ok. I noen tilfeller er det helt ok, om begge er klar for å ha sex og dette oppleves som frivillig fra begge parter. Men i andre tilfeller er det helt feil og det er i tilfeller der en presses til å ha sex og være med på noe en ikke er moden for. Og når denne gutten fyller 16 år, kan faktisk ting stille seg litt annerledes. Derfor forstår jeg at du lurer på om det er OK.

For den seksuelle lavalder i Norge 16 år. Det betyr at en person over 16 år kan bli straffet for å ha sex med en person under 16 år. Den seksuelle lavalderen er lovbestemt, og skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Det er kun den voksne over 16 år som er ansvarlig og som kan straffes.

Loven sier at straff for seksuell omgang med noen under 16 år, kan falle bort hvis de som har sex er jevnbyrdige (like) i alder og utvikling. Det vil si at ungdommene må være nær hverandre i alder og i utvikling, både kroppslig og mentalt. Tror du det er tilfelle med din venninne?

Det er ikke vanlig at ungdommer blir straffet for dette. For å bli straffet, må politiet få vite om det ved en anmeldelse eller på andre måter. Når to jevnaldrende har sex, og det er frivillig for begge parter, er dette vanligvis en privatsak som ingen andre har noe med. Noen ganger har foreldre anmeldt dette til politiet. Det kan også skje at en av ungdommene anmelder fordi de har følt at det ikke var frivillig.

Hvis du er bekymret for din venninne og tenker at hun er utsatt for press og ikke helt er i stand til å ta vare på seg selv, anbefaler jeg deg å snakke med noen om dette. Da kan helsesøster på skolen være en du kan snakke med.

Sjekk også ut de artiklene jeg legger ved svaret.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser