Hopp til hovedinnholdet

Hvordan overtale foreldre til å få sove borte?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg blir 18 år i år og foreldrene mine lar meg ikw sove over hos venninner. De eneste jeg får sove over hos er 1. Bestevenninna mi fra da jeg var yngre og 2. En familievenninne. Dette er fordi foreldrene mine kjenner foreldrene deres osv. Er dette eiktig? Jeg skjønner at det ikke er et ja/nei spørsmål da det er forskjellig fra familie til familie, men jeg sybes det er urettferdig da jeg snart er myndig og kan bestemme selv. Foreldrene mine vil sikkert bare beskytte meg og passe på meg, men å sove over hos venninner synes jeg burde være greit. Jeg har en bestevenninne jeg har kjent i snart 5 år som har vært hjemme hos oss flere ganger og sovet hos oss. Likevel lar ikke foredlrene mine meg sove hos henne. Hva kan jeg gjøre for å overtale foreldrene mine?

Besvart 07.03.2019 16:39
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Det er sånn at frem til du er 18 år er det foreldrene dine som bestemmer over deg. Det betyr at de skal gjøre ting som de mener er til det beste for deg. 

Likevel er det sånn at jo eldre du blir, jo mer må kan du bestemme selv.

Du har rett til å bli hørt i saker som gjelder deg. Det betyr at foreldrene dine skal høre på hva du mener før de bestemmer om du får sove borte eller ikke. 

Vi vet ikke hvorfor du ikke får overnatte hos venninnene dine eller om foreldrene dine har en god grunn til det. Er det fordi de er redd for at dere skal drikke alkohol eller gjøre andre ting du ikke får lov til?

Kanskje dere kan sette dere ned å diskutere det litt? Da kan det være lurt å ha noen gode argumenter klare. For eksempel hvorfor det er viktig for deg å få sove borte, grunner til at foreldrene dine kan stole på deg når du sover borte og kanskje forslag til regler som gjelder når du er borte :-)

Legger ved en artikkel om hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg! Lykke til med den vanskelige samtalen :-)

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Ulike lover sier noe om hvilke plikter foreldre har overfor barn og hvilke rettigheter ungdom har overfor foreldre. Les mer om noen av de viktigste for deg!

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hjemmesituasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hjemmesituasjon