Hopp til hovedinnholdet

Vanskelig å være 14 år. Voksen eller ikke?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år. Jeg lurer på 2 ting. 1.jeg skal utdanne meg som plastisk kirurg, og vet sånn ca hvor jeg skal gå på skole ol. Men jeg må gå på videregående i askim, og jeg bor i spydeberg. og etter det må jeg flytte til Oslo og gå på medisinskole. men poenget mitt er om hvis jeg får samtykke av mamma (som jeg bor med) om at jeg kan flytte i leilighet før jeg er 18, kan jeg det? siden jeg er noen ganger alene i leiligheten til mormor i 1-2 uker sammenhengende, og jeg føler at jeg er selvstendig nok til det, og handler mat selv, og kan få meg jobb. men mamma skjønner ikke at jeg er mere 'voksen' inni meg, enn det at jeg er 14 år... men hun sier dette: du er 14 år, du er gammel nok til dette og dette, og i andre tilfeller, nei, du får IKKE lov, du er bare 14 år! hun misbruker alderen min på en måte.. men hvis jeg er gammel nok til den tingen, syns jeg personlig at jeg kan få mine rettigheter òg. Jeg har ikke hatt en så lett fortid og det har gjordt meg til en sterk person, og det i tillegg at jeg har et syndrom kalt: 'tourette-syndrom' og det gjør meg til den jeg er. Jeg er venn med de som er fler år eldre enn meg, men jeg har noen få unntak, siden de som er på min alder er så barnslige! og 'fjortisser' hvis jeg kan si det på den måten. 2. jeg har god kontakt med en som er 17 år og vi liker hverandre, og snakker sammen, ikke bare på fester, men på fritiden også. men jeg er seksuell aktiv og gjør det meste av drikking og røyking kun på fester. siden som jeg skrev istad om at jeg er mere voksen innvendig.. enn hva andre får inntrykk av når de vet om min alder på 14. er det lov å være sammen med en som er tre år eldre og over den seksuelle alderen og en som er under? Og kan vi ha seksuell aktivitet hvis jeg gir samtykke, og føler at jeg er klar(selvom jeg er 14) men hvis du personlig tenker om hvor gammel jeg er mentalt. selvom det står at den seksuelle lavalderen i Norge er 16... men hva tenker akuratt du som får dette brevet av meg? Jeg håper du virkelig kan gi meg en ordentlig 'personlig' mld av hva du tenker/mener, og kan kunne svare på det jeg har skrevet nå : )

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Ja, sukk!, slik er det å være 14 år. På den ene siden får en ansvar, og på den andre siden blir en vurdert som for ung. Du virker som en klok og voksen jente til å være 14 år med klare mål på hva du vil med livet ditt. Det er kjempefint. Det er din mor som har omsorgen for deg, har ansvaret og bestemmer fram til du er 18 år. Hvis din mor samtykker kan du flytte alene i leilighet før du er 18 år, men det er jo en stor forskjell på å flytte når en er 14 og for eksempel 17 1/2. Du er bare 14 år, og det hjelper dessverre ikke at du føler deg mer voksen. Jeg håper at du ved å samarbeide med din mor kan finne løsninger og ordninger som er akseptable for dere begge.

 

Det er ikke lov for en 17-åring å ha seksuell omgang med en jente på 14 år. Dette er straffbart, og din venn kan komme i fengsel. Det hjelper ikke at du mener at du mentalt er eldre. Jeg tenker/mener at du kan utforske din egen seksualitet, og vente litt med å være seksuelt aktiv med din venn. Hvis du allikevel bestemmer deg for å være seksuell aktiv med din venn så må du ta kontakt med helsesøster, din fastlege og få prevensjon slik at du ikke uønsket blir gravid. Hvis din venn er klok og voksen så burde han også vurdere/bestemme seg for at dere burde vente til du ble litt eldre.

 

Du skriver at du kun på fester røyker og drikker. Min personlige mening er at du er for ung til å både røyke og drikke. Desto tidligere en begynner med rusmidler (alkohol er også et rusmiddel) desto større fare er det for avhengighet og at en tar ”dumme” avgjørelser som en angrer på etterpå. 

 

Jeg vil ønske deg lykke til videre i livet !

 

Dersom du ønsker å snakke mer om dette og dine følelser kan du kontakte oss på Alarmtelefonen for barn og unge, 116111, som er et gratis nummer.

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser


Quiz: Hva vet du om russetida?

Hvem blir vanligvis svartruss?