Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor er det lett å kjøpe røyk og battery energidrikk? Må man være 18?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, som du ser er jeg bare 13. Jeg drikker battery og jeg lurer litt på om det er alkohol i den, venninami sa at det var 0,05%. Hvorfor er aldersgrensen 18 år, det er veldig lett å få tak i. Det samme med røyk, flere steder bryr de seg ikke om alderen dems. Jeg er lit beskymra for vennina mi, hu sier jerne ja til en røyk nor som helst og drikke med alkohol. Hvis hun får kjangsen drikker hu og røyker hu, det er veldig lett å få tak i, jeg synes at de burde ha strengere regler på dette. en jente jeg kjenner som er et år eldre en seg sa ay hu hadde fot tak i røyk på 7-eleven, hu trengte bare å vise bilde av henne som var på bankortet. Det var en man i kasse som ikke brydde seg om alderen hennes. Jeg er redd for at det er desverre flere steder som gjør dette her. Det er ikke bra fordi det er yngre og yngre aldere som begynner med røyking. Jeg fortalt vennina mi hvor dumt det er og vor dårlig farmora mi er nå men hun brydde seg ikke litt en gang.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 134 år!

Så flott at du engasjerer deg når du ser at reglene ikke virker! Jeg svarer på spørsmålene dine hver for seg. 

1. Er det alkohol i Battery? 

Nei, det er det ikke. Jeg har ikke sett at det står 0,05% på Batterybokser, men det finnes sikkert forskjellige design. Kan det tenkes at venninna di har lest at Battery inneholder 0,05% koffein?  

Det er mye koffein i energidrikker og derfor sier Folkehelseinstituttet at barn og ungdommer ikke bør drikke dem. Koffein kan gi helseplager hvis du drikker for mye. Det er vanedannende og gir effekter på signalveiene i hjernen. Tannleger er også bekymra for at drikkene gir syreskader på tenner.   


2. Hvorfor er det 18 års aldersgrense på energidrikk? 

Det er ikke 18 års aldersgrense på energidrikk, men det er mange som mener det burde bli det. I noen land i Europa er det aldersgrenser. Noen butikker har satt egne aldersgrenser og vil ikke selge til mindreårige. Foreldre kan nekte barna sine å drikke energidrikk.


3. Hvorfor er det så lett å få kjøpt røyk?

Det er veldig leit å høre at så mange butikker bryter loven. Det er helt forbudt å selge røyk til noen som er under 18 år. Hvis man ikke er helt sikker på hvor gammel personen er, må man vise gyldig bildelegitimasjon som det står bursdagen på.  

Når du vet om steder som bryter loven, kan du si i fra til kommunen du bor i. Kanskje foreldrene dine kan hjelpe deg?
Kommunen kan gi bot til kiosken/butikken, eller nekte dem å selge tobakk.  

4. Jeg er bekymra for venninna mi som røyker og drikker

Jeg skjønner godt at du blir bekymra når en du bryr deg om begynner å røyke. Du har helt rett i at dette er veldig dumt, særlig fordi hun er så ung. Du har en farmor som er syk på grunn av røyking og da forstår du alvoret mer enn det hun gjør. 

Noen ganger er man en god venn når man "sladrer". Siden venninna di ikke hører på deg, kan du fortelle om bekymringen din til en lærer eller helsesøster. Da kan den voksne ta på seg ansvaret for å snakke med henne, eller foreldrene hennes. Lærere og helsesøstre har taushetsplikt og vil derfor ikke fortelle henne at du har snakket med dem hvis du ber dem om å holde det hemmelig.

Lykke til!

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Energidrikker

Energidrikker

Det er ingen aldersgrense for når du kan drikke energidrikke, men unge rådes til å ikke drikke det ofte. Foreldre og butikken kan nekte deg det.

Les mer

Aldersgrense 18 år på snus, røyk og vape

Vanlige spørsmål om aldersgrensen på tobakk

Får 14-åringer straff for å snuse? Kan de kjøpe lakrispiper? Få svar på hva aldersgrensen betyr i praksis.

Les mer

Kan jeg få en annen til å slutte å røyke eller snuse?

Jente brekker sigarett i to (colourbox.com)

Det er vanlig å bli både bekymret, sint og lei av andres avhengighet. Mange unge skriver og lurer på hva de skal gjøre når en de er glad i bruker tobakk. Her kan du lese noen av svarene på spørsmål som handler om venner, foreldre og kjærester som snuser, røyker eller damper e-sigaretter.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol