Hopp til hovedinnholdet

Hei! jeg har begynt å drikke en del sprit, og ønsker derfor litt mer kjennskap til hvor store mengder alkohol som må til for å bli avhengig. jeg skjønner om det er vansklig å gi et svar, så kommer til å legge ved noen opplysninger om meg selv.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! jeg har begynt å drikke en del sprit, og ønsker derfor litt mer kjennskap til hvor store mengder alkohol som må til for å bli avhengig. jeg skjønner om det er vansklig å gi et svar, så kommer til å legge ved noen opplysninger om meg selv. jeg er 16 år og 1 måned gammel. veier rundt 61 kilo og er godt trent. jeg trener mellom 2 og 5 ganger i uka, nesten alltid mer enn 2 timer. Halvparten av denne tiden går med på å trene kickboksing. spiser svært lite godteri, og har et variert og sunt kosthold ernæringsmessig sett. jeg sover mellom 6 og 8 timer på hverdager, og 10+ i helgene (til jeg ikke lenger føler noe søvnmangel). jeg tar ingen andre rusmidler til dags dato, men har snust i to år, røyket litt, noe snuff og drukket før. jeg har drukket rundt 7 ganger i hele mitt liv hittil. første gang ble jeg svært full, er 1 år siden idag. etter dette har jeg bare drukket etter denne sommerferien. ble også svært full 1 av gangene etter sommerferien. jeg har drukket 3 ganger denne uken, circa 2,5dl absolute vodka inneholdende 40% fordelt på 3 forskjellige dager. Inntok alt i løpet av en time alle de tre gangene. jeg ble middels til sterkt påvirket, men spydde ingen av gangene. Hadde satt stor pris for litt informasjon rundt dette, med tanke på helsemessige effekter (både korttidsvirkninger og langtidssvirkninger) gjerne med mest fokus rundt den psykologisk biten i sammenheng med inntaket jeg hadde i denne perioden. hvis vi anntok at jeg drakk 2 dl vodka eller annet sprit med rundt 40% alkohol spredt javnt utover 10-15 minutter 3-4 ganger i uka, hvor lang tid ville dere gjettet at det tok meg å bli avhengig? kan dere se noen andre konsekvenser med tanke på dette inntaket? kan dere isåfall belyse økonomiske, psykolgoiske, sosiale, fysiske eller andre sider rundt dette som dere tror jeg finner inntressant? (skal mye til for at jeg ikke finner det inntressant). jeg drikker alltid på skolen, og lurer svært mye på hva konsekvensene kan bli hvis jeg blir tatt for dette, og eventuelt hva slags rettigheter jeg har i forbindelse med dette. har en lærer lov til å kreve å se i sekken min, eller at jeg skal åpne skapet mitt? har reflektert en del rundt mitt eget liv og hvor smart det er å drikke før jeg er 18 år. jeg finner drikkingen svært tilfredsstillende, og har ingen andre meninger med å drikke en øyeblikksnytelse. har ingen psykologiske problemer, bruker ikke alohol for å få bedre selvtillit eller for å dekke over aldre mangler. Alikevel, for å kunne bestemme meg for om jeg skal drikke eller ikke i framtiden, er jeg nødt til å ta realistiske, klare fakta med i vurderingen. Takker for muligheten til å kunne sende inn anonyme spørsmål til en side med svært mye bra stoff. Takker også for eventuelle svar, og for den av dere som tok seg tid til å lese alt dette.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vi skal prøve å gi deg noen svar på de spørsmålene du stiller. Du sier at du kun har drukket 7 ganger i hele ditt liv, og at de tre siste gangene du drakk var i løpet av den siste uken. Du sier også noe om at du alltid drikker på skolen, vil det si at du de tre siste gangene har drukket på skolen? Om så er, er ikke det særlig lurt. Antageligvis står det noe i skolens reglement når det gjelder bruk av rusmidler i skoletiden. Blir du tatt vil dine foresatte/foreldre bli kontaktet, du vil antageligvis få en advarsel, og fortsetter det kan det i værste fall føre til utvisning. Om lærere har rett til å se i sekken din eller ikke, kan vi ikke uttale oss om. Har du spørsmål om dine rettigheter vil vi anbefale deg at du snakker med en rådgiver på skolen.

 

Når det gjelder faren ved å bli avhengig er den alltid tilstede hvis man drikker mye alkohol over tid. Men toleransen, og om man blir, og hvem som blir avhengig er ulik fra person til person. Det å bli avhengig kan man på en enkel måte forklare ved at det er alkoholen som får kontrollen over deg, og ikke du som har kontrollen over alkoholen. Det finnes et diagnosesystem, ICD-10, som sier noe om det å være avehengig. 

ICD-10 beskriver følgende om avhengighet:

 

AVHENGIGHET:  

1.      En sterk lyst eller følelse av tvang til å innta rusmiddelet

2.      Problemer med å kontrollere bruken: mengde, tid, eller å slutte

3.      Abstinensproblemer (kan beskrives som de fysiske og psykiske problemene en person opplever når rusmiddelet ikke lenger blir tilført kroppen for eksempel kvalme, skjelvinger, svetting, frysing, med mer.)

4.      Toleranse (vanligvis handler det om at en person må ha stadig mer/høyere doser for å oppnå den samme følelsen som tidligere.)

5.      Gir avkall på andre fornøyelser/interesser på grunn av bruk, bruker tid for å komme seg igjen etter bruken, eller bruker tid for å skaffe rusmiddelet.

6.      Fortsatt bruk til tross av gjentatte negative konsekvenser

 

ICD-10 sier at minst 3 av disse 6 kriteriene må være tilstede for at en skal kunne bedømme det som avhengighet.

 

Blir man avhengig av alkohol vil nok de nærmeste, familie og venner reagere på oppførsel, tidsbruk, forandring i væremåte, pluss en hel del andre ting.

 

Drikker man så mye som du beskriver i eksempelet ovenfor, tre til fire dager i uken, vil man muligens utvikle et alkoholproblem over tid, hvis man ikke har det allerede. Hvor lang tid vil nok være individuelt.

 

Vil anbefale deg å lese de linkene vi legger til under, her kan du lese om kortids- og langtidsvirkninger av bruk.

> Fakta om alkohol
> Skrumplever
> Skader av alkohol

> Promille

 

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Hilsen RUStelefonen 08588
Ring eller send SMS til 08588

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol