Hopp til hovedinnholdet

snart 14 år gammel jente som har utrolig lyst til og begynne og jobbe

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en snart 14 år gammel jente som har utrolig lyst til og begynne og jobbe. Mamma og pappa sier at det er ikke så mangen jobber 14 år gamle jenter kan ha. Så kommer de med forslag '' barnevakt , gå på tur med hunder'' men jeg føler ikke det er noen jobb. Det er liksom noe man gjør for og få småpenger til smågodt man vil ha på en kino ellernoe slikt. Altså , jeg vil ha en seriøs jobb. Probleme er at jeg er usikker på hvordan jeg kan søke på jobben og linker til hvor man søker for og søker. Forde jeg vet ikke hvor på nette man finner sider der man kan søke på jobber. Håper du/dere forsto spørsmååle mitt. Klem.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!


Så flott at du er så motivert for å finne deg en jobb!

 

Men det er nok dessverre litt som moren og faren din sier - det er en del jobber man ikke får før man har fylt 15, og så senere 18 år. Dette er fordi mange jobber innebærer en del ansvar som også setter en begrensing ved hvor ung man kan være. Det er også på grunn av regelverk som bestemmer hvor mye man kan jobbe og hva slags type jobb man kan ta i ulik alder. Les mer om aldersgrenser og jobb i denne artikkelen.

 

Men man kan ta lettere arbeid, for eksempel som avisbud eller lettere rydde-, pakke- eller lagerarbeid.

 

Når man er på jakt etter jobb, er noe av det viktigste man kan gjøre å benytte seg av nettverket sitt. Veldig mange får sin første jobb gjennom bekjente eller venner av familien. Fortell alle du kjenner at du trenger jobb. Kanskje noen du eller familien din kjenner trenger hjelp til å vaske hjemme, vaske bil, male hus, lufte hund eller vil ha barnepass av og til. Du sier at dette ikke er "seriøse" jobber, men det er jo som regel slik at man begynner med mer enkle jobber, og etterhvert som man blir eldre og har hatt noen jobber, blir man også mer attraktiv på jobbmarkedet. Det viktigste er å skaffe jobberfaring, og vise at man er innstilt på å gjøre en jobb! De fleste som skal ansette en person vil tenke at det er positivt at man har utført en fast jobb, selv om det er noe så enkelt som å lufte naboens hund en gang i uka, eller male et gjerde en sommer!

 

Noen flere tips til veien for en jobb:

  • Ta direkte kontakt med steder du kunne tenke deg å jobbe. Dette er ofte den beste måten å få seg jobb på
    når man er ung. Kom med ideer til hva slags oppgaver du
    kan gjøre for dem! Kanskje de trenger et par ekstra hender
    til å koke kaffe, arkivere, rydde lager, tørke støv eller annet?
  • Heng opp lapper på butikken, lærerværelset, Posten, biblioteket, der du skriver at du kan gjøre småjobber som å male, lufte hunden, være barnevakt, gjøre hagearbeid, husvask, ta inn posten osv.

Les også om det å få seg sommerjobb i artiklene under svaret.

Masse lykke til med å finne jobb!

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan finne sommerjobb?

Jordbærplukking (colourbox.com)

Er du på jakt etter sommerjobb? Hvilke jobber kan man søke på, og hvordan finner du drømmejobben? Start jakten tidlig, de beste jobbene går først! Her får du tipsene.

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sommerjobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sommerjobb