Hopp til hovedinnholdet

Jente 17 år! Ønkser å gjøre noe for bestekompisen min som har det vanskelig

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Bestekompisen min (vi kaller han Christian) er nettop tatt ut av hjemmet sitt, fordi moren hans er alkoholiker. Faren bryr seg ikke, og tar ikke ansvar i dette. Christian bor nå i kjellerleiligheten til bestekompisen vår, og foreldra passer litt på han. Men han vil gjerne ha fest så ofte som mulig, for å slippe å føle seg ensom i leiligheten og for å slippe å tenke på alt. Jeg har invitert han på pizza hos meg i kveld, for å få oss til å finne på noe annet enn fest. Hva mer kan jeg gjøre for han? Mvh, Jente 17

Besvart 25.05.2019 10:38
 

Svar
Hei!

Så fint at du ønsker å hjelpe bestekompisen din som har det så vanskelig.

Han trenger både gode venner og at voksne er der for han i en slik situasjon.

Han trenger ikke mest å "drukne" sorgene med festing, slik han selv legger opp til, men at venner bryr seg og kan finne på ting sammen med han. Det er derfor et veldig fint initiativ av deg å invitere han på pizza og bare være sammen. 

Forsøk gjerne å få han med i organiserte aktiviteter som andre ungdommer er med på. Kanskje trenger han at noen tar initiativ til å ha en fast sosial kveld i måneden, hvor venner spiller spill, ser film og spiser pizza. Inviter han med på tur i skog og mark, "topptur" eller fisketur. Å være ute i naturen gir mestringsopplevelser og man deler opplevelser og får gode minner. 

Drøft litt med vennene dine og kanskje voksne rundt han hvor dere har en "idedugnad" på hva man kan finne på for å hjelpe han. Da fordeler dere litt av ansvar på flere og hjelper han sammen. 

Jeg forstå også  at foreldrene til kompisen deres, hvor han bor, passer litt på han. Det er bra. Han trenger voksne som bryr seg og er der for han i tillegg til gode venner.

Har noen form for oppfølging og samtaler med helsepersonell? Med mange tanker og bekymringer, er det viktig å få hjelp til å sette ord på det som er vondt og vanskelig. Han er i en krise i livet og trenger at fagpersoner følger han opp i tillegg til gode venner.

Jeg vil råde deg til å ta en prat med Helsesykepleier på skolen. Fortell om kompisen din og hans situasjon. Hun kan prøve å kontakte han og tilby han noen samtaler. 

Jeg legger ved noen artikler du også kan lese.

Håper svaret mitt er til hjelp for deg og ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Slik er du en god venn!

To kamerater på en benk (colourbox.com)

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsjournalist

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern