Hopp til hovedinnholdet

Pappa slår og jeg er redd for å melde. Hva gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg blir truet av faren min. Han sier at han slår meg om jeg gjør noe feil eller noe. Han har slått meg flere ganger før. Jeg får ikke lov å gå ut med venner, jeg får ikke engang lov til å gå utenfor huset alene. Jeg har det så vanskelig hjemme, det er nesten som et fengsel for meg. Han sier stygge ord til meg og slår meg. Jeg er veldig redd for å ringe barnevernet. Hvis jeg gjør det kommer han til å slå meg, og jeg er redd for at noe dårlig skal skje. Mamma er kjempe snill, pappa slår til og med mamma hjemme. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg trenger noen råd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Hei og tusen takk for at du skriver til oss!

 

Det høres forfedelig ut å ha det sånn som du har det. I sitt eget hjem skal man kjenne seg trygg og sikker.

 

Det er fint at du vet at pappaen din gjør feil. Foreldre får aldri lov til å slå barn eller ungdommer. Det er alltid foreldrenes ansvar å håndtere sin egen frustrasjon, uansett hva barnet har gjort eller ikke gjort. Pappaen din gjør noe ulovelig, og om du ønsker det kan du gå til politiet.

 

Det er fint at du har en mamma som er snill. Vet hun at du blir slått? Om ikke, kan du tørre å fortelle henne? Om hun vet, hva kan hun gjøre for å beskytte deg sånn at det ikke skjer igjen. Mamman din har også ansvar for å beskytte deg, sånn at du er trygg i ditt eget hjem Jeg forstår godt at noen ganger blir også mammaen dårlig behandlet hjemme og det er vanskelig å beskytte barna.

 

Jeg tror det er viktig at dere får hjelp utenfra. Veldig ofte vil den som slår trenge hjelp fra andre for å klare å slutte med volden.

Jeg forstår godt at det er vanskelig å ta kontakt med barnevernet selv, og at du er redd for at det skal gjøre ting vondt verre. Derfor er det viktig å si nettopp det. Da er det barnevernets ansvar å beskytte deg, sånn at du ikke får en straff for at du har sagt fra.

 

Om du går via noen annen, feks å forteller din lærer eller foreldre til en venn/venninne, som da melder til barnevernet så blir det på en måte ikke "din feil", og kanskje det da ikke går ut over deg. Du kan også ringe inn anonymt til barnevernet å melde en bekymring om deg selv(uten å si at det er du som har ringt). Da også unngår du at pappaen din får vite at det er du som har meldt.

 

Om det er vanskelig å ringe til barnevernet kan du ringe til "alarmtelefonen for barn og unge" 116 111. Det er en gratis telefon, og de skal følge opp familier til de barne det blir meldt bekymring for. Du kan også der være anonym, eller fortelle at det er du som ringer, men si at de ikke kan si det fordi du er redd for mer vold da.

Kanskje du kan sikre deg, sånn at du feks kan bo hos en besteforelder en periode, eller hos ev venn/venninne. Kan mammaen din hjelpe deg, sånn at dere begge får noe tid borte fra hjemmet når dette blir synlig?

 

Jeg tror at det er kjempeviktig at du får hjelp. Og jeg tror barnevernet er den riktige plassen å gå. Vold slutter nesten aldri av seg selv, og har et menneske først begynt å slå er det stor sannsynlighet at han/hun fortsetter.

Vold gjør så veldig mye fælt med en. Det er både det som gjør vondt i kroppen, i tillegg til det som gjør vondt i sjelen. å bli slått er en stor krenkelse som setter seg i selvfølelsen på en ganske dramatisk måte. Det gjør noe med hvem man blir som menneske.

 

Jeg håper at du snart får hjelp og at du tør å be om det.
Ta godt vare på deg selv og lykke til.

 

Psykologen/ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern