Hopp til hovedinnholdet

Kan min mor nekte meg å flytte hjemmefra når jeg er 16 år og går på Vg1? 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg vil ikke bo hjemme. Personlig elsker jeg å være alene, jeg er veldig voksen for alderen og jeg går bare vg1. Greia er at jeg ikke er komfertabel med å bo hjemme hos min mamma. Jeg vil flytte fort som faen vekk herfra men hun sier nei. Jeg r ung og dum og jeg kommer aldri til å klare men jeg, dette er noe jeg har ønsket lenge. Er det ikke noe å gjøre? Må jeg virkelig vente tre år til jeg er ferdig på videregående?...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Etter å ha lest det du skriver forstår jeg at du er frustrert fordi du ønsker å flytte for deg selv. Noe din mor ikke tillater og du lurer på om det er noe du selv kan gjøre for endre det.

Det er fint å lese at du trives i eget selskap og ønsker å bli mer selvstending. Du skriver ingenting om hvorfor du opplever det som ukomfortabelt å bo sammen med din mor. Kanskje du kan snakke med helsesøster på skolen din eller noen andre voksne du har tillit til å få råd om hva du kan gjøre for at hjemmesituasjonen oppleves som bedre for deg?

Etter hvert som du blir eldre kan du i stadig større grad kreve at dine meninger vektlegges. Du skal få økt bestemmelsesrett i saker som angår deg (Barneloven § 31).

Samtidig er det slik at foreldrene dine fortsatt har ansvar for deg fram til du blir 18 år (Barneloven § 30). Når du går på videregående kan du kreve at din mor skal lytte til dine meninger om det å flytte hjemmefra. Likevel er det slik at det er hun som tar den endelige avgjørelsen. 

Dersom din mor ikke endrer syn på saken- må di bo hjemme til du er ferdig med videregående skole. Når du er 18 år kan du få stipend og lån gjennom Statens Lånekasse dersom det er tungtveiende grunner for at du bør bo for deg selv. Da trenger du bekreftelse fra skolen, helsesøster eller fastlegen din om at det er tilfelle. 

Jeg ønsker deg lykke til videre.

Med vennlig hilsen helsesøster, Ung.no

 

 

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva koster det å bo?

Flyttekasser, ung.no

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv, og hvordan finner du et sted å bo?

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Flytte for å gå på skole – kan foreldre nekte deg?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Planlegger du å gå på en skole langt unna? Irritert fordi foreldrene dine nekter deg å flytte hjemmefra? For man har jo rett til å velge hvilken skole man vil gå på selv, har man ikke? Eller? Her finner du reglene.

Les mer

Disse stipendene kan du søke om på videregående

Hundrekronersedler (colourbox.com)

Skal du begynne på videregående skole? Finn ut hvilke stipend du har rett på.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra