Hopp til hovedinnholdet

Er det mulig å flytte til søsteren min uten underskrift fra foreldrene mine?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 15 år. Jeg bor hjemme hos foreldrene mine, som er aldri hjemme de går og er vekke i Flere uker og noen ganger for jeg penger til å kjøpe mat men mange ganger ikke. Denne uke var de vekke i 1 uke og jeg hadde kun 60kr. Til å kjøpe mat. Jeg har snakket med dem til å flytte til søsteren min som er 22 år gammel og bor I tyskland og Hun vil ha at jeg skal flytte til hun men for å få det til, har vi bruk for en underskrift av foreldrene, men foreldrene min vil ikke gi meg den underskrift og nå vil jeg vite er det mulig for meg til å flytte til søsteren min uten underskrift å foreldrene?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål!

Det er dessverre slik, at foreldrene dine har et foreldreansvar og et forsørgeransvar ovenfor deg frem til du fyller 18 år. Det betyr at det er de som har det siste ordet i forhold til om du kan flytte hjemmefra eller ikke. Du kan ikke flytte uten deres tillatelse/underskrift. Men på den andre siden forteller du om forhold hjemme som er såpass alvorlige og vanskelige at det kan være argumenter for at det ikke er godt for deg å bo hjemme.

For det du skriver bekymrer meg. Jeg syns ikke det er OK at du blir forlatt alene hjemme over så lange perioder som flere uker, og at du selv skal ha ansvar for økonomien og ivaretakelse av deg selv på alle måter. Du er 15 år og ungdom, men du er likevel under myndighetsalder og foreldrene dine har en plikt til å gi deg omsorg og å forsørge deg. Dette er faktisk lovfestet, i en lov som heter barneloven. Jeg syns ikke dine foreldre ivaretar denne plikten hvis de lar deg være alene over så lange perioder.

Har du annet voksentilsyn når de er borte? Hvis ikke, hvis du bor helt alene i uten voksne i disse periodene, er du nødt til å si ifra til noen. Da foreslår jeg at du tar kontakt med barneverntjenesten  i den kommunen/bydelen der du bor og diskuterer saken med dem. Du kan være anonym når du ringer, og du trenger ikke si ifra til foreldrene dine om det først. Barnevernet foretar seg ikke noe uten å informere deg eller snakke med deg underveis. Et tips er at du og søsteren din tar kontakt sammen og forteller det dere har tenkt på. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være. Dere vil få hjelp til å finne ut av hva dere skal gjøre videre, både med tanke på situasjonen hjemme med foreldrene dine - og om det er mulig å kunne flytte til søsteren din som et tiltak satt i gang av barnevernet.

Jeg håper dette ga svar på spørsmålet ditt. Jeg ønsker deg lykke til. Det er viktig at du sier ifra til noen om situasjonen din hjemme. Håper det blir bedre snart, og at du kan bo et sted du føler deg trygg, og der du ikke er alene om å ta vare på deg selv.

Vennlig hilsen

familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra