Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det vanskelig hjemme og ønsker å flytte hjemmefra.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på snart 17 år som ønsker å flytte hjemmefra. Forholdet mellom meg og mamma har vært bra, Men nå har typen hennes flyttet hjem til oss igjen og vi kommer ikke godt overens.Jeg føler han er frekk og slem,og jeg husker fra jeg var liten at det var episoder hvor han var slem mot broren min,og la han i bakken og satt seg oppå han osv.Broren min flyttet til pappa noe på grunn av han.Jeg har tidligere slitt mye med både depresjoner og selvskading, men har fått hjelp med dette.Men nå når han har flyttet tilbake føler jeg meg ikke bra, og begynner å slite mer psykisk.Mamma mener også jeg kan flytte ut hjemmefra,når forholdene ikke hjemme er bra,men å flytte til pappa er ikke et alternativ pga. langt unna skole,fult hus og jeg har ikke et rom der osv.Det blir vanskelig med økonomi,selvom foreldre hjelper. Jeg har prøvd å søke på jobber uten hell,og tror ikke jeg får borteboerstipend heller.Jeg bor med mamma nå som er 1 mil unna og pappa bor 4,5 mil unna. Hva kan jeg gjør?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du får tanker om at du ønsker å flytte om du opplever forholdet til din mors samboer som så vanskelig som du beskriver. Hjemmet skal være en trygg plass der en skal kunne slappe av og være seg selv. 

Men det er bra at du opplever ditt forhold til mamma som bra og at hun støtter deg økonomisk om du velger å flytte ut. 

Jeg vil anbefale deg å snakke med noen voksne utenfor familien om din situasjon og dine tanker om hvordan den best kan løses. Da kan helsesøster på skolen være en du kan snakke med. Sammen kan dere finne ut hva som kan være den beste hjelpen for både deg og din familie. Mange familier får hjelp av familievernkontoret til å snakke sammen og orden opp i sine vansker, og da slipper du kanskje å flytte?

Om din situasjon er så vanskelig at du utsettes for omsorgssvikt, er det barnevernstjenesten i din kommune som kan hjelpe deg. Men barnevernstjenesten kan også gi hjelp til familier, slik at en fortsatt kan bo hjemme. Du kan selv ta kontakt med din lokale barnevernstjeneste.

Og det er helt riktig at det koster mye å bo for seg selv. Og generelt kan en si at det ofte er mye dyrere enn en tror på forhånd. Les mer om hva det koster å bo her.

Les også: "Når kan du flytte hjemmefra?"

Hvis din bosituasjon er så vanskelig at den går ut over din skolegang, anbefaler jeg deg å ta kontakt med sosiallærer på skolen din. Her kan du få informasjon om dine rettigheter i forhold til å søke om borteboerstipend fra lånekassen. Det gis nemlig stipend i enkelte situasjoner, selv om en ikke oppfyller kravene i forhold til reisevei til skolen.

Håper dette var til hjelp for deg. 

 Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra