Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene mine stoppe meg fra å flytte ut når jeg fyller 18?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei Når jeg fyller 18, kan foreldrene mine stoppe meg fra å flytte ut? Altså bruke makt til å holde meg hjemme, bruke trusler, vold etc? Lurer også på om de har lov til å komme uannonsert og tvinge meg til å sleppe dem inn? Er jeg pålagt til å sleppe dem inn siden de er mor og far? Eller at de flytter sammen med meg, uten at det er mitt ønske? Si f.eks at jeg flytter tvers over landet pga studier, og at de flytter med meg og kjøper en leilighet. Er jeg pålagt til å bo sammen med dem, eller kan jeg bo på egen hybel u/ dem? En ting til: Har jeg rett til å kutte all kontakt med dem etter at jeg har flyttet ut? Altså slette tlf nr, ikke besøke dem, ikke nødvendigvis la dem vite hvor jeg flytter hen osv? Og har jeg evt rett på å få besøksforbud mot dem om det skulle komme til det? Dette er altså foreldrene mine sine ord. Og de bryr seg egentlig ikke om det er lov/ikke lov. Grunnen til at jeg spør er å få vite om jeg evt har loven og rettssystemet på min side om det skulle komme til det.

Besvart 28.03.2019 16:27
 

Svar
Hei jente 17 år

For å svare deg på det siste først, du har loven og rettssystemet på din side. Når du er 18 år og myndig kan ingen hindre deg fra å flytte ut, da er du myndig og bestemmer alt selv. Du er også i din fulle rett til å kutte all kontakt med dem, og du velger selv om de skal få lov til å komme inn i din eventuelle nye bolig eller ikke. For å få besøksforbud må det nok være en grunn til det som politiet eventuelt må bestemme om er god nok eller ikke, men uavhengig om det er besøksforbud eller ikke bestemmer du selv, som sagt, hvem som får lov å komme inn til deg eller ikke.

Det høres ut som at du ikke har det noe greit hjemme, om jeg skal tolke litt ut i fra det du skriver. Du må gjerne ringe til Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111 for å snakke med en anonym voksen.

 

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Kan foreldrene dine nekte deg å flytte for å gå på skole?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du ønsker å gå på en linje de bare har på en videregående som ligger for langt unna? Kan foreldrene dine da nekte deg å flytte dersom de ikke vil at du skal det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra