Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det vanskelig hjemme og ønsker å flytte for meg selv

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 16 år (blir 17 i år) som bor hjemme med min mor. Det siste året har hun begynt å feste mer og neglisjere mine behov. Kjøper ikke inn mat, gir meg ikke lunsjpenger til skole eller ivaretar mine interesser. Jeg har ikke en far. Hun kommer stadig hjem full og ignorerer meg. Jeg er en moden gutt som går på videregående å gjør det greit. Men siden hun bor i samme by som meg, så vet jeg ikke om jeg kan få "borteboer" stipend eller en form for økonomi som gjør at jeg kan bo i min egen hybel og forsørge meg selv. Har jeg noen måte å finne en løsning slik at jeg kan forsørge meg selv? Jeg ønsker ikke at barnevernet blir involvert, i hvertfall ikke noe form for institusjon, da jeg er overbevist om at dette ikke vil gjøre situasjonen enklere, men vanskeligere. Jeg vil rett å slett komme meg bort i fra min hjemmesituasjon og få mulighet til å ta ansvar for mitt eget liv. Dette påvirker psyken og humøret mitt.

Besvart 14.05.2019 09:46
 

Svar
Hei

Fint at du tar kontakt med oss om dette.

Det høres ikke lett ut å være i den situasjonen du er i nå. Det høres ut som din mor har utfordringer på en måte som gjør at hun ikke klarer å forsørge deg slik som hun skal og er forpliktet til som forelder. Det kalles omsorgssvikt når foreldre ikke klarer å ivareta denne rollen. Det kan ikke være greit for deg. Det er sikkert vondt for deg å se henne slik og det er vondt for deg å ikke få det du trenger. I slike tilfeller kan rollene snus som barn og forelder slik at barnet er den som tar mest ansvar. Du sier selv at du er en moden gutt noe jeg også får inntrykk av ut fra hvordan du reflekterer rundt dette. Du merker og vet at dette ikke gjør deg godt og lurer på hvilke løsninger som finnes. Det er bra at du sier i fra og tenker at dette må gjøres noe med.

Du lurer på hva du kan gjøre. Også sier du at du ikke vil involvere barnevernet. Barnevernet er normalt en instans som hadde hjulpet deg i en slik situasjon. Jeg tenker at du kan ha dine grunner til at du ikke ønsker at de skal involveres og det har du lov til. Så du trenger ikke starte der.

Det finnes noe som heter borteboerstipend når du ønsker å bo utenfor hjemme mens du går på VGS. Som du sier søker mange om dette dersom de bor langt unna skolen men slik er det ikke for deg. Det er imidlertid slik at du kan søke på dette stipendet også dersom det er særlige forhold i hjemmesituasjonen som gjør at du må bo borte under utdanningen. Det kan høres ut som du faller inn under denne kategorien. Jeg har lagt ved noen linker som går mer i detaljer rundt dette men det du hadde trengt er å involvere noen andre som har kjennskap til situasjonen din og kan dokumentere hvordan dette påvirker deg. Jeg vil understreke at det bør du gjøre fordi situasjonen slik du beskriver er såpass alvorlig. Det kan være helsesøster, psykolog, familievernkontor eller dokumentasjon fra skolen, en lærer som kjenner situasjonen. Jeg tror det ville være fint for deg å snakke med noen om dette som kan støtte deg og hjelpe deg i prosessen. Har du en tillitsperson rundt deg som kjenner deg og situasjonen din? Det kan også være godt å snakke med noen innad i familien dersom det er noen du er trygg på. Jeg legger også ved informasjon om grunnstipend som du kan søke på.

Jeg vil rose deg for at du tar kontakt og håper dette kan være et steg i riktig retning for deg.

Ønsker deg lykke til videre!

 

www.ung.no/stipend/2811_Bostipend_p%C3%A5_videreg%C3%A5ende_%28borteboerstipend%29.html


www.lanekassen.no/nb-NO/Stipend-og-lan/vg/Sa-mye-kan-du-fa/Bor-borte/#Særlige forhold

www.ung.no/stipend/2810_Grunnstipend_p%C3%A5_videreg%C3%A5ende.html

www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

 

Hilsen psykolog i Familievernet

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra