Hopp til hovedinnholdet

Har jeg stor sjanse til å komme inn på VGS, hvis jeg melder flytting før søking?

 

Spørsmål
Jeg går på VG1 nå, og bor i Nord-Trøndelag. Jeg har utrolig lyst til å flytte til Oppland til neste skoleår, men er usikker på hvordan det er med skole og sånn da. Har jeg mulighet til å komme inn på en videregående skole der, om jeg søker en skole der på alle 3 valgene? Og som jeg har skjønt det; enten må jeg melde flytting rett før søking. Eller så må skolen min kjøpe en plass til meg på den VGS jeg ønsker. Tar jeg feil nå? Det sistnevnte vil nok ikke bli gjort for meg, siden det enten må være for at linjen jeg skal gå ikke er her, og jeg har heller ingen problemer i familien. Men til saken; har jeg stor sjanse til å komme inn på VGS, hvis jeg melder flytting før søking?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!

Det er vanskelig å gi et konkret svar på dette, siden reglene varierer fra fylke til fylke. Men her er noe generell informasjon og med forslag til hva du bør gjøre nederst.

Mulighetene for skolegang i andre fylker varierer mellom fylkene. Noen fylker samarbeider om et felles opplæringstilbud eller utveksling av elever. I mange tilfeller vil det likevel være mulighet for at hjemfylket ditt for eksempel kjøper skoleplass for deg i et annet fylke, hvis opplæringstilbudet ikke finnes i ditt eget.

Kommer du rett fra grunnskolen eller er du inne i videregående opplæring, er personopplysningene dine allerede registrert i inntakssystemet. Dersom du har flyttet innenfor fylket etter at inntakskontoret har fått adressen din, må du gi inntakskontoret beskjed.

Hvis du skal flytte til et annet fylke før neste skoleår, må du kontakte inntakskontoret både i hjemfylket og i det fylket du skal flytte til, for å høre hvilke regler og frister som gjelder. Har du rett til videregående opplæring og du og dine foresatte flytter, har du rett til videregående opplæring i det fylket du flytter til. Flytting dokumenteres enten med bostedsbevis, kontrakt for boligkjøp/-leie eller med en bekreftelse fra arbeidsgiver. Hvis du skal flytte til en foresatt som bor i et annet fylke, vil inntakskontoret i dette fylket kreve bekreftelse fra den foresatte du flytter til. Ofte kreves også en bekreftelse fra den foresatte du flytter fra, på at vedkommende kjenner til flyttingen.

Du kan ta videregående opplæring ved private skoler med rett til statstilskudd. Dette er skoler som er godkjent etter privatskoleloven og som tilbyr opplæring etter offentlige læreplaner eller etter læreplaner som Utdanningsdirektoratet har vurdert som jevngode med disse. Disse private skolene gir standpunktkarakterer og utsteder vitnemål. Men disse tilbudene er begrenset i Oppland til noen få utdanninger. Se mer om dette på vilbli.no.

Så min anbefaling er at du tar kontakt med inntakskontoret i Nord-Trøndelag først, for å høre hvilke regler som gjelder der. Så kan du ta en telefon til inntakskontoret i Oppland.

Nord-Trøndelag
Nord-Trøndelag fylkeskommune – Avdeling for videregående opplæring – Inntak
Postadresse Seilmakergata 2/Fylkets hus, 7735 Steinkjer
Telefon 74 11 11 11
Telefaks 74 11 10 69
E-post inntak@ntfk.no

Oppland
Oppland fylkeskommune – Inntakskontoret
Postadresse Serviceboks, 2626 Lillehammer
Telefon 61 28 92 00
Telefaks 61 28 94 97
E-post inntakskontoret@oppland.org
Nettsted www.oppland.no

Med vennlig hilsen
Ung.no- i samarbeid med UngInfo.
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra


Quiz: Hva vet du om søvn?

Har søvn noe å si for trafikksikkerheten?