Hopp til hovedinnholdet

Jente, 16 er deprimert og har angst og vil bort fra der hun bor.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 16 år. Jeg vil flytte fra byen jeg bor i. Jeg blir direkte deprimert og jeg har angst for at jeg bor her. Jeg hører ikke hjemme her. Jeg kommer ikke her i fra. Skjønner ikke hvorfor mamma og pappa bosatt seg her. Jeg vil egentlig slutte på skolen og bare flytte til Trondheim. Her jeg bor går det så mye rykter. Jeg får mye blikk mot meg og jeg har det ikke bra. Jeg tørr nesten ikke å gå ut døra bortsett fra når jeg MÅ på skolen. Jeg vil egentlig ikke på skolen heller, har allerede 5-6 fravær. Hverdagen gjør det mye verre. Jeg gjør det dårlig på skolen og har nesten ingen venner her. I Trondheim har jeg faktisk mange som bryr seg om meg og støtter meg. Jeg tror jeg har psykiske problemer for at jeg bor her jeg bor. Jeg vil rømme.. Jeg får kanskje ikke flytte før jeg er 18 år. Men jeg føler meg ikke trygg her bor. Det sliter både psykisk og fysisk at jeg ikke vil gå ut av døra. Kan jeg flytte til Trondheim til høsten og følge min utdanning? Jeg vil bare dra bort fra her jeg bor. Trondheim ligger 2 timer og litt mer unna her... Jeg klarer ikke å bo her jeg bor, alt er galt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår godt at du aller helst vil bort fra der du bor når du sier du ikke føler deg trygg der! Det må jo være ufatterlig vondt og slitsomt! Og sannsynligvis ekstra ille å ikke få lov til å flytte, men å måtte fortsette å bo der!? Du spør om du kan flytte til Trondheim til høsten og følge utdanningen din derfra, men du svarer vel egentlig litt på det selv, nemlig at du ikke får lov til å flytte før du blir 18 år.

Jeg lurer på: Har det skjedd noe spesielt der du bor nå som gjør at du føler det på den måten? Du sier at det går rykter. Er det rykter om deg? Vet du hvor de kommer fra og om det går an å gjøre noe med de? Eller er det bare at du savner Trondheim?

Jeg synes uansett, på bakgrunn av det du forteller om at det har så stor påvirkning i hverdagen din, samt at du tror at du har psykiske problemer kvalifiserer til at du absolutt burde snakke med noen om dette. Har du snakket med foreldrene dine om dette? Jeg går ut ifra at du ihvertfall har sagt noe, i og med de har sagt du ikke har lov til å flytte tilbake til Trondheim før du er 18 år. Men de forstår kanskje ikke hvordan du har det fullt ut... ? Kanskje kan det være enklere for deg å oppsøke helsesøster på skolen din, eventuelt på helsestasjon for ungdom om det finnes der du bor. Dersom du synes det er vanskelig å begynne å snakke om dette kan du jo vise henne det du har skrevet her.

Du kan jo ihvertfall ikke fortsette å ha det sånn som du har det nå! Jeg ønsker deg masse lykke til!

Sjekk forressten ut artiklene jeg har lagt til nederst her og!

 

Hilsen

 

 

 

Camilla (helsesøster)

 

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

5 tips til den første tiden på ny skole

Skoleelever (colourbox.com)

Mange kjenner sommerfugler når de skal begynne på videregående. Nervøs fordi du ikke kjenner noen fra før? Usikker på hva som kreves? Her er tips så du kan finne deg til rette.


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra