Hopp til hovedinnholdet

Hva skal man gjøre når foreldrene krangler hele tiden?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hva skal man gjøre når foreldrene dine krangler heller tiden på romme sitt og foran barna sine jeg bli veldig redd når de gjør det der. Og gråter mamma og pappa trøsters henne også sier pappa undsyld .De krangler fordi mamma tror pappa er utro fordi han pleier å sende meldinger til noe ofte og sende penge osv til noen . Jeg er veldig redd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver om dette til oss! Det du forteller om er en situasjon som ikke er OK for barn å være i. Barn kan tåle litt familiekrangling innimellom dersom det er rolig og fint ellers mellom dere. Men barn tåler ikke mye krangling, og det du beskriver høres voldsomt ut. Og det høres ut som at foreldrene dine nok ikke skjønner hvor mye du får med deg av det de holder på med. Du sier at du er veldig redd. Da blir jeg bekymra, og jeg anbefaler deg å ta kontakt med noen du kan snakke med. Du kan gjøre en av disse tingene:

1. Ta kontakt med helsesøster på skolen du går på. Hun er vant til å snakke med barn og unge om vanskelige ting, og hun har oversikt over hjelpeapparatet. Hun kan også snakke med deg og mamma og pappa sammen, dersom du tenker at det kan hjelpe. Helsesøster har taushetsplikt så du trenger ikke si til noen at du går dit hvis du ikke vil.

2. Ta kontakt med familievernkontoret i kommunen/bydelen der du bor. De som jobber der er psykologer og familieterapeuter og de har som oppgave å snakke med familier som krangler, eller har andre typer konflikter som de trenger hjelp til å løse opp i. Du kan ta kontakt på egenhånd, du trenger ikke si ifra til en voksen først!

3. Hvis det blir veldig vanskelig og kranglingen eskalerer hjemme og du blir mer redd, kan du ringe barnevernet. Også hit kan du ta kontakt på egenhånd, du trenger ikke si ifra til en voksen først!

Jeg håper mamma og pappa slutter å krangle snart, og jeg håper du får det bedre hjemme. Det viktigste er ikke hvem du tar kontakt med, men at du tar kontakt og får noen å snakke med om det du opplever. Vonde følelser kan lage mye ugagn inni kroppen om man ikke får de ut, får snakket om det som skjer, og får hjelp til å sortere hva som er hva av tanker og følelser. I tillegg til tipsene jeg har gitt deg her kan du se litt på de artiklene jeg har lagt ved. Der står det mye om hvordan du kan hjelpe deg selv når du har det vanskelig.

Jeg ønsker deg lykke til videre. Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie