Hopp til hovedinnholdet

Jeg har store problemer hjemme, noe jeg har hatt så lenge jeg kan huske. Jeg har lyst å flytte, men har ikke råd. Jeg blir ikke hørt/forstått, har prøvd i alle år.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg har store problemer hjemme, noe jeg har hatt så lenge jeg kan huske. Jeg og mamma krangler ofte, og dersom vi ikke gjør det er det som regel fordi jeg trekker meg unna/bort. Største problem ligger vel i at jeg føler meg sterkt forskjellsbehandlet i forhold til mine søsken. De har alltid hatt større forventinger/krav til meg, både når det kommer til oppførsel, karakterer og husarbeid. Selv om jeg har hatt godt over 5-er i snitt i alle år, og er aktiv ellers. Jeg sliter også med vonde minner fra fysisk vold (mor har slått meg siden barneskolen) samt å få høre at jeg ødelegger familien og skaper helvete. Det gjør det vanskelig å respektere de. Jeg har lyst å flytte, men har ikke råd. Jeg blir ikke hørt/forstått, har prøvd i alle år. I deres øyne er jeg problemet. Var til barnevernet (var 17 år), men det bruker de mot meg nå: "bare løp til barnevernet og syns synd i deg selv igjen" Hva skal jeg gjøre? Alt er håpløst, jeg vil bare ha det bra med familien, men jeg klarer ikke tilgi.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Du beskriver en alvorlig familiesituasjon som har vart det meste av livet ditt. Du forteller at du har blitt utsatt for vold, forskjellsbehandlet, snakket stygt og nedlatende til og ikke møtt trøst eller forståelse. Du har forsøkt hardt å få et godt forhold til familien din, men nå virker alt håpløst.

Du skriver at du gjerne vil flytte hemmefra, man at du ikke har råd. Du er 20 år og voksen. Mitt råd er at du nå virkelig tar din egen situasjon på alvor og gjør det du kan for deg selv uavhengig av familien din.

Med dette så mener jeg at det nok er på høy tid at du flytter hjemmefra. Til tross for alt du har opplevd, så virker det som om du har klart det veldig bra på skolen! Det betyr at du har mulighet til å få deg en god utdannelse, en god jobb og god økonomi. Dette kan likevel kjennes vanskelig hvis du ikke har noen som tror på deg eller støtter deg.

Finnes det andre voksne rundt deg som du kan snakke med om situasjonen din? Det kan for eksempel være en slektning, nabo, lærer, familien til en venninne eller helsesøster på skolen / helsestasjon for ungdom. Du kan også kontakte barnevernet selv om du er over 18 år og be om råd. De har taushetsplikt og vil ikke snakke med foreldrene dine hvis ikke du ønsker det.

Jeg vet jo ingenting om hva du driver med i hverdagen og hvorfor du tenker at du ikke har råd til å flytte hjemmefra. Likevel vil jeg be deg vurdere om det finnes muligheter for deg. Mange på din alder tar et år på folkehøgskole for å komme seg hjemmefra. Dette koster penger, men er også noe du kan søke lån og stipendt til fra Lånekassa. Hvis du er i gang med en utdannelse, så kan du også søke lån / stipend og kanskje spe på med en ekstrajobb så du kan klare deg selv. Et tredje alternativ er å søke jobb på heltid. Dette er krevende, men mulig. Du har jo også mulighet til å søke jobb et stykke fra der du bor og lete etter et sted å bo samtidig.

Kanskje vil du trenge lang tid for å beabeide oppveksten din. Mange opplever at de får god hjelp av å gå en stund i terapi for å lære seg til å leve med det en har opplevd. Det er viktig at du klarer å ta inn over deg at dette ikke er din skyld og at du fortjener å ha det godt både med deg selv og andre.

Kanskje vil relasjonen til familien din forandre seg når det blir avstand mellom dere. Kanskje vil de fortsatt legge ansvaret på deg og vise deg liten respekt. I så fall må du lære å beskytte deg, og skape deg et godt liv med mennesker rundt det som er snille og viser deg omsorg.

Jeg ønsker deg lykke til!

Ta gjerne kontakt på nytt hvis du har flere spørsmål - og les gjerne artiklene under svaret.

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Et år på folkehøgskole?

Jente jobber med studier (colourbox.com)

Er du usikker på hva du ønsker å gjøre etter videregående? Lei av karakterer og skolestress? Vil du bruke et år på å gjøre nøyaktig det du har lyst til? Ta et år på folkehøgskole!

Les mer

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Du har krav på omsorg

Hender som holder hverandre (colourbox.com)

Du har krav på omsorg. Det er i første rekke dine foreldre som har ansvaret for å gi denne omsorgen, men de kan ha behov for hjelp med dette ansvaret i korte eller lengre perioder.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie