Hopp til hovedinnholdet

Hvordan får man vite mer om sine biologiske foreldre når en er adoptert?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Så jeg har vel egentlig ikke hatt noe problem med å være adoptert men i det siste har jeg begynt å tenke litt. Liksom når jeg snakker med venner kommer temar som gener osv. Liksom jeg har i venninne som er ganske høy og hver gang vi tar bilder kommenterer hu alltid på hvor høy hu er og at hu likner så mye på faren sin og at det er der høyden hennes kjem fra. Og det er vel egentlig greit. Det er vare det at da begynnner jeg også å lure. Jeg er ganske hly 170 og jeg er adoptert fra Kina og det jeg veit er at kinesere ikke er så høye. Og jeg har liksom alle disse spørsmåla. Jeg gjør det ok på skolen, får sånn 5-6 . Men liksom hvor fikk jeg "hjernen" min fra. Om jeg har noen søsken, hvorfor de ga meg opp osv. Liksom det kommer vell egt litt som en selvfølge med litt rasisme i hverdagen når du har mitt ansikt ig hudfarge så får du noen ord som "nigga" etter deg men det plager meg ikke. Det som plager meg er når de "laborliser". Liksom asiatere er smarte, de spiser hund. de lukter æsj osv!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er vanlig å bli nyskjerrig på sitt opphav når man er adoptert og kommer i puberteten. Hvem er jeg? Hvem er mine biologiske foreldre og hva var grunnen for at jeg ble adoptert bort? 

Det er også forståelig at du lurer på hvorfor du er høy, om du har søsken og hvor du har fått din inteligens fra. 

Etter norsk lov har alle adopterte etter fylte 18 år (adopsjonsloven, § 12, andre ledd) rett til å få vite hvem det er som er deres biologiske foreldre. Du kan snakke med dine adoptivforeldre om det i de dokumenter de har fått, står noe om din bakgrunn. Ellers vil du som 18 åring kunne henvende deg til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og be om innsyn i din adopsjonssak.

Når du er 15 år og tenker på den familien du kommer fra og ønsker å vite mer om din biologiske familie, kan det oppleves veldig lenge å måtte vente til du er 18 år.

Det kan være lurt at du i ventetiden prøver å komme i kontakt med andre unge i samme situasjon og dele tankene med dem.

Kanskje dine adoptivforeldre kan hjelpe deg med dette? De vet kanskje også mer enn deg om adopsjon? Spør hva de vet og vær ærlig på at du har begynt å tenke på ditt opphav. De er sikkert forberedt på at du en dag kommer til å spørre om de vet mer enn deg om dine biologiske foreldre.

Det er viktig at du får snakket med noen som har forståelse for din situasjon. For noen kan en lærer eller helsesøster være god samtalepartner.

Jeg ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du adoptert og ønsker informasjon om biologiske foreldre?

To jenter som ligger på gulvet, hodet mot hodet og smiler (colourbox.com)

Er du nysgjerrig på historien din? Alle adopterte som har fylt 18 år har rett til å få kunnskap om sin biologiske bakgrunn.

Les mer

Historier og erfaringer om identitet - som adoptert

Asiatisk gutt ser tankefullt inn i kamera (foto: colourbox.com)

En del adopterte begynner å reflektere mye rundt sin egen bakgrunn i ungdomsårene. «Hvem er jeg?», «hvor kommer jeg fra?» og «hvor hører jeg hjemme?», er spørsmål mange stiller seg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Adopsjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om adopsjon