Hopp til hovedinnholdet

jeg er ei jente på 15 år og lever med angst. Idag har jeg et tilfelle hvor jeg ikke klarer å gå på skolen fordi jeg har angst. Mamma sier hun skal selge noen av klærne mine som jeg kjøpte igår da jeg var ute med venner, og hun har allerede tatt de ifra meg. Hun mener det er rett å gjøre som straff fordi jeg ikke drar på skolen

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente på 15 år og lever med angst. Idag har jeg et tilfelle hvor jeg ikke klarer å gå på skolen fordi jeg har angst. Mamma sier hun skal selge noen av klærne mine som jeg kjøpte igår da jeg var ute med venner, og hun har allerede tatt de ifra meg. Hun mener det er rett å gjøre som straff fordi jeg ikke drar på skolen. Er det lov å selge klærne mine mot min vilje? Hilsen jente 15

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente!

Takk for at du skriver til oss i ung.no!
Det er leit å lese at moren din vil selge klærne dine når du ikke klarer å gå på skolen på grunn av angst. Samtidig vil hun kanskje at du skal kunne presse deg selv litt mer til å klare å gå på skolen. kan du klare det? Det er jo ikke bra med mye fravær på skolen, som du sikkert er klar over.

Du sier ikke noe om du får hjelp til å leve med angsten din( eller å få den redusert).men om du ikke får hjelp til dette, vil jeg anbefale deg å snakke med helsesøster på skolen din ( eller at du kontakter fastlegen din) . Helsesøster kan hjelpe deg i hvordan du kan takle angsten ut fra hvordan du har det og hun kan også hjelpe deg å komme i kontakt med andre fagpersoner om du skulle ha behov for det.

Jeg vet ikke hva som har vært forsøkt tidligere, så ha meg unnskyldt om jeg foreslår noe som allerede er utprøvd. Jeg tenker at det er viktig at moren (og faren) din også er med når det skal snakkes om din angst. Dette for at de skal vite hvordan du har det, hva du strever med og hvordan de kan hjelpe deg best mulig.

Når moren din vil straffe deg for at du ikke klarer å gå på skolen, kan også det handle om at hun ikke har fått god nok informasjonen om din angst, hvordan du har det og hvordan den påvirker deg i dagliglivet. Dette er det kanskje ikke så lett å kunne snakke med foreldre  om, men utrolig viktig. Så om moren din ikke har vært med i et møte med helsesøster er det noe jeg vil anbefale slik at dere sammen kan snakke om det du opplever problematisk og ikke minst hvordan hun  kan "takle det" og hva hun kan gjøre for å være en støtte for deg. Det vil gi henne større forståelse for din situasjon som igjen vil påvirke forholdet mellom dere i positiv retning. Og slike ting kan være med på at du slipper å oppleve at hun  selger klærne dine.

Håper dette kan være til nytte og jeg legger ved noen artikler du kan ha nytte av å lese!

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du skolelei?

Jente sover i timen (colourbox.com)

Karakterene synker og fraværet stiger. Du mangler motivasjon, synes skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Når skolen er et ork

Gutt sover (colourbox.com)

Du sliter med å komme deg opp når vekkerklokken ringer. Karakterene synker. Du syns skolen er et ork og blir kvalm ved tanken på å komme deg dit. Fins det noe du kan gjøre for å øke skolemotivasjonen?

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie