Hopp til hovedinnholdet

Jente 14 år fra Afghanistan synes det er vanskelig at hun nektes mange ting som vennene får lov til, ønsker seg også en bedre/dyrere mobil. Synes det er vanskelig at foreldrene ikke følger med i det som skjer på skolen, men krever gode karakterer.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg innså det i dag. Jeg har skreket to ganger i dag. 14 år og jente. Jeg har ikke lov til: ha sosiale medier, kjøpe dyre klær, bruke mine egne penger, være ute med vennene mine etter kl 18.00, har ikke lov til å bruke sminke, har ikke lov til å være i byen med vennene mine og jeg får ikke til å ha en dyr tlf. Det dyreste tlf jeg har er den jeg har No. Kosta 2500 eller 2000. Honor 8 lite. Familien er fra Afghanistan, de sier dette er kultur, men de kan ikke lyve mer. Alle fra Afghanistan her er ikke sånne. Foreldrene på skolen har sin egen Facebook gruppe, foreldrene mine vet ikke hva som skjer på skolen. For dem er det viktig at er flink på skolen, bare 5 og 6 lzm. De sammenligner meg med søskene mine som er Fra 23-30 år. At de ikke hadde det sånn eller sånn. Jeg føler meg som en fattig unge. Jeg føler at mamma klager på meg hele tiden. Mamma har ikke jobb pappa jobber som taxi han er hannes egen sjef. De kaller meg ego for at jeg sier at jeg har lyst på en iPhone 7 eller 6.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei - og takk for at du skriver til oss.


Du beskriver en vanskleig situasjon for deg at du opplever å ikke få gjøre det samme som vennene dine og spesielt at du ønsker deg en annen mobil. Du synes også det er vanskelig og leit at foreldrene dine ikke følger med i det som skjer på skolen.

Dette virker som en fastlåst situasjon som dere trenger hjelp til for å løse. Jeg foreslår at du enten prater med helsesøster eller sosiallærer på skolen som kan hjelpe deg til ei samtale med foreldrene dine. Eller du kan kontakte familievernkontoret og forklare sitasjonen din så vil du og foreldrene dine bli invitert til samtale der. Det er jo ikke sikkert det blir akkurat som du vil på alle punkter om dere får snakket sammen med noen andre, men forhåpentligvis kan dere få hjelp til å forstå hverandre bedre og foreldrene dine kan bli litt mindre redde for at det vil gå galt med deg sjøl om du får lov til litt mer.

 

Lykke til!

Hilsen familieterapeuten

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie