Hopp til hovedinnholdet

Søsteren min sliter med angst - og det går ut over søskenforholdet

Jente 13 år
 

Spørsmål

søstera mi er 18 og sliter en del med angst. jeg hadde et veldig bra søsken forhold med henne før hvis man kan kalle det for det. men i det siste har vi krrangla veldig mye, ropt til hverandre og hver gang vi krangler eller er uenige sier ho masse sårende ting til meg, og det går velldig inn på meg... henne blir velldig fort sur på meg for ingenting. og hvis jeg finner noe ut som henne skjuler for mamma og pappa så forventer hund at jeg ikke sier noe, uansett hvor alvorlig det er. jeg føler også at pappa forventer mye mer av meg enn det han gjør av henne, og jeg skjønner at henne sliter en del siden henne har angst men jeg syntes fortsatt at siden henner er mye eldre enn meg så burde kanskje forventningene vært litt høyere for henne... jeg blir rett og slett mentalt sliten av måten henne er på, og av at pappa forventer mer av meg enn henne...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg forstår godt at er lei deg for at forholdet til søsteren din har endret seg i det siste, og at angsten har "kommet i mellom" dere slik at det har blitt mer krangling. Og slik at pappas forventninger til deg og henne er så ulike. 

Du skriver at du og søsteren din egentlig alltid har hatt et godt forhold men at noe har endret seg nå etter at hun fikk angst. Kanskje er det nettopp dette gode forholdet som gjør at søsteren din føler seg trygg nok til å "ta ut" alt det vanskelige mot deg? Det er ofte lettere å havne i en krangel med den som er nære og som man er helt trygg på, og som ikke forlater deg selv om det blir krangling. Man setter jo ikke noe "på spill" på samme måte som hvis man skulle krangle med en venn. Hvis man krangler med et familiemedlem, så er de jo der for det etterpå, mens en venn kan bli borte. Så det er nok lett for søsteren din å vise alle følelsene sine til deg, som er en trygg person for henne. Dette er en mulig forklaring. Jeg vet ikke hva du tenker, kan noe av dette stemme for å beskrive det som skjer mellom dere?

Når det er slik at din søster strever med angst har hun trolig mange sterke, vanskelige følelser inni seg, og hun kan ha problemer med å styre dem - og å styre det hun sier og gjør mot deg. Du skriver at du ser at hun sliter en del. Det er ganske typisk at man er kritisk mot andre når man egentlig ikke har det godt selv. Det er flott at du ser denne sammenhengen, og du viser forståelse for at krangelen og de sårende kommentarene hennes kan bunne i at hun ikke har det bra med seg selv. Tenk gjerne ekstra over dette neste gang dere krangler. Hvordan tror du søsteren din egentlig har det inni seg da? Hva kan hun trenge, hva kan du gjøre for å roe henne ned eller gjøre det bedre for henne? Er det noe du får øye på som gir deg ny forståelse av hvordan hun har det? Ved å tenke sånn gjør du noe med det du har kontroll på - deg selv. Det er det eneste rette stedet å starte, selv om man mange ganger skulle ønske man kunne endre andre, eller at andre tok mer ansvar for det som skjedde. For jeg forstår at du skulle ønske at både hun og pappa kunne se hva som skjer her. De er mye eldre enn deg og det er jo egentlig å forvente at de skulle ta et større ansvar. 

Jeg forstår godt at du blir mentalt sliten av at pappa forskjellsbehandler dere og at han forventer mer av deg som er 13 år enn av hun som er 18 år. Selv om søsteren din har angst må du få lov til å være hans datter på 13 år med dine behov - både for å få trøst, bli forstått, og å få forventninger tilpasset der du er. Selv om pappaen din trolig ser deg som ansvarlig, og en som kanskje tåler mer enn søsteren din, er det viktig at han lar deg få være den du er. Men det er ikke sikkert han tenker på at du blir sliten av dette. Kanskje han tenker at du er selvstendig og robust og at du tåler denne forskjellsbehandlingen helt fint? Da må du fortelle han hvordan du opplever situasjonen, hvilke følelser det har satt i gang hos deg. Du må gi han en mulighet til å gjøre noe med dette, ved å fortelle han slik du har fortalt her i spørsmålet ditt til oss!

Det kan være godt for både deg og søsteren din å få slutt på kranglingen og de sårende kommentarene. Krangling sliter oss ut over tid! Tror du at søsteren din er enig i at dere krangler mye, og kanskje hun også ønsker en slutt på det? Det ser ut som at kanskje du er den som må ta ansvaret for å få til en prat, selv om du er yngst og egentlig den som er minst ansvarlig for å løse familiens problemer. Jeg håper at både søsteren din og pappa kan forstå dette litt mer fra din synsvinkel, dersom du sier det til dem. Vis dem gjerne svaret mitt her til deg, så har dere utgangspunktet for en prat. 

Et søskenforhold skal vare livet ut, så da er det lurt å investere litt tid på å løse opp i det som er vanskelig. Ting kan bli bedre selv om det har vært vanskelig lenge! Ettersom du skriver inn hit og forteller, sier det meg at du virkelig ønsker et annet forhold til søsteren din enn det du har nå, og at du ønsker å gjøre noe for å endre situasjonen. Det tenker jeg er kjempefint! 

Jeg håper dette var til hjelp. Jeg legger ved et par artikler som gir flere tips. Og som har kontaktinformasjon til steder du kan henvende deg dersom du ønsker hjelp av noen utenfra (slik som helsesøster eller familievernkontor) til å løse opp i dette. Jeg ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Søskenkrangel

Krangler (colourbox.com)

Har du opplevd å krangle med søster eller bror? Får du kjeft fordi du "alltid" starter en krangel med søsken? Eller er det kanskje du som er den irriterende lillesøsteren eller lillebroren?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie