Hopp til hovedinnholdet

Er det mulig for meg å flytte ut uten mine foreldres hjelp?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg bor hjemme med mine foreldre, og trives absolutt ikke med dette. Jeg krangler bare hver dag med moren min, og selvfølgelig tar broren og stefaren min hennes side. ALLTID. Jeg har hele tiden vært satt på internatskole, men det er ikke mulig lenger, jeg må derfor gå på skole i vårt distrikt og bo hjemme. Jeg orker ikke bo hjemme lenger, og faren min er ikke noe alternativ. Når vi krangler kommer det bare uhyggelige ord fra begge og ingen av oss trives egentlig i samme hus. Er det mulig for meg å flytte ut uten deres hjelp? kan jeg evt. få noen økonomisk støtte? Ganske desperat da det har vært sånn en stund og jeg gruer meg alltid til å komme hjem... hun har en lang sykehistorie og det har broren min også. Takk for svar...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er veldig vanlig at ungdom og deres foreldre synes at det er vanskelig å komme over ens og se likt på regler og rettigheter. Foreldre ønsker at de unge skal høre etter fortsatt og der er ofte redde for at ungdom skal ta valg som skader dem selv. De unge ønsker å få mer selvbestemmelse og større privatliv.

Det å ha bodd borte fra foreldrene sine for å gå på skole kan ikke alltid ha vært lett. Familien din har vent seg til å ha regler og rutiner uten deg og du er vant til å ha regler og rutiner uten dem. Dette er vanskelig.

Det er dine foreldre som har det juridiske, økonomiske, utdannelsesmessige og omsorgsmessige ansvaret for deg til du er 18. Dette innebærer at du trenger dine foreldres samtykke for å kunne flytte for deg selv. Dette inkluderer å skrive husleiekontrakt, ta opp lån og få en rekke jobber, bare for å nevne noe. Dersom du du vil flytte hjemmefra før du blir 18, må det være med foreldres samtykke. De eneste som kan flytte deg hjemmefra uten dine foreldres samtykke er barnevernet. Da må det foreligge alvorlig omsorgssvikt.

Du og familien din kan få hjelp til å snakke sammen og løse konflikter bedre gjennom å ta kontakt med familievernkontoret der dere bor. De er eksperter på å hjelpe familier med dette. Du kan også selv ringe barnevernet eller Alarmtelefonen 116 111.

Legger ved noen artikler du kan lese. Håper dette kan hjelpe deg!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie