Hopp til hovedinnholdet

Eg har noen foreldre som e litt i overkant strenge.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Eg har noen foreldre som e litt i overkant strenge eg har tre fire venner eg får lov å være med og får nesten ikkje lov å gå ut eg lurer på om det er lover for Ka foreldra mine kan bestemme over meg og kan di ikkje kan for eg vil ha noe og argumentere mot tilbake.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er veldig vanlig at ungdom og deres foreldre synes at det er vanskelig å komme over ens og se likt på regler og rettigheter. Foreldre ønsker at de unge skal høre etter fortsatt og der er ofte redde for at ungdom skal ta valg som skader dem selv. De unge ønsker å få mer selvbestemmelse og større privatliv.

Veldig foreldre er veldig bekymret for sine ungdommer, at det skal skje noe med dem. Det kan være alkoholbruk, narkotika, seksuelle overgrep eller at det går dårlig med dem på skolen. kan det være at foreldrene dine er redd for deg. Foreldre har ansvaret for sine barn fram til de er 18. Det bestyr at foreldre har beslutningsmyndighet over sine barn fram til da, dette står i barneloven.

Samtidig står det også i barneloven at barn og unge skal stadig få mer selvbestemmelse etterhvert som de blir eldre. Det er best om dere klarer å snakke sammen om hva som er rimelig og ikke. Er det noe som gjør at de ikke stoler på deg? Det kan i så fall også være viktig å få snakket om. Legger ved noen artikler som kanskje kan hjelpe dere. Du og foreldrene dine kan også få hjelp til å snakke bedre sammen og løse problemer sammen. Dere kan ta kontakt med familievernkontoret der dere bor får å få hjelp til dette.

Legger ved et par artikler som kanskje kan hjelpe deg.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie