Hopp til hovedinnholdet

Jeg ønsker å skifte famiie. Jeg lurer på hvordan den prosessen foregår?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg har det veldig dårlig med min nåværende familie og ønsker å skifte min familie og dermed få en ny start i en ny familie. Så jeg lurte på hvordan denne prosessen foregår og om man må på barnehjem mens man venter på ny familie?

Besvart 18.09.2018 14:54
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss.
Det er veldig trist å høre at du har det dårlig hos din familie. At det er så vanskelig for deg at du ønsker en annen familie.  Du sier ikke noe om hva som er vanskelig og dårlig, men jeg tenker det er veldig vanskelig siden du ikke ønsker å bo og være sammen med din familie lengre. Det er ofte vanskelig for barn og leve i familier der det er mange problemer.
Det er viktig at du får snakke med noen om hvordan du har det hjemme. Snakke med noen som kan hjelpe deg og din familie og finne gode løsninger. Noen som kan hjelpe slik at du får den støtten du trenger.
 
I følge barneloven har du rett til å bli hørt i saker som gjelder personlige forhold, som for eksempel hvor du skal bo. Det betyr ikke at du selv kan bestemme uavhengig av dine foreldre. Så lenge du er under 18 år er det foreldrene som har beslutningsmyndighet på vegne av deg. Du kan ikke flytte hjemmefra uten dine foreldes samtykke.
Dersom du utsettes for alvorlig omsorgssvikt kan du flytte hjemmefra uten dine foreldresamtykke. Da er det barnevernet som tar avgjørelsen på bakgrunn av deres undersøkelser, vurderinger og samtaler med dere.
Det er derfor viktig at du snakker med noen om hvordan du har det slik at de har muligheten til å hjelpe deg.
Det er en god ide at du først snakker med helsesøster om hvordan du har det. Du kan kontakte helsesøster på skolen din eller helsestasjonen i din hjem kommune. Helsesøster kan hjelpe deg å kontakte de som kan hjelpe deg. Dersom du ikke kontakter helsesøster anbefaler jeg å kontakte en annen voksen som du stoler på. Det kan for eksempel være kontaktlæreren eller sosiallærer på skolen.
Det er ingen regel for at man på barnehjem før man får et fosterhjem. Det er ulik praksis ut i fra hvilket problem og behov hvert enkelt barn og familie har.
Du kan ringe gratis på Alarmtelefonen for barn og unge tlf: 116111 hele døgnet dersom du har det vanskelig hjemme eller på en eller du har det på en eller annen vondt.
 
Legger ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese.
 
Hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Adopsjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om adopsjon