Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler hele tiden at jeg skuffer foreldrene mine veldig.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg føler hele tiden at jeg skuffer foreldrene mine veldig, men jeg kan ikke noe for det. Jeg gjør det dårlig på skolen, sovner hele tiden og spiser ikke ordentlig. Jeg kan ikke noe for det og jeg er så dritt lei kjeftingen at jeg aldri hjelper til hjemme. Noen ganger når jeg hører mamma prate så klikker det nesten helt for meg. Jeg er bar så dritt lei familien min noen ganger at jeg blir helt borte. Mamma og Pappa blir så bekymret over meg men jeg sier bare at jeg er sliten hele tiden siden jeg ikke orker å høre på maset fra dem. Jeg klarer heller ikke ha en ordentlig samtale om noe seriøst fordi da begynner jeg bar å gråte sånn plutselig når jeg ikke vill det og det får meg også til å klikke helt.

Besvart 20.11.2018 22:49
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Så utrolig leit at du har det sånn. Hva er det som gjør at du synes det er så vanskelig å ta vare på deg selv? Blir foreldrene dine kjeftete på grunn av at de er bekymret for deg, får du det vanskelig fordi du får mye kjeft eller er det flere ting som spiller inn?

Det er lett for familier å havne i vonde sirkler. Selv om det er forståelig at man kan bli så bekymret at man kjefter, men de færreste blir gode å bli kjeftet på. Selv om det kjennes vanskelig og umulig å snakke med foreldrene dine, så er det viktig at de får vite hvordan du har det. 

Det er ikke lett å skulle snakke med foreldre som er bekymret, stresset og kjeftete. Kan det være en ide å prøve å skrive et brev om hvordan du har det til dem? Det kan være lettere å trykke seg, og lettere å ta i mot noe skriftlig. De kan også være god å få hjelp til å snakke med foreldrene dine. Kjenner du noen du tror kan hjelpe?

Dersom du synes det er vanskelig å snakke med foreldrene dine selv er det mulig å få hjelp til å snakke med dem. Hos familievernkontoret dere du bor er de eksperter på å hjelpe familier snakke sammen og løse problemer på en god måte.

Trenger du noen å snakke med for din egen del er det kanskje lurt å ta kontakt med helsesøster, sosiallærer eller helsestasjon for ungdom. Det er også mulig å ringe alarmtelefonen 116 111 om du skulle trenge noen å snakke med.

Legger ved noen artikler som vi håper kan hjelpe deg.

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie