Hopp til hovedinnholdet

Krangling hjemme, og foreldre som kjefter

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Det er ikke særlig koselige forhold hjemme lengere. Pappa er sur og kjefter på alt. Hvis jeg søler litt vann så brøler han og roper i ansiktet mitt og banner og snakker om hvor lite jeg gjør for familien. Mamma er sint. Hun kjefter og kjefter og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Hun tar opp ting som skjedde for flere år siden og begynner å kjefte på meg for det. Jeg føler meg utrygg hjemme. Hvis søstra mi gjør noe dumt, Så blir mamma sur på meg. Mamma og pappa kjefter på meg og hverandre og jeg vet ikke om jeg holder ut lengere. Jeg gråter hver natt fordi jeg skulle ønske at foreldrene mine kunne ha enten vært snillere og ikke kjeftet så mye fordi de kjefter på veldig mye unødvendig. I går ble mamma så sur på meg at hun ikke snakket med meg. Og dette var fordi jeg ikke ville gjøre leksa til fredagen, dette var på en tirsdag. Hun begynte å ramse opp hvor flinke og perfekte alle vennene mine er og hvordan jeg er en forferdelig datter og alt mulig. Jeg orker ikke mere.

Besvart 23.12.2018 11:01
 

Svar
Hei jente 13 år

Dette er ikke greit og det er lett å skjønne at du ikke har det bra hjemme. Ingen skal brøle deg opp i ansiktet og du skal ikke være utrygg hjemme. Når forhold blir så komplisert som dette har ingen det bra og det er fint at du søker hjelp. Du kan ta kontakt med alarmtelefonen for barn og unge 116 111.

Hvis du kan snakke med familien din kan kanskje dette være til hjelp.

10 TIPS FOR DEG – og kanskje for foreldrene dine? Skriv dem ut og bruk dem!

1. Vis respekt for hverandre.

Når man ikke forstår hverandre, kan man bli trist eller irritert over at kommunikasjon er så vanskelig. Dette gjør det dessverre enda vanskeligere å klare å lytte til det den andre sier. For å kunne snakke godt sammen er det derfor viktig å respektere den andres mening og være interessert i å lytte. Du kan for eksempel si til dine foreldre: “ Jeg vet at vi noen ganger misforstår hverandre, men jeg har lyst at vi skal kunne forstå hverandre bedre. Jeg trenger at dere prøver å lytte ordentlig til det jeg sier, og viser meg at dere har hørt det jeg sier, selv om dere er uenige. Det er viktig for meg at jeg merker at det jeg sier når frem til dere. Jeg skal også være flinkere til å først høre hva dere sier, før jeg svarer dere."

 2. Skap en god situasjon rundt samtalen.

Ofte synes ungdom at det å skulle sette seg ned å snakke med foreldrene sine er unaturlig. En kan lett føle seg presset og få en opplevelse av at en skal stilles til rette for noe. Å hele tiden ha dine foreldres øyne rettet mot deg, kan oppleves som ubehagelig. Det kan ofte være lettere å få til en god samtale mens man gjør noe sammen, f.eks. kjøre bil, lage mat, gå en tur, spille et spill, rydde på loftet. Bruk slike anledninger til å snakke med foreldrene dine om ting som opptar deg.

 3. Si fra om du ønsker å bli hørt eller å få hjelp/råd.

Når man har det vanskelig kan man ønske at noen virkelig hører og forstår hvordan en har det og kan vise medfølelse. Man kan også ønske at en kan få råd og hjelp til hva en skal gjøre med den vanskelige situasjonen. Misforståelser kan lett oppstå når man ønsker en ting, f.eks. medfølelse, og får noe annet, f.eks. forslag til hvordan løse problemet. Det er derfor noen ganger nyttig å si til foreldrene dine i situasjonen om det viktigste er at de lytter og forstår, eller om det viktigste er at de gir deg hjelp/råd.

 4. Be om at den andre virkelig lytter til deg.

For at kommunikasjonen skal bli god, kan det være nyttig å be den andre gjenta det du har sagt før han/hun svarer. Dette kan hjelpe til at du er sikker på at den andre forstår det du ønsker å formidle på den måten du gjør. En ting å si kan være “Jeg vil at du skal høre på meg nå og gjenta det jeg sier, før du svarer meg."

 5. Sørg for at den andre skjønner at du virkelig lytter.

Dette er det gjensidige aspektet av punktet over, der du synliggjør at du har lyttet til hva den andre har sagt, ved å gjengi det du har hørt.

 6. Fatt deg i korthet.

Vi har ofte mange tanker i hodet og mye på hjertet samtidig. Det kan derfor være vanskelig å få sagt alt på en gang, og dersom en prøver kan det bli for mye for den som lytter å klare å ta imot. Prøv derfor å si fra om en ting om gangen hver gang du sier noe. Skriv det gjerne ned!

 7. Snakk i jeg-språk, si fra om det som skjer for deg.

Når ting er vanskelig er det lett å starte setningene sine med “Du..." og ville fortelle den andre hva den gjør som er dumt. Dette gjør det ofte vanskelig å snakke sammen fordi den andre da føler et behov for å forsvare seg. Det er derfor mer konstruktivt å kunne si noe om hvordan den andres handlinger påvirker deg, f.eks. “Jeg blir lei meg når du kommer for sent for å hente meg. Da tenker jeg at du ikke synes jeg er viktig."

 8. Vær tydelig på hvem du snakker til.

Si fra hvem du snakker til slik at denne personen kan lytte bedre, og at det blir tydelig at du ønsker et svar fra akkurat denne personen.

9. Vær så konkret og beskrivende du kan.

Misforståelser kan lett skje dersom vi bruker generelle ord, som f.eks. “å være grei". Det er lettere å få frem hva man mener dersom en beskriver det mer konkret, som f.eks. “å smile til meg når jeg forteller noe".

 10. Varier måten du sier fra på.

Dersom du merker at du ikke når frem når du forsøker å si noe, så tenk på andre måter du kan formidle ditt budskap på. Du kan skrive et brev, sende en SMS, tegne en tegning, be en annen voksen/en søsken fortelle videre til dine foreldre.

 

Håper dette kan være til hjelp. 

Ønsker deg alt godt!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie