Hopp til hovedinnholdet

Vil flytte ut når jeg blir 18.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei Vi er to jenter som planlegger å flytte ut i løpet av året vi er 18. Vi trenger bistand, men har også hørt om at foreldre er pliktige i å betale eventuelle andre bosteder ved fraflyttelse under videregående utdanning? Det har seg også slik at den ene av oss blir 18 før den andre, men tenker fortsatt å flytte ut som da 18 og 17 åring, hvordan er det da med bistand og er det mulig å kombinere bostøtte fra ulike kilder? Og hvordan går vi egentlig fram for å få eventuell støtte før vi har bolig, da vi trenger pengene til disposisjon straks vi har bolig? Det gjelder også andre ting (husleiekontrakt osv.) som må fikses klart til når man er 18, men man er ikke 18 når man fikser det. Lurer også på det med "særskilt grunnlag" for å få grunnstipend, og hvem som eventuelt har noe med dette å gjøre. Takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Grunnstipendet blir behovsprøvd opp mot foreldrenes inntekt, og er
beregnet på de som har foreldre med lav inntekt. Grunnstipendet blir beregnet ut i fra tidligere likningstall. I noen tilfeller kan inntekten til foreldrene ha blitt redusert i løpet av de siste årene, i så fall kan man sende inn dokumentasjon på foreldrene sin nåværende inntekt og få søknaden vurdert på nytt ut i fra det.

Når du ikke bor sammen med foreldrene dine, kan du ha rett til bostipend. For å få bostipend må det være lang avstand i fra der foreldrene dine bor til stedet der du går på skole, eller det må være andre årsaker til at du ikke kan bo hjemme.
Lang avstand betyr her enten 40 km eller mer, eller en reisetid på 3 timer
eller mer hver dag. Dersom det er andre årsaker til at du må bo borte må du sende inn dokumentasjon på dette til Lånekassen.
For å søke om bostipend kan du fylle ut en vanlig søknad på Lånekassen sine hjemmesider og krysse av for at du er borteboer.

Litt komplisert kan dette forklares juridisk også:
Barneloven §§ 66 og 68 slår fast at foreldrene plikter å forsørge barnet minst frem til det er 18 år. Hvis man går på videregående har foreldrene forsørgelsesplikt til denne er avsluttet (i enkelte tilfeller kan forsørgelsesplikten gå videre hvis man er under utdanning). Forsørgelsesplikten opphører ikke selv om man flytter hjemmefra. Dette gjelder selv om personen har fylt 18 år (du husker kanskje den saken fra noen år tilbake da en jente på 18 som gikk på videregående, flyttet ut og krevde foreldrene for pengetilskudd gjennom NAV).

Poenget i artiklene er vel at man ikke har lov til å flytte hjemmefra før man fyller 18 år uten foreldrenes samtykke. Har foreldrene først gitt samtykke, har foreldrene en plikt til å bidra økonomisk. Gir foreldrene ikke samtykke, kan man ikke flytte.

Foreldrene deres har ifølge barneloven et forsørgeransvar for dere fram til dere fyller 18. Det betyr at de har plikt til å forsørge dere økonomisk til dere fyller 18 år (§ 66). Dette gjelder både daglig forsørgelse og utgifter til skolegang. Loven sier også at dersom dere etter at dere har fylt 18 år vil 'fortsette slik skolegang som må regnes som vanlig', har dere krav bidrag inntil dere har avsluttet skolen (§ 68). I praksis betyr dette at dere som hovedregel har krav på forsørgelse inntil dere har avsluttet videregående skole, dersom dette ikke ville være urimelig ut fra foreldres økonomiske stilling.

Det er imidlertid verdt å merke seg at foreldre ikke har ansvar for å betale for utgifter dere får om dere flytter hjemmefra av egen vilje.

Du kan lese mer i artiklene jeg legger ved under svaret

Vennlig hilsen juristene og 

Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Grunnstipend på videregående

Pult med skrivesaker (colourbox.com)

Grunnstipendet skal være et bidrag til å dekke levekostnader for elever fra familier med svak økonomi. Alle elever skal ha muligheter til å ta videregående opplæring, uavhengig av familiens økonomi.

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra