Hopp til hovedinnholdet

Er det noen mulighet å flytte ut selv om jeg bare er 13?

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei :) må først bare si at jeg elsker denne siden og den er perfekt :) den hjelper meg hele tiden. Jeg har lyst til å flytte hjemmefra, men er bare 13 år.. Foreldrene mine er ikke slemme med meg og de ruser seg ikke, jeg bare trives ikke. jeg har prøvd å snakke med dem mye, men det funker ikke og det ender opp med enda en krangel. vi krangler MYE, spesielt meg og mamma. og jeg trives ikke. meg og mamma kan nesten ikke snakke uten å krangle og det ender ofte med at hun tar mobilen min, og da blir jeg sur og gjør noe dumt. som for eksempel ikke gidde å komme hjem (Vi bor 30 minutter fra skolen og jeg tar buss). det fører jo til at hun blir enda mer sur og vi krangler enda mer. hva skal jeg gjøre, når vi ikke kan snakke sammen uten å krangle, og er det noen mulighet for at jeg faktisk kan flytte ut? håper dere svarer for jeg vet ikke hva jeg skal gjøre hvis ikke.. hilsen ei ganske så fortvilt jente :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du skriver til oss!

Det er ikke uvanlig at man får stadig større konflikter med sine foreldre gjennom puberteten. Ungdom vil ha stadig mer selvbestemmelse og foreldre vil fortsatt holde igjen og passe på. De aller fleste foreldre ønsker ikke at det skal skje noe vondt med barna sine. Dette oppleves ofte som strengt og kontrollerende. Foreldre har det økonomiske og juridiske ansvaret for sine barn helt til barna er 18. Det vil sie aat barn ikke kan åpne egen bankkonto, skrive under leiekontrakt eller skaffe seg jobb uten foreldrenes tillatelse og kontroll.

Det hender seg at når foreldre og barn trenger en pause fra hverandre. Mange flytter da til andre familiemedlemmer for en periode for å få litt "luft". Uansett kan det være viktig at dere lærer å snakke med hverandre på en bedre måte. mange familier får god hjelp på familievernkontoret der dere bor. Der er de eksperter i å hjelpe familier snakke sammen på en bedre måte.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra