Hopp til hovedinnholdet

Moren min er rett og slett gal, og jeg er redd, jeg orker ikke mer

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 16. Jeg er flink på skolen, snill mot alle og prøver så godt jeg kan når det gjelder det meste. Moren min er psykisk syk og har også en del reumatiske plager, hun jobber ikke nå, og har ikke jobbet på mange år. Jeg skjønner så klart at hun er syk og ikke hadde mestret å ha en fulltidsstilling i en jobb. Men på grunn av at hun ikke har hatt noen form for sosialisering annet enn at hun møter noen få venniner en sjelden gang, og prater i telefonen med familiemedlemmer, så har hun blitt helt virkelighetsfjern, som jeg selv vil kalle det ut i fra mine øyne. Hun er rett og slett gal, og jeg er redd, jeg orker ikke mer, jeg er mentalt utslitt. Hun sender meg hat meldinger, der hun går til personangrep på meg, jeg får stadig høre hvor egosentrisk, følelsesløs, dum, motbydelig og forferdelig jeg er. Hun kan også bli voldelig. Pappa skyller bare på meg og sier at jeg skal beklage meg. Jeg trenger hjelp, jeg har sluttet å spise, jeg er så deprimert. Jeg har ingen livsglede

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det å være barn av psykisk syke foreldre er vanskelig og belastende for barn og ungdommer. Du skriver at du har sluttet og spise, er deprimert og har ingen livsglede noe som tilsier at du også er i ferd med å bli syk.

For at du skal få hjelp til å takle dette bør du snakke med noen voksne om hvordan du har det. Det er mulig du trenger å gå i samtaler for å snakke, få råd og bearbeide  de opplevelser du har ved å ha en psykisk syk mor. Det høres ut som om din far ikke er noen støtte for deg.

Jeg synes du skal snakke med helsesøster på skolen. Helsesøster kan gi råd og vet hvordan hun kan henvise deg til Abup, barne- og ungdomspsykiatrien  til samtaler. Helsesøster kan også snakke med dine foreldre og vurdere sammen med deg om det bør sendes en melding til barneverntjenesten i den kommunen du bor. Barneverntjenesten kan ha samtaler med deg, sette inn tiltak i hjemmet og gi råd til foreldre. Kanskje din mor trenger et behandlingsopplegg for seg selv ? I mange familier der en person er psykisk syk får alle i familien et tilbud om behandling.

 

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge, 116111, for å snakke og få råd. Alarmtelefonen kan også sende en melding til barneverntjenesten hvis du ønsker dette.

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Foreldre med psykiske problemer?

Dame som er lei seg (colourbox.com)

Når moren eller faren din er psykisk syk gjør det noe med hele familien, også deg som er ungdom. Å ha mange spørsmål, føle skam eller kjenne seg alene er vanlige reaksjoner.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra