Hopp til hovedinnholdet

Jeg trives ikke så godt hjemme og vil flytte til besteforeldrene mine for en periode. Må mamma og pappa være enige i dette for at jeg skal kunne flytte?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har lyst til å ta en pause fra de der hjemme fra nå og til slutten av sommeren, kan jeg bestemme selv om jeg kan bo hos besteforeldrene mine i sommer hvis de sier ja, eller må foreldrene mine også være enig? Har lyst til å bruke sommeren min et annet sted enn hjemme siden jeg ikke trives så godt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Hva foreldrene dine kan bestemme og ikke, er beskrevet ganske bra i barneloven. Ifølge denne loven har de det juridiske ansvaret for deg fram til du fyller 18 år, og kan med andre ord ta beslutninger på dine vegne fram til det. Så - ja - foreldrene dine må være enige dersom du skal flytte ut for en periode. Samtidig sier også barneloven at barn og ungdom skal ha større innflytelse over avgjørelser som gjelder eget liv ettersom de blir eldre og er i stand til å ta gode avgjørelser selv. Ettersom du er 15 år er du såpass stor at du bør din stemme absolutt bli hørt dersom du har et sterkt ønske om å få bo hos besteforeldrene dine i noen måneder.

Det viktigste tenker jeg, at du prater ordentlig med de hjemme om hvorfor du føler det slik at du har lyst til å ta en pause fra dem. Hva er det du syns er vanskelig? Hva er det de gjør som du ikke kan holde ut? Hvordan påvirkes du av det som skjer hjemme og hva tenker du at foreldrene dine kan gjøre annerledes for at du skal få det bedre - også når du kommer tilbake fra besteforeldrene dine igjen? Dette er en viktig prat både for å få dem til å forstå at du har behov for en pause, men ikke minst er det viktig for at dere skal kunne håndtere konflikter og vanskelige situasjoner i fremtiden. Familien vår er de vi har aller tettest på oss. Selv om man alltid er glad i hverandre og alltid "har" hverandre, er det viktig å kunne snakke sammen når man ikke trives sammen. Det er den eneste måten man har sjans til å få informasjon fra andre på, om hva de tenker og hva de trenger. Ingen kan gjette hvordan andre har det! Jeg håper du finner tid og rom til å få prata med foreldrene dine.

Jeg legger ved noen artikler som har gode tips til hvordan man kan snakke med foreldre om vanskelige ting. Lykke til, hvor enn du ender opp med å bo frem til sommeren!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg sliter med foreldrene mine, hvordan kan jeg få de til å forstå?

Gutt tenker (colourbox.com)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Hvordan skal du få dem til å forstå deg?

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra