Hopp til hovedinnholdet

Hvilke regler gjelder når jeg vil jobbe i Norge og bo i utlandet? 

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg er akkurat ferdig utdannet matros og lurer på om det er mulig for meg å jobbe i Norge og bo i Utlandet? Det vil da si jeg jobber 1 måned, fri en måned, jobber en måned, fri en måned. Så jeg har så mye fritid jeg kan reise og oppleve med! Jeg har så gjerne lyst å flytte og bo ett år i Praha, men er det slik at man bare kan være der 3 måneder i året? Må jeg melde flytting om det bare er for et år? Mister jeg norsk statsborgerskap? Takker for alle svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så spennende å høre om situasjonen din. Her har du mange muligheter for å reise og oppleve ting :)

Vi er ikke eksperter, men skal prøve å svare deg så godt vi kan. 

Vi tolker deg sånn at du IKKE tenker å bo i Norge, sånn at du er på matrosjobben din i Norge, og bor i utlandet. 

Det er forskjell på om du tenker å reise en måned hit, og så en måned dit. Mange land i Europa kan vi nordmenn bare dra til, og hvis du ikke blir lenger enn en måned før du drar tilbake og til neste land, vil du omtrent ikke ha noe problemer med å få lov til å dra.

Hvis du vil bo i Praha ett år, det vil si leie leilighet der og ikke ha en leilighet i Norge, kan det være flere regler som gjelder. Du har rett i at man må melde fra om man skal bo der lenger enn 3 mnd. Men det kan hende i ditt tilfelle, siden du reiser tilbake på jobb, at du får "nye 3 mnd" hver gang du kommer inn og ut av grensen. Men dette vet vi ikke helt, siden vi ikke er eksperter. 

Vi foreslår at du kontakter den tsjekkiske ambassaden. De har svar. 

Ellers vil det være veldig mulig for deg å reise og bo andre steder enn Norge, uten å miste statsborgerskapet ditt. Hvis du flytter lenger enn 6 mnd, må du melde fra til Skattetaten. Det vil også være en forskjell om du fortsatt er folkeregistrert på en adresse i Norge (for eksempel foreldrene dines), eller ikke. Så det er en del regler du må sjekke opp før du melder flytting.

Snakk med ambassadene i de landene du kunne tenke deg, og les om ulike visumregler her.  

Lykke til! Du får sikket en spennende tid :) 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drømmer du om en jobb i utlandet?

Gardermoen flyplass (colourbox.com)

Mye skal ordnes, og planlegging tar ofte lenger tid enn du tror. Det er ikke alltid lett å få seg jobb i et ukjent land. Ta initiativ, skaff deg informasjon og finn ut hva som er mulig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra