Hopp til hovedinnholdet

Er det noe spesielt jeg må tenke på når jeg skal flytte i egen leilighet?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg skal flytte fra bergen til akershus for å gå på skole til neste år. Og jeg trenger å vite litt om hvordan man finner bolig og sånt. Er det noe spessielt jeg bør tenke på? Jeg så litt rundt på nettet og fant en 3 roms leilighet som så veldig fin ut. Den kostet 9500 i måneden og 27000 i depositum. Hva vil depositum si?? Er dette dyrt ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og tusen takk for ditt spørsmål!

Nå vet vi lite om din situasjon, hva du kan betale i leie og hvor i Akershus du ønsker å bo. Leieprisene varierer veldig fra kommune til kommune. 

En viktig ting å tenke på er hvor mye du kan betale i leie. Deretter kan de sjekke annonser på finn.no og hybel.no og se etter noe som kan passe ditt budsjett. 

Siden du er under 18 år trenger du også samtykke fra dine foresatte. De må også hjelpe til med alt det praktiske. Lag også avtaler for økonomien. Du kan heller ikke undertegne husleiekontrakt eller liknende så lenge du er under 18 år. Det er altså viktig at du snakker med foreldrene dine så tidlig som mulig i planleggingsprosessen. 

Du sier at du skal flytte fra Bergen til Akershus for å gå på skole. Det finnes en del regler rundt dette å flytte når du går på videregående skole. Du kan lese om noe av dette gjelder for deg i denne artikkelen

Til slutt spør du om hva depositum betyr. Når du skal leie en leilighet kreves det (som oftest) at du betaler et depositum. Dette er et pengebeløp du betaler for å garantere at du kan erstatte hvis du ødelegger noe i leiligheter til utleier. Det er tillatt å kreve depositum tilsvarende 6 måneder leie, men det er mest vanlig med 3 måneder. Du får tilbake depositumet når du flytter ut, om alt er som det skal i leiligheten. Du kan lese mer om depositum og andre ting som er lurt å tenke når du skal leie på denne nettsiden

 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Leie bolig? Dette må du vite om leiekontrakten!

Gutt og jente maler

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når han vil? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig!

Les mer

Depositum eller leiegaranti?

Jente på flyttefot (colourbox.com)

Det kan være dyrt å flytte inn i egen bolig for første gang. Noen utleiere tilbyr leietakere å tegne såkalt leiegaranti fremfor å betale depositum. Det kan virke fristende å spare de pengene, men er det egentlig så lurt?

Les mer

Slik finner du hybel/leilighet!

Låser opp dør (colourbox.com)

Er du på boligjakt? Da kan disse tipsene komme godt med.

Les mer

Flytting til nytt fylke - rett til skoleplass?

Bytte skole (ung.no)

Har du planer om å flytte i løpet av videregående og gå på skole i et annet fylke enn der du bor nå? Her finner du informasjon om reglene for flytting og skoleplass.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra