Hopp til hovedinnholdet

Er det mulighet for å flytte ut før jeg er ferdig med vg3

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jente på 20 år som fremdeles bor hjemme pga at jeg sliter mye med helsa etter at jeg fikk dia 1 i 2016 og ekstreme nerveskader i føtter som gjør at jeg går på en del smertestillende og har derfpr delt vg3 året i 2. Snart ferdig med 3 fag, men må belage meg på 1 år til. Har kjæreste som min far ikke liker, og jeg sliter med stress og frusturasjon og noen ganger panikk pga dette. Han føler seg ikke velkommen så fort min far er til stede. Prøvd å snakke til min far flere ganger uten at ting forandrer seg. Dette gjør det desto vanskligere for meg å fokusere på skolen. Han klarer alltid å dra diskusjonene ut av proposjoner til de grader. Er det mulighet for å flytte ut før jeg er ferdig med vg3 for å roe situasjonen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei!

Takk for at du stiller oss spørsmål. Det er leit at du har det slik hjemme!

I og med at du er myndig er det ingenting som formelt stopper deg fra å flytte hjemmefra. Så lenge du går på videregående har dine foreldre plikt til å forsørge deg. Det er mulig for deg å å ta opp lån i lånekassen. Når det foreligger tungtveiende grunner og man har psykologerklæring kan man få borteboerstipend selv om man flytter mindre enn 40km unna foreldre hjemmet. 

Ta kontakt med fastlegen din og NAV for å høre hva du kan ha krav på. NAV kan også gi deg en del nytting informasjon. Helsestasjonen for ungdom kan også være et godt sted å ta kontakt.

Dersom du likevel har lyst å prøve en gang til å snakke med faren din er det en ide å invitere ham til en samtale ved familievernkontoret der dere bor. De er eksperter på å hjelpe familier snakke sammen på en bedre sammen.

Legger ved noen artikler som vi håper kan hjelpe!

Lykke til!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Å bli voksen

Gutt og jente (colourbox.com)

Er du voksen? Noen ganger er det bussjåføren som spør, andre ganger er det din mor. Og et positivt svar kan få store konsekvenser. Dobbelt så dyr bussbillett. Fire ganger så mye husarbeid? Likevel gleder de fleste ungdommer seg til å bli atten.

Les mer

Student med ekstra utfordringer i utdanningen eller på skolen?

Ung dame sitter foran et bord og tenker. (www.colourbox.com)

Har du fysiske- og/eller psykiske plager? Er du alene med barn? Har du funksjonsnedsettelser som gjør det vanskelig å fullføre videregående skole eller en utdanning?

Har du utfordringer med språket?

Her er støtteordninger du kan ha rett på, og som kan gjøre det lettere for deg å fullføre skolegang og utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra