Hopp til hovedinnholdet

Hva skal til for å flytte hjemmefra?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har lyst til å flytte hjemmefra. Men jeg har ingen jobb, og erfaring. Grunnen jeg vil flyttet er å bli selvstendig. Jeg lurer på om hva jeg skal gjøre, for jeg støtte av nav, hva trenger jeg å betale?!! Møblene hvordan skal jeg kjøpe?!!. Jeg bodde her i Oslo nesten 4år. Men jeg var født her, og flyttet da jeg var 4 år. Jeg leter etter jobb nå, det eneste ting som stopper meg er penger. Og lurer jeg på hvor mye må jeg tjene per måned hvis jeg skal på alene?!!

Besvart 08.05.2019 16:17
 

Svar
Hei

For å kunne klare deg selv og være selvstendig trenger du en inntekt som gjør at du kan dekke dine egne utgifter.

Dersom du har lyst til å studere finnes det mange studiesteder som tilbyr hybler til sine studenter. Leien for en slik hybel er normalt ikke høyere enn at du kan dekke den med studielån og student. Det å skaffe seg en utdannelse til en jobb du ønsker deg, er et veldig godt utgangspunkt for å kunne leve et godt og selvstendig liv.

Dersom det ikke er aktuelt for deg å studere, går veien til selvstendighet via en jobb. En fulltids jobb vil normalt gi deg tilstrekkelig inntekt til å dekke boutgifter og det du trenger for å leve.

Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har laget et referansebudsjett som sier noe om et normalt forbruk. Du kan teste SIFO's budsjett for en person her: 

www.hioa.no/Om-OsloMet/Senter-for-velferds-og-arbeidslivsforskning/SIFO/Referansebudsjettet/Kalkulator

På finn.no kan du finne aktuelle boliger/hybler til leie og se hva det koster i månedlige leie. Leiepriser og forbruksbudsjettet vil kunne si deg noe om hvor mye du må ha utbetalt i måneden for å kunne klare deg greit.

Dersom inntekten din blir så lav at du ikke klarer å dekke boutgiftene kan du søke om bostøtte på Husbanken.no. Bostøtten dekker deler av bougiften for personer med lav inntekt, men du må kunne dekke deler av boutgiften selv.

Dersom du har problemer med å finne en jobb på egenhånd, anbefaler jeg deg å kontakte NAV for å få hjelp til å komme inn på arbeidsmarkedet.

Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan sette opp et budsjett?

Kalkulator og blyant (colourbox.com)

Lær hvordan du setter opp et godt budsjett, og få tilbake kontrollen over pengene dine.

Les mer

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer

Spar til egen bolig med BSU

Kjøper hus (colourbox.com)

BSU er en forkortelse for boligsparing for ungdom. Men hvilke fordeler får du egentlig, og hva kan du bruke sparepengene til?

Les mer

Leie bolig? Dette må du vite om leiekontrakten!

Gutt og jente maler

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når han vil? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra