Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en jente på snart 16 år og lurte på om foreldrene kan bestemme hvem du skal være sammen med og ikke?

 

Spørsmål
Hei, jeg er en jente på snart 16 år og lurte på om foreldrene kan bestemme hvem du skal være sammen med og ikke? Eller like noen eller ikke?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Foreldrene dine kan selvfølgelig ikke bestemme hvem du skal like. Om du liker noen eller ikke er jo basert på dine følelser, og dermed noe du knapt kan styre selv!

Når det gjelder spørsmål om foreldre kan hindre deg å ha en kjæreste, er utgangspunktet etter barneloven § 30 at foreldrene dine både har rett og plikt til å ta avgjørelser for deg i personlige forhold frem til du er 18 år gammel. Det finnes likevel flere begrensninger i dette utgangspunktet. For det første har du i alle tilfeller rett til å si din mening og til å bli hørt, og det skal legges stor vekt på meningen din, se barneloven § 31. Foreldrene dine skal også (i følge § 33) gi deg stadig større selvbestemmelsesrett frem til du blir myndig. I alle tilfeller skal foreldrenes avgjørelsesmyndighet (§ 30) utøves ut fra dine interesser og behov.

Det gjøres også oppmerksom på at den seksuelle lavalder i Norge er 16 år. Personer som har seksuell omgang med personer under 16 år kan straffes for dette etter straffelovens § 196. Formålet med bestemmlesen er å beskytte barn mot å bli seksuelt misbrukt av eldre, samt å redusere presset på å være med på noe man egenlig ikke har lyst til. Når foreldre nekter barna sine å ha kjærester er det ofte fordi de er redd for at barnet skal bli presset til å gjøre noe hun/han egnetlig ikke har lyst til. Ved å nekte barnet å ha kjæreste vil de forhindre at barnet havner i en situasjon der det blir presset.

Vennlig hilsen
Juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse


Quiz: Hva vet du om doping?

Kan bloddoping oppdages?