Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en jente på 16 år. I fjor ,ble jeg sykt forelska i en gutt, på 18.

 

Spørsmål
Hei :) jeg er en jente på 16 år. I fjor ,ble jeg sykt forelska i en gutt, på 18 ,jeg var så forelska og betatt at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg.Vi ble sammen etter noen uker og det varte i 2 måneder før han måtte dra til USA for å gå på skole der et år.
Han har kommet tilbake nå , og har vert hjemme i 6 uker ca. vi sammen fortsatt, for han venta på meg i USA og jeg venta på han her hjemme.

når han var borte, tenkte jeg bare på hvor kosli det ville bli å få han hjem . Jeg har blitt veldig glad i han og følte meg nyforelska de førstre ukene han var hjemme. men nå har det bleknet litt. jeg har snakket med han om dette , og kommet frem til at vi kanskje ikke burde se hverandre hver eneste dag for å få tid til å savne hverandre litt. Tror du dette vil hjelpe på følelsen av at jeg gleder meg til å se han enda mer ?

Nå har det dukket opp et annet problem som får meg til å tvile på oss. Han har alltid vist omsorg og bryr seg om meg og sier han elsker meg og er glad i meg ,og jeg har alltid hatt følelsen av at han er trygg og god når han holder rundt meg ( han er nesten som en farsfigur for meg, siden min far bryr seg ikke om meg i det hele tatt,og jeg trenger omsorg. ) Men for noen dager siden så fortalte han at " jeg er egentlig ikke følsom i det hele tatt.. når mamma kommer til å dø om et par år så kommer jeg til å være lei en uke , også tenker jeg ikke mer på det. når veninna mi døde, så tok jeg det ikke hardt . jeg er nesten ikke følsom i det hele tatt.. jeg vil egentlig si jeg er ganske kald. Jeg har lyst til å jobbe som leiesoldat i Irak , og bare legge igjen en lapp å dra. " Det var det han sa til meg. Jeg føler nå noen ganger ,at jeg er sammen en helt annen person , som er ufølsom og kald. De øynene som så så følsomt på meg med et trygt og følsomt blikk er bare to øyne som er der.
Jeg føler at hver gang jeg føler at han holder rundt meg og jeg føler meg trygg,bare er en illusjon og at han ikke knytter seg til meg i det hele tatt eller noe som helst.

Han har hatt mange forhold før meg og har blitt dumpa mange ganger , men sier han ikke ble så trist for han har ikke evnen til å bli trist. Moren hans er funksjonshemmet og han har lært å ta vare på seg selv siden han må hjelpe moren som bor alene . han sier han ikke trenger noen til å gi han omsorg siden han liker å finne frem i livet selv og tar en dag av gangen, noe som gjør han litt kald.

Han er den første personen jeg er sammen med , han sier at jeg er den førstre han tror han kan klare å ha et langt forhold med , og det virket så ekte når han sa det.

Jeg ser bare den kalde personen hele tiden, og tror at det bare er en illusjon at jeg føler meg trygg og at jeg knytter meg til han for omsorg som egentlig ikke finnes.
hva skal jeg gjøre med det ? hvordan skal jeg prøve å finne tilbake til den stian som jeg kjente ? han er jo den samme som bar meg i seng og brettet dyna over meg ,eller når vi satt i boblebadet med levende lys og drakk vin sammen eller når han var med meg på hytta og han ga meg tshorta si sånn at jeg ikke skulle fryse .

Hvordan skal jeg se på han nå ? hva kan vi gjøre sammen, hva kan jeg gjøre ?
håper på svar
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du jente 16år!

Kjærlighet er en vanskelig greie! Jeg tror du kommer til å være forelsket i mange flere i ditt liv. Det betyr ikke at han du er sammen med nå ikke er riktig akkurat nå.

Forelskelse er en følelse som går opp og ned i intensitet og avstandsforelskelse kan ofte være sterk nettopp fordi du kan velge å huske det beste. Det er derfor helt normalt at den mest intense forelskelsen dabber av etter en tid. Du forteller at han sier at han ikke er følsom, mens du beskriver at han gjør mange følsomme og omsorgsfulle ting i forhold til deg. Kan det være at dere definerer følsomhet forskjellig?

De fleste er oppdratt forskjellig når det gjelder å forholde seg til føleleser og til det å beskrive dem. Kanskje kjæresten di har lært seg å pakke inn følelsene sine for ikke å bli oppslukt av dem. Det å gjøre seg ufølsom kan være en måte å takle, kontrolere sterke følelser på. Mange trenger tid å finne sin måte å være følsom og omsorgsfull på, noen er redde for å vise seg for mye og så bli avvist.

De aller fleste kjærestepsr vil krangle, være uenige, mislike hverandre i løpet av deres forhold. Hvis det positive oppveier det negative er det oftest verdt det. Du må kjenne etter hvordan du har det og hva du føler. Du sier jo selv at han er den samme gutten som gjør mange omsorgsfulle ting mot deg.

Du må også huske at dere begge ikke er ferdig utviklet hverken psykologisk eller biologisk, spesielt på det å sette seg inn i andres veden. Kos dere hvis det ikke holder, så ta med deg det som var bra!

Lykke til!

Vennlig hilsen
Familipsykologen,ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse


Quiz: Hva vet du om tobakk? #2

Hvilke sigarer er de mest ettertraktede?