Hopp til hovedinnholdet

Jeg tenker alt for mye. Føler jeg ikke har noen å snakke med. Er forelska i en lærer. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Æ vet ikke ka æ ska gjøre længer æ tenke så mye altfor mye.Ka skjer i morra,æ må gjøre det, æ må huske det, prøve,innlevering,framlegg, har vi lekse?æ får høre at noen på laget mitt har "baksnakka" mæ.Og i tilleg e æ så himla in love med en som e 7 år eldre.Æ tænke på han hver eneste dag, æ blei forelska første gang æ så han å det va for ca.1 år sia, det va når han kom inn i klasserommet å skulle være vikar for oss.Men nu e han ikke lenger på skolen vårres å det e så tungt å gå fra å se han hver dag til 0 daga.Æ vet ikke om han e lærer lenger eller om det bare va gor ei stund,uansett.Æ klare ikke å holde så mye inni mæ sjøl,men æ føle at æ ikke har NOEN å snakke med. Æ har mange vænna men ingen som æ kan være 120% ærlig med å snakke med om dånne ting,æ klare bare ikke å snakke om mine problema med folk,æ e mer sånn som høre på andres problema.Æ vet at æ burde snakke med noen men æ klare det vare ikke.Det e umulig.Om du har hørt Never forget you~Zara Larsson forklare den ganske mye...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 14

Takk for at du skriver til oss. 

Når jeg leser det du skriver tenker jeg at du har mye å tenke på, og at dette er noe som påvirker deg i hverdagen. Da er det fint at du tar kontakt, og jeg synes du gir en detaljert og god beskrivelse av hvordan du har det nå. 

Du skriver at du tenker mye på alt som skal skje i løpet av dagene, hvor noe er knyttet til skolen. Det kan være vanskelig å få med seg, og få oversikt over all lekse, innleveringer osv., og noe mange kan kjenne seg igjen i. Et tips er å hver mandag skrive ned hva som må gjøres til hvilke dager, og når du skal gjøre hva. Dette kan feks være på mobilen, slik at du har det lett tilgjengelig hvor du kan fylle inn hvis du kommer på noe. Dette kan gjøre at noe av tankestrømmen forsvinner fordi du ikke trenger å huske alt.

Du skriver også at du er forelsket i en lærer som er ganske mye eldre enn deg. Å være forelsket gir sterke og positive følelser. Men det kan også være vondt og sårt, og noe man tenker mye på og som tar mye energi. Det virker som du tenker mye på ham nå, og dette er sikkert også noe som du grubler mye på og som du kanskje holder inni deg?

Du skriver at du har fått høre at noen har baksnakket deg. Dette kan være veldig sårende. Du føler ikke du har noen å snakke med, fordi du ikke klarer å være helt ærlig med vennene dine. Mange kan kjenne seg igjen i dette, det er ikke så lett å være åpen og dele av det som er vanskelig.  Du er ikke alene om å ha det slik, mange ungdommer bærer på mye helt alene. Jeg tror noen synes det er vanskelig å forklare for andre, de er redde for å ikke bli tatt på alvor eller usikre på om det vil være til hjelp. Men ofte er det en lettelse å snakke med noen hvis man treffer noen som kan forstå og støtte. Det kan være god hjelp i å snakke med andre om det, og jeg synes det er viktig at du forteller noen om hvordan du har det. Da tror jeg det vonde du har inni deg blir lettere å bære.  Er det en voksen i familien du kan dele det med? Du kan også snakke med fastlege, eller med rådgiver eller helsesøster på skolen. En mulighet er å gå til Helsestasjonen for ungdom der du bor. Der jobber det helsesøster, lege og ofte også psykolog eller psykiatrisk sykepleier. Der trenger du ikke bestille time, og det er gratis. 

Jeg håper du forteller noen om hvordan du har det. Ta godt vare på deg selv, du er en viktig og verdifull person.

Lykke til! 

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)

Skole og deltidsjobb, trening og fritidsaktiviteter. Mye å gjøre? Her får du tips til hvordan prioritere skolearbeid, når timeplanen er full fra morgen til kveld.

Les mer

Forelska i læreren

Forelska i læreren? (ung.no)

Den kjekke lærervikaren får deg til å glemme både matteformler og vennedrama. Fotballtreneren sier alltid noe hyggelig til akkurat deg, og det kribler i magen når du skal på trening. Lederen på ungdomsklubben er det søteste du har sett, og eneste grunnen til at du går dit. Mange har opplevd lignende 'håpløse' forelskelser.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse