Hopp til hovedinnholdet

Jeg har kjæreste men føler at alle er penere og bedre en meg selv. Jeg sliter med selvtilliten. Vi snakker om dette, kanskje for mye. Jeg er redd dette kan ødelegge forholdet vårt.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er en femten år gammel jente som sliter med selvtillitt. Jeg føler at alle er bedre enn meg. Jeg har også kjæreste. Han sier jeg er perfekt osv. men jeg tar det ALDRI til meg. Viss han bare snakker en del med andre jenter over internett, er jeg redd. Redd for at han tenker at de er penere, bedere osv. For jeg syntes ALLE jentene han prater med er penere enn meg. Redd for at han en dag finner ut at han ikke vil ha meg mer. Jeg føler meg ikke så mye verd. Jeg vet ikke. Jeg sammenligner meg med alle jeg tenker er finere. Og for meg, så er alle finere. Og jeg og han snakker mye om dette, men om jeg snakker for mye om dette hele tiden, så er jeg redd for at han tenker at jeg bare er oppmerksomhetssyk. Og om han ser at jeg er lei meg, så spør han hvorfor osv. Men han blir åsså irritert noen ganger om jeg sier til han hva jeg tenker på.. jeg overtenker hele tiden. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Og er redd for at dette evt kan ødelegge forholde vårt. Hvordan kan jeg få bedre selvtilitt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 15 år. Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Du forteller at du har dårlig selvtillit. Du mener at alle andre jenter er penere en deg. Du har kjæreste og blir redd han skal gjøre det slutt fordi du ikke er pen nok. Du er også redd han skal forlate deg da du snakker mye om dette med han, han kan oppfatte deg som oppmerksomhetssyk. Han viser også at han blir irritert når du tar dette temaet opp for ofte.

Dine tanker er ganske naturlig i den alderen du er i. Du er nå midt i puberteten. Det skjer mye med kroppen vår. Vi må på en måte bli kjent med oss selv på nytt. Følelser varierer også mye i puberteten. Dette skyldes hormoner.

Du skriver om å ikke føle deg pen nok for kjæresten. Kanskje du kan snu det hele litt på hodet. Ønsker du en kjæreste som du hele tiden må være pen for? Ønsker du en kjæreste som kun tar deg på grunn av utseende? Hvorfor er du sammen med denne gutten? Jeg håper det er av flere grunner. Kanskje han er snill, omtenksom, morsom, sosial og kjekk. Det kan være lurt å finne en kjæreste som synes du er flott på flere områder - ikke bare pen.

Husk det er det indre som teller?

Du skal også tenke over om du har det bra i forholdet med denne gutten. Hvis du hele tiden er redd for å bli forlatt, har du det da bra i dette forholdet? Gir han deg den tryggheten som du trenger? Ut i fra det du skriver så får jeg et inntrykk av at du gir deg selv skylden for at du er redd. Dette skyldes din lave selvtillit, skriver du. Hvis du var slik også før dere ble kjærester så kan det nok stemme at det er ene og alene dine utfordringer som står i veien. Hvis du egentlig var fornøyd med deg selv i forkant av dette forholdet, kan det tenkes at han er medskyldig i at du nå ofte er redd. Respekt og hengivenhet er viktig i et forhold. Noe å tenke på videre..

Jeg legger ved en del artikler som kan bidra slik at du kan få litt støtte og hjelp videre.

Lykke til!

 

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Å ha kjæreste

par (colourbox.com)

Det er godt å ha en kjæreste! En som er din, og ingen andres. Men hva er det som er så bra med kjærester? Hva synes du? Del dine erfaringer i kommentarfeltet!

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse